Neke namirnice na lošem su glasu iako obiluju nutrijentima koji su potrebni za normalno funkcioniranje organizma. Neki ove vrste hrane nazivaju lošima, iako su dobre za ljudski organizam u umjerenim količinama.

1. Kruh

Kruh je prepun ugljikohidrata, pa ga mnogi izbjegavaju u svojoj prehrani. No, nije svejedno koje vrste kruha konzumirate. Umjesto štruca od rafiniranog bijelog brašna radije birajte kruhove od cjelovitih žitarica i sjemenki. Kvalitetni kruh često je obogaćen i vitaminima i mineralima poput željeza, niacina, tiamina i riboflavina. Ž

2. Tjestenina

Uz kruh, tjestenina se smatra još jednim velikim izvorom ugljikohidrata koji mnogi izbjegavaju jesti. No ne treba zaboraviti da su ugljikohidrati osnovni dio zdrave prehrane te da osiguravaju energiju za normalan rad mozga, srca, živčanog sustava, bubrega i slično.

Popečci od slanutka s kurkumom Hrana i piće Hrana za zdravo srce: 5 namirnica koje čiste krvne žile

Također, važno je koju vrstu tjestenine konzumirate. Umjesto proizvoda napravljenih od bijelog brašna birajte integralnu koja je bogata prehrambenim vlaknima te vam pomaže regulirati probavu, održati zdrave razine kolesterola, ali i da se osjećate sito nakon obroka.

3. Sir

Sir je namirnica prepuna bjelančevina, kalcija koji jača kosti te drugih vrijednih vitamina i minerala. Također, obiluje masnoćama. Ne možete očekivati da ćete biti zdravi i fit i jesti sir uz svaki obrok. No u umjerenim količinama, sir ne bi trebao predstavljati problem za vaše zdravlje.

4. Crveno meso

Crveno meso poput junetine, svinjetine i janjetine prve su namirnice na popisu za odstrel kada netko pokušava jesti i živjeti zdravije. Iako nutricionisti preporučuju da ograničimo unos crvenog mesa na 170 grama po obroku maksimalno dva puta tjedno zbog količine zasićenih masnoća, ne treba ga u potpunosti eliminirati.

Crveno meso odličan je izbor B vitamina, cinka, željeza i bjelančevina koji su nužni tijelo za normalno funkcioniranje. Kada pripremate crveno meso birajte termičku obradu sa što je moguće manje dodanih masnoća.

Slika nije dostupna Hrana i piće Greška kod pripreme mesa koja može biti opasna po zdravlje

5. Krumpir

Krumpiri su još jedna vrsta hrane koja se često nepravedno zapostavlja. Ovaj gomoljasti plod sadrži prehrambena vlakna, vitamin B i C, kalij, magnezij i druge minerale važne za normalni rad organizma. Stručnjaci napominju da nije problem u krumpiru, već u načinu na koji se priprema. Nemojte ga pržiti u dubokom ulju – umjesto toga pripremite ga u pećnici ili u fritezi na vrući zrak s minimalno masnoće.

6. Kava

Previše kofeina ubrzava rad srca, podiže krvni tlak i potiče anksioznost. No umjereno ispijanje omiljenog napitka – dvije šalice dnevno – može imati pozitivan učinak na zdravlje pojedinca. Provedena su neka istraživanja koja su pokazala da umjerena konzumacije kave smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, pa čak i Parkinsonove bolesti. Najbolje je piti crnu kavu bez šećera i vrhnja.

7. Jaja

Jesu li jaja zdrava namirnica ili ne, rasprava je koju stručnjaci vode već dekadama. Neosporno je da su jaja vrlo jeftin i sveprisutan izvor bjelančevina neophodnih za izgradnju mišića i drugih funkcija u tijelu. Novija istraživanja ukazuju da pojedinac može pojesti do 7 jaja tjedno bez većih rizika od razvijanja kardiovaskularnih bolesti. Pripazite samo da ih ne pečete u maslacu ili ulju te poslužujete s hrpom pečene slanine.

8. Čokolada

Čokolada je dobra za organizam čovjeka. Točnije, korisno je pojesti par kockica tamne čokolade s minimalno 70 posto kakaa. Upravo je ova vrsta čokolade prepuna antioksidanata, željeza, cinka i magnezija. Čitajte deklaracije na proizvodu i birajte kvalitetne čokolade bez (mnogo) dodanog šećera, maslaca i mlijeka.

7 zdravih namirnica koje postaju štetne ili otrovne, ako u njima pretjeramo Špinat Kurkuma Zeleni smoothie +0 Ilustracija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju