Više nije uvijek bolje kad je riječ o zdravoj hrani, dodacima prehrani i začinima. Iako se njihove dobrobiti na organizam hvale na sva usta, neke namirnice treba koristiti umjereno jer ako pretjeramo, možemo napraviti više štete nego koristi po zdravlje.

Riblje ulje i omega-3

Omega-3 masne kiseline ključne su za zdravlje srca, mozga, očiju i zglobova, stoga ne čudi da kapsule i dodaci prehrani koji je sadrže dobivaju na popularnosti. Uzimanje 13-14 grama omega-3 masnih kiselina na dan može dovesti do razrjeđivanja krvi – osobito ako se uzimaju u kombinaciji s lijekovima koji imaju jednak učinak.

Riblje ulje, koje je bogato tim zdravim kiselinama, također usporava zgrušavanje krvi pa je prije uzimanja dobro posavjetovati se s liječnikom. Osim toga, riblje ulje bogato je vitaminom A, koji je također u većim količinama toksičan.

Tuna

Tuna je bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, ali može sadržavati živu i teške metale koji se nalaze u zagađenom moru. Najčešći uzroci trovanja živom uključuju sve od problema s probavom, poput povraćanja i slabosti, do gubitka pamćenja. Zdravstveni stručnjaci stoga preporučuju umjerenost u konzumaciji, a više o tome možete pročitati ovdje. Preporučuje se da tunu ponekad zamijenite lososom, srdelama ili pastrvom.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Uživajte umjereno: 10 legalnih namirnica koje mogu izazvati halucinacije

Cimet

Kineski cimet, koji je i jeftiniji od cejlonskog sadrži kumarin koji šteti jetri i bubrezima. Više od 0,1 mg kumarina po kilogramu težine  dnevno može toksično djelovati na jetru i povećati rizik od raka.

Cejlonski cimet pravi je odabir, pa prije kupnje provjerite etiketu. Među brojnim dobrobitima ta sušena i usitnjena kora drveta štiti od upale grla, prehlade i gripe, snižava razinu šećera i lošeg kolesterola, ublažava simptome infekcija, potiče cirkulaciju, ublažava mučninu i gastritis te poboljšava pamćenje.

Brazilski oraščić

Koristi li se kao lijek, a ne kao grickalica, brazilski oraščić ima čitav niz blagotvornih djelovanja na organizam. Riznica je raznih minerala i antioksidansa; sadrži i cink te magnezij, fosfor, bakar, mangan i željezo. Odličan je izvor proteina i biljnih vlakana, zbog čega je saveznik dijeta i vježbanja – pomaže u izgradnji mišića te produljuje osjećaj sitosti.

Čuva zdravlje štitnjače, srca i prostate te brani organizam od slobodnih radikala. Dnevno se preporučuje pojesti samo jedan oraščić jer zbog velike količine selena može izazvati trovanje koje je opasno po život. Više od četiri oraščića dnevno može biti toksično. Više o dobrobitima brazilskog oraha doznajte ovdje.

Kurkuma

Kurkuma je uz češnjak jedan od najjačih prirodnih antibiotika, a osim što "bilda" imunitet, smanjuje upalne procese u tijelu i poboljšava probavu. U Aziji se koristi kao lijek protiv depresije te sredstvo za lijepu kožu. Godi i jetri, smanjuje rizik od Alzheimera te artritisa. Koristi se svježi korijen ili kurkuma u prahu, a dodati je možete smoothiejima, zobenoj kaši, jelima od jaja ili namazima.

Bez obzira na dobrobiti, ne preporučuje se više od oko 3 mg kurkume na kilogram tjelesne težine kako bi se izbjegla toksičnost. Nuspojave mogu uključivati blage upalne reakcije, uznemirenost, srčane aritmije, alergiju, tegobe sa žuči, jetrom, želucem i probavom.

Rajčice Hrana i piće Nije cijeli plod jestiv! 5 namirnica sa skrivenim otrovnim dijelovima

Kelj, brokula i kupus

Namirnice iz porodice krstašica kao što su cvjetača, brokula, kupus i kelj imaju blagotvoran učinak na zdravlje srca, a štite i od raka. Saveznice su vitke linije jer imaju malo kalorija, jačaju imunitet, snižavaju šećer u krvi, smanjuju upale…

Zbog svega toga ne čudi da se osim u glavnim jelima i varivima često nađu i u jutarnjim smoothiejima. No sumporasti spojevi (tiocijanati) mogu ometati apsorpciju joda pa se ne preporučuju u velikim količinama onima koji imaju tegobe s radom štitnjače, odnosno hipotireozu.

Špinat i blitva

Nutricionisti preporučuju da osobe koje imaju povišenu razinu kalcija u krvi ili rizik od bubrežnih kamenaca pripaze na količinu oksalata koje unose hranom. Na listi namirnica koje obiluju oksalatima su špinat, blitva i repa. Količina oksalata iz špinata i blitve smanjuje se uklanjanjem peteljki ili dodavanjem mlijeka u hranu jer kalcij iz mlijeka veže oksalate.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju