Meso je sastavni dio prehrane većine Hrvata. Bez obzira preferirate li jesti piletinu, svinjetinu, junetinu ili divljač, ove su namirnice odlični izvori proteina, ali i riboflavina, cinka, vitamina B6 te željeza.

Međutim, meso ima i neke potencijalne zdravstvene rizike. Većina ljudi brine o tome da meso termički dobro obradi prije konzumacije, ali i da opere ruke odmah nakon dodirivanje sirovog mesa jer ono može sadržavati bakterije poput salmonele, E. coli i listerije.

Nemojte zaboraviti niti oprati tanjur ili dasku na kojoj ste držali komad sirovog mesa nakon što ste ga prebacili na tavu, roštilj ili u lonac.

Slika nije dostupna Hrana i piće Pogledajte malo bolje: Što označavaju bijele crte na pilećim prsima?

Ako vratite termički obrađeno meso na isti neoprani tanjur na kojem ste držali sirovo meso, bakterije se mogu proširiti na vašu kuhanu hranu te ugroziti vaše zdravlje. Preporuka je da uvijek dubinski operete bilo koji dio kuhinje na kojem je stajao sirov komad mesa.

Pirjanje na minimalno masnoće te kuhanje mesa, pak, najbolji je način za termički obradu ove namirnice jer se u tim postupcima gubi najmanje hranjivih tvari.

Brzinski trik koji pokazuje je li piletina opasna za jelo Pile Pečeno pile +0 Pile

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju