Iako nije među najpoznatijima, pa ni najpopularnijim mahunarkama, leća je nepravedno zapostavljena na našim tanjurima. Ova slasna, zdrava namirnica brzo se priprema, no danas postoje i oni koji nikada nisu čuli za nju (da ih nisam osobno srela, ne bih vjerovala).

Leća dolazi u više boja – crvenoj, zelenoj, smeđoj, žutoj i crnoj. Na policama trgovina najčešće su crvena i smeđa leća, a cijene im nisu osobito jeftine. "Obične" su i po 15 kuna za pola kile crvene leće, dok cijena za pola kile organske crvene leće prelazi 20 kuna. Smeđa je već povoljnija, pa se da naći za 15-ak kuna po kili.

Prednosti leće pred ostalim mahunarkama mnogobrojne su, od toga da ne izaziva nuspojave koje ćete osjećati satima kasnije (plinovi) do toga da se vrlo brzo priprema. Crvena je kuhana već za 10-15 minuta, a smeđa za nekih pola sata.

S obzirom na to da je bogata vlaknima, jako je dobra za probavu, utječe na smanjenje šećera i kolesterola u krvi, ali i povoljno na kardiovaskularni sistem. Ima puno vitamina B te raznih minerala; fosfora, magnezija, cinka, željeza.

A ako nemate ideja kako pripremiti leću, dat ćemo vam nekoliko recepata... Smeđa je leća malo tvrđa pa je bolja za variva ili salate, dok se crvena poprilično brzo raskuha pa je idealan sastojak za namaze, iako ja osobno volim i varivo od crvene leće.

Salata od smeđe leće (od crvene nemojte pokušavati salatu):

Sastojci:

20 dag leće
pola glavice luka (možete i cijeli ako vam paše)
sol
papar
maslinovo ili bučino ulje
ocat (jabučni ili alkoholni)

Priprema:

Leću stavite u lonac s vodom i kuhajte na srednje jakoj vatri nekih pola sata. Ubacite začine. Kada je skuhana, dodajte luk, procijedite i prelijte uljem i octom.

Ako radite varivo, skuhajte leću i ubacite začine po želji. Možete prehodno na maslinovom ulju prodinstati luk, no u ovoj fazi još ne dodajte leću, tek kad ulijete vodu u lonac.

Mrkva izvrsno paše u ovom varivu, možete staviti i krumpir (iako meni osobno nije nešto u ovoj kombinaciji), ali izvrsna su kombinacija bučini rezanci koji se dodaju pred sam kraj kuhanja, kako se ne bi raskuhali (potrebno im je cca 3 minute da se skuhaju). Ukoliko stavljate mrkvu s crvenom lećom, prvo prodinstajte mrkvu na luku, ulijte vode i ostavite 5, pa čak i 10 minuta prije nego ubacite crvenu leću, jer je ona jako brzo kuhana.

Odlično u varivu s lećom je i zelenje, primjerice nekoliko listova špinata ili blitve, koje također ubacite nekoliko minuta prije kraja kuhanja. A izvrsno paše i dimljena papričica.

Ako ste se odlučili za namaz, upotrijebite crvenu leću jer je lakša za obradu.

Sastojci:

20 dag leće
1-2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
tahini ili preprženi izmljeveni sezam
sol
začini po želji (dimljena papričica, ljuta papričica ako volite ljuto, curry)
limun

Priprema:

Leću skuhajte pa procijedite koliko možete (ostat će gnjecava, takva je). Nasjeckajte češnjak na sitno ili ga cijelog ubacite u blender ili sjeckalicu, ako imate dobre aparate. Ubacite i leću, tahinija ili samo malo preprženog pa potom izmljevenog sezama, dodajte maslinovog ulja po procjeni (da ne bude smjesa prerijetka) te limunovog soka i začine. S limunovim sokom također krenite lagano. Iscijedite pola limuna da se nađe, ali dodajte nekoliko kapi za početak. Ako treba pojačati okus, dodajte više. Izblendajte sve skupa i namaz je gotov.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju