Zeleni pesto sjajan je dodatak brojnim jelima – dodati ga možete tjesteninama, sendvičima, pečenim jajima i odrescima. On vam može poslužiti kao namaz, umak, ali i marinada.
Pesto genovese je svevremenski klasik koji nikad ne izlazi iz mode. No ako ste spremni za nešto eksperimentiranja u kuhinji, napraviti možete i finu verziju na bazi graška.
Da biste napravili ovaj pesto ne treba vam puno vremena i sastojaka – ne treba vam čak niti svježi grašak.
Ako ne možete nabaviti onaj svježi, poslužiti se možete i graškom iz zamrzivača. Kratko ga prokuhajte u vrućoj vodi, pa sljubite s drugim sastojcima u blenderu ili sjeckalici povrća.
Proljetni pesto od graška - sastojci:
- 250 g graška
- 70 ml ekstra djevičnskog maslinovog ulja
- 45 g parmezana
- 20 svježih listiće mente
- 10 g svježih listića bosiljka
- 1 limun
- 1 češanj češnjaka
- ½ čajne žličice čili praha
- sol i papar po želji
Proljetni pesto od graška - priprema:
- Grašak blanširajte nekoliko minuta u vrućoj vodi. Ocijedite ih od viška vode i stavite u dobar blender ili sjeckalicu povrća. Pomiješajte ih s listićima bosiljka i mente, jednim češnjom češnjaka, sokom i koricom jednog organskog limuna. Dodajte ekstradjevičansko maslinovo ulje i naribani parmezan. Pulsirajte dok ne dobijete zeleni pesto od graška. Isprobajte ga i začinite sa solju i paprom po želji. Ako volite ljutu hranu dodajte i malo čili praha.
- Prebacite proljetni pesto od graška u staklenu posudu i pohranite u hladnjaku do pet dana. Iskoristite kao umak za tjesteninu, krumpir, rižu ili kao nadjev za sendviče. Dobar tek!
Ima više proteina od pilećih prsa: Zamjena za meso s kojom možete napraviti "šnicle" i gulaš