Ozljede, iscrpljenost i pad imuniteta često su rezultat neodgovarajuće prehrane sportaša rekreativca. Izbalansirana prehrana koja će osnažiti tijelo ključ je za održavanje forme, ali i zdravlja.
Biciklizam u prirodi (Foto: Getty Images)
Ako rekreativci ne unose dovoljno vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranjivih tvari, njihov imunološki sustav može biti oslabljen. Intenzivna tjelesna aktivnost, osobito ako je neproporcionalna prema unosu kalorija i odmoru, može izazvati stres u tijelu. Povećan stres može smanjiti funkciju imunološkog sustava i povećati osjetljivost na razne bolesti. Nedostatak adekvatne hidracije može također imati negativan utjecaj na imunološki sustav. Voda igra ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima, uključujući i one povezane s imunološkim sustavom.
Glutamin je jedna od najznačajnijih aminokiselina za mišićnu masu i imunitet koja se brže troši tijekom pojačanih napora te sezone gripe i prehlada. Jedan od najboljih izvora je okrepljujuća pileća juha, a njime obiluju i sirutka, soja te sirovi kupus.
Neizostavno povrće
Raznovrsnost na tanjuru kjučna je u održavanju imuniteta (Foto: Getty Images)
Nutricionisti savjetuju i da bi zimi naši tanjuri trebali prštati bojama tamnozelenog povrća bogatog antioksidansima, žutim i narančastim nijansama što sadrže vrijedne minerale i vitamine, kao i ljubičastih te plavih koje ukazuju da se radi o riznicama nutrijenata. Stoga, bavite li se sportom, razmislite o tome da češće uključite u prehranu neka od jela koja će vam omogućiti zdravo funkcioniranje organizma.
Salata s kozicama i avokadom (Foto: Getty Images)
Kad osjetimo žeđ, već smo na dobrom putu dehidracije, a kako biste to spriječili preduhitrite je dobrom pripremom. Umjesto vode isprobajte napitak od chia sjemenki i limuna koji osigurava produženu hidraciju, nužno potrebne elektrolite i izdržljivost. Moćne sjemenke se preporučuju i nakon treninga jer sadrže omega-3 esencijalne masne kiseline i antioksidanse te djeluju protuupalno. Koriste se za ublažavanje bolova u zglobovima, pa ako imate problema s koljenima, uključite ih u prehranu.
Vezivna tkiva ligamenata i tetiva pod većim su opterećenjem sportaša, a osobito onih koji zimi treniraju na zahtjevnim podlogama, hodaju ili trče po blatu, snijegu ili poledici. Za sprečavanje rizika od ozljeda preporučuje se kolagen u kombinaciji s vitaminom C.
Čuvajmo kosti i zglobove
Kolagen je najvažniji protein u našim vezivnim tkivima, kostima i zglobovima – čini oko 30 posto ukupnih bjelančevina u tijelu. Izvor kolagena su većinom govedina, piletina, riba, morski plodovi i jaja, a ponajviše juha od kostiju te želatina. Jestivu želatinu može se uzimati i u obliku praha koji se otapa u vodi. U procesima obnove vezivnog tkiva važne su i aminokiseline prolin i lizin, kojima su bogati bjelanjci i krto meso. Lizin možete pronaći i u mahunarkama.
Vrganji s piletinom i kus-kusom (Foto: Shutterstock)
Kako bismo prehranu prilagodili potrebama tijela i nadomjestili izgubljene odnosno potrošene nutrijente koje naše tijelo prilikom izlaganja naporima toliko treba, važno je misliti na ono što svakodnevno jedemo. Bez obzira na to kojim se sportom bavite i na koje načine tijelo dovodite u formu, u obližnjem Lidlu možete potražiti baš sve što vam treba da vaš sportski duh i dalje bude postojan, a tijelo namireno svime što mu je potrebno. Od raznog povrća, mesa, jaja, vitamina i dodataka prehrani, istražite police obližnjeg Lidla i nesmetano nastavite nizati svoje sportske uspjehe.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.