Promet kao da se odvija uz pomoć neke nevidljive sile. Više nalikuje na računalnu igru nego na stvarnost. Na svakom se raskrižju gužva roj tuk-tukova, rikši, automobila, drndavih kamiona, autobusa, pješaka i krava – a nitko nikoga ne dotiče. Odlučite li posjetiti Indiju, pronaći ćete i pokoji ulični štand s "opasnom hranom" na koju se čeka u redovima. 

Zemlju s bezbroj lica posjetio je i naš suradnik Fabio Šimićev, čije fotografije pogledajte u galeriji.

„Letio sam iz Zagreba za Dubai i Delhi , a povratak je bio iz Mumbaija za Dubai do Zagreba. Cijene avionskih karata kreću se od 3700 do 5200 kuna, ovisno o tome kada ih kupujete. Letio sam Emiratesom i jedni su od najboljih avioprijevoznika s kojima sam do sada putovao. Prije putovanja u Indiju preporučuje se cijepiti protiv hepatitisa i trbušnog tifusa, a o tome će vas najbolje savjetovati liječnik. Ja se nisam cijepio, ali sam pazio što jedem i vodio brigu o redovitu mazanju kremom protiv komaraca.

Taj Mahal Taj Mahal (Foto: Fabio Šimićev)

Prije putovanja možete uzeti američke dolare u i promijeniti ih u Indiji ili dizati novac s kartice“, kaže Fabio i dodaje da mu je većina loše pričala o Indiji iako nisu nikada tamo bili. No Indija je drugi svijet, ima bezbroj lica i zasigurno ostavlja utiske za čitav život.

Smještaj u Indiji varira od prljavih hotelskih rupa do apartmana dostojnih maharadža, pa rezervirate li na slijepo, budite osobito oprezni.

„To je drugi svijet. Pravila su drukčija nego kod nas i treba ih poštovati. U većini gradova u Radžastanu ne prodaje se alkohol. Može se naći u trgovinama tijekom dana, ali nije preporučljivo piti na ulici. Svaki grad za sebe je poseban i uistinu lijep, a posebno bih istaknuto Pushkar, u kojem sam proveo tjedan dana. Mnogi Europljani ondje dolaze na nekoliko mjeseci kako bi učili jogu ili meditirali“, objašnjava Fabio.

Jahanje na slonovima Jahanje na slonovima (Foto: Fabio Šimićev)

„Zlatni trokut“ sinonim je za rutu Agra-Delhi-Jaipur, a ujedno je i zaštitni znak Indije. Turisti mogu unajmiti vozača koji organizira i smještaj. Kako kaže Fabio, takvo putovanje nije skupo, a štedi vrijeme jer je kupnja karata za vlakove avantura i neizvjesnost do zadnje minute. Taksiji i rikše jako su jeftini – s jednog na drugi kraj grada može se voziti za samo 10 kuna.

U Indiji se oboružajte strpljenjem jer se malo što odvija po rasporedu. Vlakovi znaju kasniti i dva dana, a putovanje tijekom praznika ne preporučuje se jer su veliki izgledi da ćete upasti u gužvu. Više Šimićevih fotografija pogledajte na njegovom Instagramu ili na njegovoj stranici.

Šaptač kravama: Najbolji odresci na svijetu stigli su u Hrvatsku Txogitxu - 7 Txogitxu - 5 Txogitxu - 2 +11 Txogitxu - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju