Želite li se odmoriti od proizvoda životinjskog porijekla, dobar izvor proteina možete pronaći i u namirnicama biljnog porijekla. Pritom se leća nameće kao logičan izbor.

U stotinu grama te kuhane mahunarke nalazi se oko 9 grama bjelančevina koje grade mišiće i osiguravaju pravilan rad organizma.

Ilustracija variva s lećom Hrana i piće Proteinsko varivo: Recept za fino jelo na žlicu gotovo za 30 minuta

Leća je uz to bogata prehrambenim vlaknima koja poboljšavaju probavu te snižavaju razine lošeg kolesterola. Povrh svega, bogata je vitaminom B i ugljikohidratima koji tijelo opskrbljuju prijeko potrebnom energijom i dugotrajno ga zasićuju.

Iako se u Aziji i starom Egiptu jela još prije 4200 godina, u hrvatskoj je kuhinji relativno zapostavljena, što je prava šteta. Na tržištu se može pronaći nekoliko vrsta koje su namijenjene različitim vrstama jela.

Zelena leća ima lagani papreni okus, nakon termičke obrade ostaje al dente te se zato smatra idealnim izborom za različite salate. Poželjno ju je namočiti u vodi prije kuhanja te termički obrađivati oko 45 minuta.

Žuta leća
zahtijeva kratku termičku obradu, odnosno oko 20 minuta. Dobro se slaže s orijentalnim začinima poput curryja, kurkume i kajenskog papra. Od nje možete raditi variva, umake i namaze.

Slika nije dostupna Hrana i piće Fina juha puna proteina koja snižava kolesterol i potiče rast mišića

Crvena leća ima blagi i lagano slatkasti okus, a skuhat će se za 15 do 20 minuta. S obzirom na to da ju je nakon termičke obrade vrlo lako raskuhati, koristi se za zgrušnjavanje juha i različitih variva. Od nje je lako napraviti pire ili umak.

Smeđa leća vrlo je fleksibilna namirnica. Izvrsno se sljublje s lukom, maslinovim uljem i rajčicama, zbog čega se može koristiti za pripremu svega, od namaza i umaka do salata i variva. Kuha se u prosjeku oko 45 minuta.

Umak Hrana i piće Lažni bolonjez: Recept Jamieja Olivera za slasno jelo puno proteina

Crna leća izvrsno odgovara uz češnjak i gorko povrće. Zahtijeva dugotrajniju termičku obradu, odnosno kuhanje od minimalno 30 do 40 minuta.

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite inspiraciju za kreiranje jela s lećom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju