Neom, jedan od trenutačno najskupljih i najkontroverznijih urbanističkih projekata, nastao je kao dio plana Saudijske Arabije za diversifikaciju gospodarstva i smanjenje ovisnosti o nafti i na inicijativu samog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana koji je i predsjednik upravnog odbora Neoma.

Neom je veliko područje određeno za razvoj, sastoji se od 10 projekata koje nazivaju regijama, a do sada su predstavljene i grade se četiri. To su The Line, vjerojatno najpoznatiji - futuristički megagrad, Oxagon – lučki grad na Crvenom moru koji će biti "najveća plutajuća struktura na svijetu", Trojena - skijalište u planinama Sarwat koja će ugostiti Zimske azijske igre 2029. godine, i Sindalah – luksuzno otočno odmaralište za nautičare na Crvenom moru.

Na projektu za grad budućnosti surađuje ogroman broj svjetski poznatih tvrtki, studija, arhitekata i inženjera. Iako je kraj izgradnje planiran 2030., veliki dio projekta bit će dovršen i ranije. Otok Sindalah radit će već početkom 2024., Lučki grad Oxagon brzo nakon toga, a na skijanje u Arapski zaljev u Trojenu moći ćete već 2026. godine. Najimpresivniji dio projekta, pametni megagrad The Line, 2030. bi trebao imati prvi milijun stanovnika.

Sam megagrad, vrijedan je 500 milijardi dolara, gradi se u pokrajini Tabuk na sjeverozapadu Saudijske Arabije. Pametni grad koji će se protezati od planina do Crvenog mora u ravnoj liniji bit će ozrcaljeno arhitektonsko čudo: širok svega 200 metara, dugačak 170 kilometara i 500 metara visok. Grad će imati površinu od 34 četvorna kilometra i gradi se za 9 milijuna stanovnika.

Vertikalni grad imat će smanjeni infrastrukturni trag, pa će sve učinkovitost gradskih funkcija biti nevjerojatna, kažu u NEOM-u. Eliminirana je sva nepotrebna infrastruktura, ceste i automobili, pa će grad biti bez ugljika. Sve će raditi na obnovljivu energiju, a automatizirane usluge pokretat će umjetna inteligencija.

Stanovnici će sve dnevne obaveze moći obaviti pješice, a brzom željeznicom s kraja na kraj grada moći će se stići za samo dvadeset minuta. Ovaj slojeviti vertikalni koncept ravnomjerno predviđa integraciju prirode kroz zelene otvorene prostore diljem grada i javne parkove, pješačke zone, škole, domove i radna mjesta, tako da su dnevne migracije jednostavne i učinkovite.

Okoliš je pažljivo dizajniran kako bi se dobila i sunčeva svjetlost i hlad i prirodna ventilacija.. pa će idealna klima tijekom cijele godine omogućit će stanovnicima da uživaju u prirodi, a zbog vanjskog zrcalnog pročelja grad će se i vizualno gotovo potpuno stopiti s prirodom.

Neom je vjerojatno najveći i najkontroverzniji arhitektonski projekt na svijetu. Tri su glavne teme oko kojih se vode rasprave – održivost, pogodnost za život i ljudska prava.

Područje na kojem se gradi megagrad dom je plemena Huwaitat i procjenjuje se da će oko 20 tisuća ljudi biti prisilno iseljeno. Mnoge uduge za ljudska prava optužuju saudijsku vladu za nasilje i ubijanje onih koji se opiru deložaciji.

Što se tiče održivosti i pogodnosti za život, stručnjaci sve više kritiziraju Neomovu samohvalu jer će The Line za vrijeme izgradnje ostaviti ogroman ugljični otisak u prirodi – "teži" od 1,8 milijardi tona. Dio je stručnjaka također zabrinut zbog mogućeg negativnog utjecaja zrcalne fasade na životinje, pogotovo ptice.

Prešišali su i Pentagon: Pogledajte kako izgleda najveća poslovna zgrada na svijetu Centar Surat Diamond Burse u Indiji - 1 Centar Surat Diamond Burse u Indiji - 5 Centar Surat Diamond Burse u Indiji - 6 +2 Centar Surat Diamond Burse u Indiji - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju