Posjet Indiji mnogima nije na top ljestvici destinacija na koje bi se zaputili istog trena, osim ako nisu zaljubljeni u njezinu kulturu, baštinu, prakticiraju jogu ili se žele gađati bojom na festivalu Holi. No Indija je dobra učiteljica. Red šokiranja, red divljenja i kući ćete ponijeti iskustvo koje se pamti cijeli život.     

Da bi naučio engleski, ne moraš ići u školu
Jedna od prvih stvari s kojom se susreće turist nakon što zakorači na indijsko tlo jest gomila djece koja moli za jednu rupiju na savršenom engleskom. Ako im kažete da nemate, slijedit će vas u stopu dok jedna od strana ne odustane, a ako im udijelite koju kovanicu – kao nekom nevidljivom silom skupit će ih se dvostruko više

Zašto bih išla u školu kad ovako zarađujem, a u razgovoru s turistima naučim i strane jezike, objasnila  je siromašna djevojčica razoružavajućeg osmijeha i velikih smeđih očiju koja dane provodi na ulicama New Delhija

Tko rano rani, vidi sve boje Taj Mahala
Organizatori putovanja probudili su nas u ranu zoru kako bismo stigli na vrijeme da vidimo spomenik vječnoj ljubavi, ali ne zato da izbjegnemo vrućine nego gužve i doživimo velebnu grobnicu u svim njezinim bojama. Radno vrijeme za posjetitelje je od sumraka do zore, a ujutro se vrata otvaraju od 6 sati. Kako sunce putuje, tako se i bijeli mramor mijenja od nježno ružičaste do srebrnih nijansi.

Hikkim, Indija - 2 Putovanja Ma tko bi tu radio? Posao na zavojitoj cesti na 4400 metara visine

Svilenu maramu bolje je kupiti na ulici
… nego u trgovačkom centru, osobito ako vas vodi turistički vodič koji je u dogovoru s trgovcem. Posve jednaku maramu na takvom mjestu možete (bez pretjerivanja) platiti deset puta više. Imajte na umu da su Indijci majstori cjenjkanja, a i od stranaca se očekuje da će pokušati spustiti cijenu što više mogu. Pritom je jedan od korisnih izraza Price is too high (cijena je previsoka).

"Da" ne znači uvijek "da" 
Srdačnost i odobravanje u indijskoj je kulturi stvar bontona pa u razgovoru sa strancima nerijetko dolazi do pokvarenog telefona jer žele biti ljubazni. Indijci na mnoge načine govore "ne", od promjene teme do izbjegavanja ili odgađanja odgovora kako ne se ne bi doveli u situaciju da moraju razočarati sugovornika. Stoga, nađete li se u situaciji da morate upitati za smjer bolje je pitati Gdje je Agra?, nego Je li Agra desno?.

Indija doista prosvjetljuje
Barem kad je riječ o gužvama na cesti. Na putovanje obavezno ponesite najmanje deset kilograma strpljenja jer se u Indiji malo što odvija po rasporedu. Vlakovi znaju kasniti i dva dana, a putovanje tijekom praznika ne preporučuje se jer su veliki izgledi da ćete upasti u gužvu.

Stajanje na autoputu zbog toga što su krave ili automobili iz suprotnog smjera zakrčili drugu traku potpuno je uobičajeno. Pripremite se i na veliku buku na cesti jer truba Indijcima služi umjesto žmigavca. Trube kad skreću, pretječu, bune se… gotovo neprestano.

Kako izgleda vjenčanje na kojem samo od najuže rodbine dođe njih 200? Indijsko vjenčanje - 7 Indijsko vjenčanje - 8 Indijsko vjenčanje - 6 +25 Indijsko vjenčanje - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju