Bilo da pazimo na zdravlje ili novčanik, neke vrste hrane nikada ne bismo trebali kupovati u supermarketima. Vrtoglave količine šećera, štetnih masti, soli i aditiva na duge pruge stvaraju rizik od dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila, kao i brojnih kroničnih bolesti. Osim toga, kad se jednom navučemo na hranu punu pojačivača okusa, teško je vratiti se na staro, odnosno prirodno i zdravo. U moru nezdrave hrane koja mami s polica trgovina ipak postoje loše i gore varijante. Izdvojili smo neke vrste hrane koju biste slobodno mogli preskočiti, ako želite živjeti zdravo. 

Procesuirane žitarice

Iako se reklamiraju kao zdrave, mnoge vrste žitarica sadrže puno šećera i malo vlakana, što može dovesti do naglih promjena razine šećera u krvi i prekomjerne tjelesne težine. Problem nastaje kada nasjednemo na trikove proizvođača i pomislimo da radimo nešto dobro za sebe ako odaberemo takvu hranu za doručak. 

Rafinirane žitarice, žitne pahuljice i kupovni muesliji koji se često jedu za doručak najčešće su visokoprocesuirani i najbolje ih je izbjegavati. Želite li biti sigurni da znate što jedete, najbolje je odabrati neprerađene ili malo prerađene pahuljice, poput primjerice zobenih, bez dodataka, pa ubaciti sjemenke, voće, začine i druge dodatke prema želji.

Kocke i temeljci

Kupovni temeljci često sadrže sulude količine soli, aditive, konzervanse, pojačivače okusa (poput natrijeva glutamata) i umjetne arome. Kod domaćeg temeljca vi birate svježe i zdrave sastojke bez nepotrebnih kemikalija. Stoga bolje preskočite kocke i kupovne temeljce ili barem dajte prednost onima koji sadrže manje soli i "kemije".

Uz malo planiranja lako možete napraviti domaći temeljac i zamrznuti ga pa koristiti prema potrebi. Neće biti samo zdraviji nego i ukusniji, pripremljen baš onako kako volite.

Sir u listićima Sir u listićima (Foto: Shutterstock)

Lažni sir

Lažni sirevi okusom i teksturom podsjećaju na pravi, ali zavirimo li u sastav takvih umjetnih proizvoda, nerijetko ćemo pronaći brojne nezdrave sastojke. Osim nedefinirane masnoće, škroba, boja i aroma, u takvim se proizvodima nađu i razne druge "kemije" koje dugoročno mogu naštetiti zdravlju. Primjerice E407 (karagenan), E412 (guar guma) i E417 (tara guma) mogu izazvati tegobe s probavom, pa čak i ozbiljnije bolesti.

Pokazatelj nekvalitetnog sira najčešće je povoljna cijena, ali najviše se doznaje čitanjem deklaracije i sitnijih slova na ambalaži. Prirodni sir najčešće ima kratak popis sastojaka. Kako biste bili sigurni da ste odabrali sir u kojem doista ima sira, obvezno treba pročitati deklaraciju na proizvodu. Budite posebno sumnjičavi prema siru koji se prodaje u listićima. Kada kupujete sir, uvijek je bolje dati prednost siru u komadu – prethodno naribani sir također često sadrži nezdrave dodatke, a dobro je biti sumnjičav i prema siru koji je označen kao "sir za pizzu".

Važna lekcija iz MasterChefa: Pogreške prilikom pripreme piletine zbog kojih se možemo razboljeti Piletina Piletina MasterChef - 1 +2 MasterChef - 3

Mljeveno meso

Zvijezda sarmi i punjenih paprika, umaka bolognese, faširanaca i roštilja, mljeveno meso idealan je sastojak za pripremu brzih i finih jela, ali pod uvjetom da znate što kupujete. Kupnja već pakiranog mljevenog mesa nikako se ne preporučuje jer ne možete biti sigurni kada su, a niti koji su dijelovi mesa mljeveni. Istraživanje objavljeno prije koju godinu pokazalo je da je svako peto prepakirano mljeveno meso lošije kvalitete, odnosno deklaracija ne odgovara proizvodu.

Meso Meso (Foto: Shutterstock)

Najbolje je kupovati svježe mljeveno meso – odaberite komad koji želite kupiti i zatražite mesara da vam ga samelje. Tako ćete biti najsigurniji da ste kupili dobro meso. Obratite pozornost na boju mesa. Svježa, sirova mljevena junetina trebala bi biti crvena, a boju mogu pokvariti pogrešna temperatura kojoj je bila izložena, svjetlost, rast mikroba i izloženost kisiku. Loš miris koji se lako prepoznaje također ne treba ignorirati. Također, ljepljiva ili sluzava tekstura – bilo kuhanog ili sirovog mesa, može ukazivati na štetne bakterije.

Vrhnje za kuhanje

Vrhnje za kuhanje razvodnjena je verzija pravog, bogatog vrhnja, koja sadrži nepotrebne masti, ali i raznorazne aditive. Vrhnje za kuhanje umacima ne daje dobar okus, a dodate li ga previše, može previše zamaskirati druge sastojke. U receptima za umake zamijeniti ga možete punomasnim mlijekom uz dodatak maslaca. U nekim jelima poslužit će i grčki jogurt ili mascarpone.

Pripazite: Česte pogreške s mljevenim mesom zbog kojih možemo pokvariti jelo - ali i zdravlje Lazanje Bolognese Faširanci +2 Mljeveno meso

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju