Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izvijestilo je u utorak kako intenzivno rade na aktivnostima oko zaštite Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore te bi to područje Hrvatskog zagorja uskoro trebalo biti proglašeno parkom prirode.

Riječ je o ideji pokrenutoj još 2009. godine, a oživljenoj 2021. S Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom županijom usuglašen je tijekom siječnja obuhvat budućeg parka na površini većoj od 31 tisuću hektara te su održane konzultacije s predstavnicima 14 gradova i općina. Za usporedbu, Park prirode Medvednica prostire se na otprilike 18 tisuća hektara, a Park prirode Biokovo gotovo 20 tisuća hektara.

Cilj je bio upoznati ih s kategorijom parka prirode i učincima koje će imati na stanovništvo tog kraja, ali i prikupiti njihova mišljenja, rekli su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Strahinjčica Strahinjčica (Foto: Shutterstock)

Prirodna dobra Hrvatskog zagorja

Ističu kako je park prirode pogodan oblik zaštite većih vrijednih prostora kakvo je Hrvatsko zagorje jer istovremeno omogućuje zaštitu prirodnih vrijednosti, ali i korištenje prirodnih dobara.

Proglašenjem parka prirode očekuje se da prirodne i krajobrazne vrijednosti u sinergiji s bogatom kulturno-povijesnom baštinom postanu osnova razvoja tog dijela Hrvatskog zagorja.

Parkom prirode upravlja javna ustanova koju osniva država uredbom Vlade i ona je posrednik u razvoju područja, pruža podršku lokalnom stanovništvu u komunikaciji s institucijama nadležnim za poljoprivredu i druge grane gospodarstva, partner je u osiguravanju certificiranja, promocije i plasmana lokalnih proizvoda kao i obnove kulturno-povijesne baštine, istovremeno radeći na promicanju područja parka kao destinacije za posjećivanje i održivi turizam.

Osnivanje javne ustanove donosi i nova radna mjesta jer se očekuje se da će Hrvatsko zagorje imati koristi od učinaka koje će donijeti turizam, a utjecat će i na cjelokupno gospodarsko stanje područja.

Između Boke i neba: Park prirode "Orjen" darežljiv je u pogledima i surovoj ljepoti krša Park prirode Park prirode Park prirode +43 Park prirode

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju