• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Šaptač kravama: Najbolji odresci na svijetu stigli su u Hrvatsku

"Ako su krave jele hranu iz prirode masnoća se topi pod dlanovima. A kakav miris ostavlja na rukama. Mast tih krava miriši na suptilan spoj mlijeka i trave. Ne perem ruke nakon mesa. Volim taj miris“, priča Imanol, ambasador jednog od najboljih svjetskih brendova mesa...

Nika Borovac 4.12.2018 13:15 komentari
viber Created with Sketch.
Txogitxu
Txogitxu (Foto:Txogitxu)

Galerija Txogitxu - 7 11 Branimir Galović 11 Txogitxu - 2 11 Txogitxu - 1 11

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna K2 - 4 "Planina svih planina" Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Japanska Wagyu govedina iz pokrajine Kobe godinama je najukusnija i najskuplja na svijetu, a cijene joj dosežu i 1500 kuna za kilogram. U restoranu je posve uobičajeno platiti i 900 kuna za odrezak. Skupocjena goveda odrastaju u pokrajini Hyogo u kojoj je Kobe glavni grad, a odresci koje daju slavni su zbog svoje mramorne prošaranosti koja pruža sočnost te neodoljivog mirisa.

Da bi se to postiglo, Japanci imaju čitav niz strogih pravila proizvodnje. Wagyu govedina koja nije iz Kobea također postiže vrtoglave, ali ipak nešto niže cijene. Dok se na jednom kraju svijeta Kobe marljivo uzgaja, masira, mazi i pazi, ali ipak boravi u boksovima, na drugom se „galicijske plavuše“ slobodno šeću i odrastaju u predmet želje gurmana diljem svijeta.

Polako, ali sigurno Rubia Gallega gurka Kobe odreske s jelovnika prestižnih restorana jer budi znatiželju među gurmanima. Imanol Jaca ambasador je jednog od najcjenjenijih distibutera Txogitxu iz San Sebastiana koji svoje znanje prenosi najboljim europskim kuhinjama. Njihovo meso dolazi od krava „u penziji“ starih između četrnaest i dvadeset godina; što starije to bolje - Imanol Jaca voli naglasiti kako oni vole stare i masne krave.

Txogitxu - 8 Txogitxu - 8 (Foto: Txogitxu)

Meso s dosta intermuskularne masnoće, odležava deset do petnaest dana i zatim ide na roštilj.

„Mi pronalazimo stare, debele krave iz udaljenih dijelova Galicije i Portugala. U mjestima gdje ljudi u svojim sedamdesetima još uvijek žive sa svojim kravama, dajući im štogod imaju za jesti da bi one debele proživjele svoje duge živote“, kaže Imanol, a njegovo znanje i vrhunske proizvode u Hrvatskoj i susjednim zemljama širi Branimir Galović sa suprugom Tinom.

Txogitxu - 7 Txogitxu - 7 (Foto: Gastro-Branimir)

Tim Gastro-Branimira čini i Ivan, dobri duh njihovog poduzeća. Branimir je svoje gurmansko putovanje započeo distribucijom i dostavom voća te povrća.  Vrlo brzo je postao omiljen ponajboljim hrvatskim chefovima jer je uvijek na usluzi; pretražuje nebo i zemlju ne bi li našao ono što se od njega traži, a tako je i došao do Španjolske i najboljih steakova na svijetu. Tina je meštar od papira, a njena je najveća zasluga to što je Gastro-Branimir s Eko Nomadom ušao u 9 posto najurednijih firmi u Hrvatskoj.

Čim je upoznao gospodina Imanola Jacu, Branimir Galović je znao da je upravo to ono što je tražio i što Hrvatskoj ugostiteljskoj ponudi nedostaje. Osobito ga fascinira Imanolova predanost onome što radi.

„Slušam ih i ne govorim ništa. Selo zahtijeva tišinu. Da bi osigurao da ti daju najbolje meso, moraš pridobiti njihovo poštovanje. Nešto što se može postići samo ako ih slušaš. Te krave jele su kupus, kukuruz, mrkvu i prije svega, travu na ispaši. Suha, tvrda trava s visoravni, vlažna, galicijska planinska trava i trava s brda uzduž obale daju različite rezultate.

Svaki tjedan moje ruke osjete tisuće krava; znam kada meso ima dobru masnoću dirajući ga. Ako su krave jele prirodnu hranu, masnoća ima vrlo nisku temperaturu topljivosti; topi se na dodir, pod dlanom. A kakav miris ostavlja na rukama! Mast tih krava miriši na suptilan spoj mlijeka i trave. Ne perem ruke nakon mesa. Volim taj miris“, kaže Imanol.

Imanol Jaca Imanol Jaca (Foto: Txogitxu)

Proces je jednak onome pri dobivanju iberijskog pršuta od svinja koje su jele žireve, kao i prošaranosti mastima koje otkrivaju kvalitetu. 

No više od tisuću riječi govori miris tih mramornih odrezaka kad zamirišu na roštilju. Mirisni su i sirovi, a dušu su dali za blue i rare stupanj pečenja. Meko i sočno, puterasto i nevjerojatno mirisno, na Galovićevoj prezentaciji osvojilo je i one koji skeptično promatraju ružičaste sokove. A tek mast! Topi se poput najfinijih bombona… i čuva arome trava španjolskih pašnjaka.

Branimirova životna filozofija komplementarna je Imanolovoj. Potraga za kvalitetom njihov je imperativ, strast koja ih motivira u poslu, a kod Branimira i Tine sve je krenulo s umjetnošću; uključujući i njihovo poznanstvo. Radili su u istoj firmi u Portugalu, Španjolskoj te kasnije i Hrvatskoj, a zatim su zajedno krenuli u biznis. Imali su galeriju, prodavali su slike i radili okvire, a nakon što je posao pao zbog krize i dalje su nastavili spajati proizvođače s kupcima - no prebacili su se na gastronomiju.

Txogitxu - 9 Txogitxu - 9 (Foto: Txogitxu)

Ušli su u Farmeraj, tvrtku koja se bavi veleprodajom i dostavom domaćeg voća i povrća, a Branimir je od početnika došao do stručnjaka koji je neumorno dizao posao sve dok se nije ostvarila brojka od oko 80 izvrsnih restorana s kojima su surađivali.

„Imali smo isključivo domaću robu koja je dolazila s malih poljoprivrednih gospodarstava od Neretve do Čakovca i Slavonije. Roba je bila skuplja, ali najbolja. Prvih mjeseci sam učio kao pomoćni radnik dok nisam naučio sve što je trebalo, a onda sam krenuo u kontaktiranje restorana. Bili smo najskuplji, i nepoznati, ali kroz iduće tri godine došli smo do oko 80 restorana među kojima je i Vinodol, Zelendvor, Noel, Dubravkin put, Okrugljak, Apetit itd. Tina i ja smo bili na raspolaganju od 0-24, ako nismo imali traženo voće i povrće obišli bismo svaki plac i trgovinu u gradu dok ne bismo našli ono što je trebalo“, priča nam Branimir koji je takav način rada zadržao i nakon što je otišao iz Farmeraja te uplovio u svoje vode s Gastro-Branimirom.

Txogitxu Txogitxu (Foto: Txogitxu)

„Nakon što sam izašao iz Farmeraja i odlučio raditi nešto svoje nisam još imao jasnu sliku čime ću se baviti. Meso mi nije bilo ni u peti. Znao sam ono u čemu sam dobar, a to je usluga. Prvi sastanak imao sam s Andrejom Barbijerijem koji je tada otvarao restoran. Nisam imao cjenik jer sam tek počeo s poslom pa smo se dogovorili u hodu, a taj mu se koncept izrazito svidio. Polako smo se širili, prodavali najbolju domaću janjetinu, domaću teletinu i junetinu, piletinu iz slobodnog uzgoja, ludbreške mliječne proizvode, slavonska premium ulja, crni češnjak“, kaže Branimir koji je s vremenom počeo razmišljati o drugačijem, jedinstvenom proizvodu.

Uvidio je da Hrvatska ima problem s mesom, osobito s odležanim komadima te premalo restorana s vrhunskom ponudom. U trenutku inspiracije Branimir sjeo je za računalo i bacio se u potragu za najboljim odrescima na svijetu te došao do Txogitxua. Kad je posjetio Imanola Jacu oduševio se. Do tada nije bio obožavatelj sirovog mesa, ali kad je kušao vrhunsku govedinu promijenio je mišljenje.

> Od odojka do patke s mlincima: 7 jela koje biste trebali probati na Fuliranju

„Dok nisam probao vrhunske odreske medium rare mi je bio domet pa razumijem kad ljudi kažu da ne mogu jesti krvavo. No kad probaju vrhunsko meso koje se ne mora žvakati jer se topi u ustima, promijene mišljenje - baš kao i ja kad su mi u Txogitxu poslužili blue rare. Divno je vidjeti one koji su jeli samo reš pečeno kako uživaju u ružičastom mesu“, dodaje Branimir za čije se meso sve više vrsnih kuhara počinje zanimati.

Txogitxu Txogitxu (Foto: Txogitxu)

„Tvrtko Šakota je zainteresiran za dijelove mesa koji nisu komercijalizirani, ali bi načinom pripreme iz njih izvukao najbolje. Nikola Knežić iz Barbieri'sa također ima sjajne ideje, poput paštete koju bi radio od buta i složio kao sushi. Goveđi obrazi iz Txogitxua dolaze cijeli (u Hrvatskoj se moraju prepoloviti) pa je i to zanimljivo našim kuharima. U proljeće krećemo i s burgerima koji imaju nagradu za najbolje u svijetu“, najavio je Branimir i vjerujemo, razveselio sve ljubitelje vrhunskih komada mesa.

Veliko otkriće: Znanstvenici tvrde da su pronašli osmo svjetsko čudo Rotomahana Rotomahana - 3 Rotomahana - 2 +1 Rotomahana - 1

  • #kako kuhati
  • #Txogitxu
  • #kobe
  • #rubia gallega
  • #meso
  • #govedina
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Punkufer osmijeha i važnih poruka: Genijalna atmosfera na Gornjem gradu zbog koje jedva čekamo novu #neOKOLIŠaj izložbu
Zelena budućnost
Punkufer osmijeha i važnih poruka: Genijalna atmosfera na Gornjem gradu zbog koje jedva čekamo novu #neOKOLIŠaj izložbu
Muzej umjetnosti će se graditi u Dubaiju
Inspiriran morem i biserima
Muzej koji "pluta" u morskom kanalu novo je čudo Dubaija
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
S ovim čudom mogli biste skijati uz more u Splitu ili u centru Zagreba kao da ste na beskrajno dugoj planini - 365 dana u godini
Snowtunnel
S ovim čudom mogli biste skijati uz more u Splitu ili u centru Zagreba kao da ste na beskrajno dugoj planini - 365 dana u godini
Slana jezera, hridine, šume, klifovi i špilje: Divlja ljepota našeg prvog morskog nacionalnog parka
Na današnji dan
Slana jezera, hridine, šume, klifovi i špilje: Divlja ljepota našeg prvog morskog nacionalnog parka
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Dan hipertenzije: Hrvatska rekorder po povišenom tlaku u EU
Tihi ubojica
Čak polovica odraslih u Hrvatskoj boluje od ove bolesti: Ubija tiho i sustavno, a posebno je zabrinjavajuća situacija kod žena
Tijekom priprema za lov u glavu upucan muškarac: "Iz nepoznatih razloga ispalio je streljivo"
Jedna osoba uhićena
Napunio pušku pa opalio muškarcu ravno u glavu
Zbog snimke Putinovog rukovanja pokrenule su se špekulacije o njegovom zdravlju
Nove spekulacije
VIDEO Putinovo rukovanje potaknulo lavinu komentara: "Pogledajte mu ruku, nešto nije u redu"
show
Poslušajte kako Ivan Zak pjeva veliki hit Marka Perkovića Thompsona
što kažete?
Poslušajte kako to zvuči kad Ivan Zak zapjeva veliki Thompsonov vjerski hit!
Maja Šuput i Šime Elez u Dubaiju
rajski odmor
Romantika na najjače! Maja Šuput i Šime otkrili gdje uživaju u suncu i zagrljajima
Udala se TikTokerica Nora Bago
pogledajte ludu atmosferu!
Popularna Splićanka stala pred oltar: "Da sam znala za koga ću se udati..."
zdravlje
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Stručnjaci upozoravaju
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
6 simptoma zbog kojih trebate odmah napraviti krvne pretrage
Ne ignorirajte ih!
6 simptoma zbog kojih trebate odmah napraviti krvne pretrage
zabava
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
"Pokaži mi kako se diraš": Ispunila želju na TikToku, snimka je postala hit
Što je tražio…
"Pokaži mi kako se diraš": Ispunila želju na TikToku, snimka je postala hit
Fotografija zastupnika iznenadila gledatelje! Pogledajte što radi za vrijeme sjednice
Tragikomedija
Fotografija zastupnika iznenadila gledatelje! Pogledajte što radi za vrijeme sjednice
tech
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
sport
Mladi košarkaš u kritičnom stanju, vatrogasci ga izvlačili iz smrskanog Ferrarija
Izbjegnuta velika tragedija
Mladi košarkaš u kritičnom stanju! Vatrogasci ga izvlačili iz smrskanog Ferrarija, zabio se u zid
Milan želi produžiti ugovor s Lukom Modrićem na još godinu dana
Tvrde Talijani
Ponuda stiže ranije od očekivanog! Modrić "natjerao" Milan na reakciju
ŽDRIJEB SP 2026.: Hrvatska zna svoje mjesto na izvlačenju, evo kad počinje
S KIME ĆEMO IGRATI?
ŽDRIJEB SP 2026.: Hrvatska zna svoje mjesto na izvlačenju, evo kad počinje
tv
U dobru i zlu: Namjere mu nisu iskrene - zašto je zapravo došao?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Namjere mu nisu iskrene - zašto je zapravo došao?
MasterChef: Žiri i u stres testu priredio ozbiljno iznenađenje! "Ne miriše na dobro!"
OSTANAK ILI ODLAZAK?
Žiri i u stres testu priredio ozbiljno iznenađenje! "Ne miriše na dobro!"
U dobru i zlu: Koliko god to ona htjela, ne može tako lako preći preko svega
U DOBRU I ZLU
Koliko god to ona htjela, ne može tako lako preći preko svega
putovanja
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Stručnjaci upozoravaju
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
sve
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Mladi košarkaš u kritičnom stanju, vatrogasci ga izvlačili iz smrskanog Ferrarija
Izbjegnuta velika tragedija
Mladi košarkaš u kritičnom stanju! Vatrogasci ga izvlačili iz smrskanog Ferrarija, zabio se u zid
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Dobar gulaš kuha se satima
Bez trikova

Jedini način za omekšavanje žilave junetine za gulaš

Zaboravite na trikove s octom ili nekom drugom vrstom kiseline. Za kuhanje dobrog gulaša bit će vam potrebno dva do tri sata. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Dobar gulaš kuha se satima Hrana i piće
    Bez trikova

    Jedini način za omekšavanje žilave junetine za gulaš

  • Mljeveno meso Hrana i piće
    Pripazite

    Najveća pogreška koju radimo sa zamrzavanjem mljevenog mesa

  • Juha Hrana i piće
    Hraniteljica Dalmacije

    Na tabak, u juhi ili s tjesteninom: Slasne ideje zbog kojih ćete (još više) zavoljeti raštiku

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close