Nakon obilnog obroka Indijci tradicionalno jedu paan – lisnate smotuljke koji im olakšavaju probavu, liječe glavobolju, vraćaju energiju, brane od bolesti i prehlada, a neki kažu da potiče strasti.

Paan se u Indiji prodaje na ulicama, a može se pronaći na gotovo svakom uglu. Zeleni listovi papra pune se začinima, sušenim voćem, đumbirom i šećerom, zamataju i zatim polagano žvaču.

Za razliku od „običnih“ smotuljaka koji se mogu kušati diljem Indije, ulični štand Odeon Milan Paan u New Delhiju popularniji je od svih ostalih. Turisti sa svih krajeva svijeta odlaze kod Brijnandana Singha po svoju porciju adrenalina.

Njegov djed je otvorio mali ulični fast food još 1950. godine i od tada se prodaju razne varijacije paana koje sadrže čokoladu, jagode, orašaste plodove i drugo. Gosti ih jedu „bez ruku“ jer prodavači nakon što pripreme smotuljke poslužuju ih direktno u usta. Specijalitet kuće je zapaljeni paan koji se najprije flambira upaljačem, a potom se vatrena loptica ubacuje u hrabra usta.

Turistima, ali i Indijcima takav je zalogaj test hrabrosti i adrenalinski doživljaj pa nije trebalo puno da njihove objave osvoje društvene mreže. U najpopularniji štand paana dnevno navrati oko 250 ljudi koji se vraćaju, dovode obitelj i prijatelje kako bi kušali vateni specijalitet.

> Pizzerija u kojoj gostima voda dopire do gležnjeva, a nitko se ne žali

Ugostitelji kažu kako opasnosti nema, a i oni koji su kušali zapaljeni zalogaj tvrde kako im je to iskustvo bilo odlično. Smotuljak je ukusan, lagano gorkast i pun aroma.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju