Saudijska Arabija, osobito njezin sjeverozapadni dio, trenutačno je jedno od najvećih gradilišta na svijetu, i jedan od najskupljih i najkontroverznijih urbanističkih projekata nazvan Neom. Središte mu je futuristički megagrad nazvan The Line koji se proteže 170 kilometara u ravnoj liniji kroz pustinju do obale. Svojom će staklenom fasadom reflektirati prirodu, a unutar grada koji predstavlja novi oblik supertehnološkog urbanizma bit će prevladan svaki od prirodnih preduvjeta i neuvjeta pustinjske klime i terena i, naravno, svojim će stanovnicima nuditi još neviđen životni standard.

Neom će graditi i lučki grad u obliku oktogona u zaljevu Aqaba, ali i nekoliko čuda namijenjenih turizmu: skijalište nazvano Trojena, više dizajnerskih nebodera i hotela, ultraluksuzno odredište Sirannu te obalni jahtaški grad Norlanu. Neom se reklamira kao zemlja budućnosti – i doista tako i izgleda, a nedavno je najavljen i najnoviji dio projekta razvoja te luksuzne destinacije: zove se Zardun, a riječ je o prirodnom rezervatu – koji se gradi tamo odakle je i priroda pobjegla.

Novi početak... života

Rezervat, koji je ujedno i turistički kompleks sa sadržajima koje mogu osmisliti samo Arapi i sa skromnim ciljem da postane glavno svjetsko središte luksuznog turizma do 2030. godine, dizajnirao je nizozemski studio OMA. Središnji dio Zarduna bit će park s divljim životinjama u koji će biolozi ponovno naseliti i životinje i biljke koje su nekada živjele na tom području.

"Zardun je vrlo ambiciozan plan za povratak biljaka i životinja koje su živjele u zaljevu Aqaba. Zardun je novi početak", nimalo skromno objašnjavaju iz OMA-e. Posjetitelji Zarduna tako će imati jedinstvenu priliku prošetati se prošlošću i vidjeti krajolik kakav je ondje bio nekoć, ali i zahvaljujući suvremenoj tehnologiji i hologramima upoznati životinje koje su u njemu obitavale, ali su izumrle, od malih insekata do ptica i sisavaca poput nubijskog kozoroga i arapskog oriksa.

Ekoturizam na luksuzan način?

Ekskluzivni prirodni rezervat i utočište za divlje životinje dizajniran je da spoji suvremeni luksuz s prirodom. U sklopu Zarduna izgradit će se četiri ultraluksuzne zgrade, tri hotela i posjetiteljski centar, sve redom dizajnirane da se stapaju s okolnim krajolikom i sve s pogledom na zaljev Aqabu. Umjetni prirodni rezervat osmišljen je da poveže posjetitelje s prirodom i divljim životinjama, i to na suhom pustinjskom potezu od planina do mora. 

Cilj je rezervata Zardun ponuditi vrhunsko iskustvo ekoturizma vrlo zahtjevnim gostima i ima jasnu namjeru redefinirati luksuz u kontekstu brige za okoliš. Zardun će se prostirati na četiri četvorna kilometra i postat će dom autohtonim biljkama i životinjama. Zardunova strategija održivosti uključuje i stvaranje niza oaza na kojima će se stvoriti raznolika staništa, brigu za autohtone biljke i životinje i konačno kontrolirani razvoj živahnoga ekosustava na kopnenom i obalnom dijelu rezervata, ali i u moru.

Rezervat Zardun imat će sve što imaju i pravi prirodni rezervati, vidikovce, staze za trekking i brdski biciklizam, uređene smjerove za penjanje i mogućnosti za bavljenje raznim drugim sportovima i aktivnostima, ali i brojne edukativne i terenske programe o zaštiti prirode, očuvanju i ponovnom oživljavanju neaktivnih staništa.

Novo zaštićeno područje: Hrvatska će dobiti novi park prirode, i to na više od 31 tisuću hektara Ivanšćica će biti dio novog parka prirode Strahinjčica Ivanscica u Hrvatskom zagorju +0 Hrvatsko zagorje obiluje prekrasnim prirodnim ljepotama

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju