Nacionalni park ledenjaka, Montana, SAD

Prije 10.000 godina led na području nacionalnog parka Montana bio je debeo oko 1600 metara. 1910. godine, kada je park osnovan, bilo je oko 150 ledenjaka. Danas je ostalo samo 25 ovih divova za koje se pretpostavlja da će zbog globalnog zatopljenja nestati do 2030. godine.
 
Dolina Kraljeva, Egipat
Posljednje počivalište moćnih egipatskih faraona, kao što su bili Ramses II i Tutankamon, stoljećima je sijalo strahopoštovanje i divljenje. Nažalost, oni su također inspirirali mnoge lovce na blago, no danas se Dolina Kraljeva suočava s drugom vrstom prijetnje koja ne dolazi od pohlepnih Indiana Jones imitatora nego od tisuće dobronamjernih turista. Pojavila se vrsta gljivice koja se počela razvijati i rasti izvan kontrole oko grobova, a znanstvenici vjeruju da je parazit procvjetao zbog loše ventilacije i disanja tisuća posjetitelja. Direktor egipatskih muzeja nedavno je izvijestio da bi zbog novonastale situacije Doline Kraljeva moglo nestati u roku 150 godina.
 
Sejšeli
Sejšeli su skupina od 115 otoka koji se nalaze u blizini Madagaskara, a koji su bili relativno nenastanjeni sve do dolaska britanskih kolonizatora davne 1600. godine. Nakon toga, postali su raj za gusare. Danas su Sejšeli poznati kao predivno odmaralište i stanište nekim od najrjeđih biljnih i životinjskih vrsta na svijetu. No, globalno zatopljenje i podizanje razine mora i ovdje rade velike probleme. Tako bi u narednih 100 godina Sejšeli mogli doživjeti nestanak većine kopna, a samim time i nestanak rijetkih biljaka i životinja. A porast temperature već sada utječe na ekosistem koraljnog grebena koji je na pojedinim mjestima u potpunosti ogoljen.

Olimpija, Grčka
Iako mnogi znaju da se drevna Olimpija nalazi u Grčkoj, rijetki su oni koji znaju nešto o drevnom gradu pored kojeg je nastala. Kroz godine postojanja mnoge civilizacije nastanjivale su ovo mjesto. Jedna od njih posvetila je cijeli grad bogu Zeusu. Sve u tom gradu bilo je podređenu njemu. Od veličanstvenog 13 metara visokog i zlatom optočenog kipa, pa do samih Olimpijskih igara. Danas je Olimpija okružena niskim raslinjem i suhom travom koja zbog visokih temperatura i čestih požara, polako ali sigurno nestaje.
 
Chan Chan arheološka zona
Chan Chan je grad iz predkolumbovskog doba koji se nalazio na području Perua, a prostirao se na površini od 20 kilometara. Prvenstveno su ga nastanjivali pripadnici naroda Chimu, koji su grad podijelili na devet autonomnih dijelova. Ono po čemu je ovaj grad jedinstven jest njegova tehnološka naprednost za ono doba. Tako je grad u cijelosti bio pokriven mrežom tekuće vode za kućanstva i navodnjavanje. Nešto što u „civiliziranoj“ Europi još nikome nije bilo ni u mislima. Danas grad polako i sigurno nestaje pod utjecajem oluja uzrokovanih prirodnim fenomenom El Nino, a učestali potresi kako da žele što prije uništiti ovaj lokalitet.
 
Taj Mahal, Indija
Nastao kao grobnica koju je Šah Jahan podigao za svoju ženu i za čiji je dovršetak trebalo 20 godina. Smatra se jednim od najfascinantnijih čuda iz drevnog doba. No, za pet godina Taj Mahal mogao bi biti zatvoren za posjetitelje. Zračno i vodeno zagađenje počelo je prekrasnu bijelu boju ovog zdanja pretvarati u bolesnu žutu, i time nagrđivati ovo prekrasno zdanje. Prije nekoliko godina Indijski Vrhovni sud dosudio je da vlast mora uložiti nekoliko milijardi dolara u obnovu ovog zdanja, ali unatoč toj činjenici - problem ne jenjava.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju