Zeleni pesto sjajan je dodatak brojnim jelima – dodati ga možete tjesteninama, sendvičima, pečenim jajima i odrescima. On vam može poslužiti kao namaz, umak, ali i marinada.

Pesto genovese je svevremenski klasik koji nikad ne izlazi iz mode. No ako ste spremni za nešto eksperimentiranja u kuhinji, napraviti možete i finu verziju na bazi graška.

Da biste napravili ovaj pesto ne treba vam puno vremena i sastojaka – ne treba vam čak niti svježi grašak.

Ako ne možete nabaviti onaj svježi, poslužiti se možete i graškom iz zamrzivača. Kratko ga prokuhajte u vrućoj vodi, pa sljubite s drugim sastojcima u blenderu ili sjeckalici povrća.

Proljetni pesto od graška - sastojci:

  • 250 g graška
  • 70 ml ekstra djevičnskog maslinovog ulja
  • 45 g parmezana
  • 20 svježih listiće mente
  • 10 g svježih listića bosiljka
  • 1 limun
  • 1 češanj češnjaka
  • ½ čajne žličice čili praha
  • sol i papar po želji

Proljetni pesto od graška - priprema:

  1. Grašak blanširajte nekoliko minuta u vrućoj vodi. Ocijedite ih od viška vode i stavite u dobar blender ili sjeckalicu povrća. Pomiješajte ih s listićima bosiljka i mente, jednim češnjom češnjaka, sokom i koricom jednog organskog limuna. Dodajte ekstradjevičansko maslinovo ulje i naribani parmezan. Pulsirajte dok ne dobijete zeleni pesto od graška. Isprobajte ga i začinite sa solju i paprom po želji. Ako volite ljutu hranu dodajte i malo čili praha.
  2. Prebacite proljetni pesto od graška u staklenu posudu i pohranite u hladnjaku do pet dana. Iskoristite kao umak za tjesteninu, krumpir, rižu ili kao nadjev za sendviče. Dobar tek!

Ima više proteina od pilećih prsa: Zamjena za meso s kojom možete napraviti "šnicle" i gulaš Tofu je proizvod od soje Tempeh je dobra zamjena za meso Seitan ima teksturu vrlo sličnu mesu +2 Seitan