Buriganga protječe jugozapadnim dijelom Dhake – glavnog grada Bangladeša, u kojem živi oko 15 milijuna stanovnika. Duga je oko 18 kilometara, prosječna dubina iznosi i 7,6 metara, a maksimalna 18 metara.

S obzirom na to da većinu teritorija Bangladeša čine riječni sistemi s oko 700 rijeka, one igraju važnu ulogu u prometnoj infrastrukturi zemlje, ali i njezinu ekonomskom razvoju. Buriganga je nekoć bila žila kucavica Dhake, no danas se smatra jednom od najzagađenijih rijeka na svijetu koja ugrožava živote.

Uzavrela rijeka Putovanja Misterij Amazonske prašume: Uzavrela rijeka koja ubija sve što se u njoj nađe

Naime, u Burigangu se svakoga dana izbacuje oko 4500 tona najrazličitijeg smeća – od industrijskog i medicinskog otpada preko kućanskih otpadaka do kanalizacije. U rijeci plutaju stara krama, odbačena plastika, mrtve životinje...

Povrh svega, u nju se svakoga dana ulijeva i više od 60.000 kubičnih metara otrovnih voda kao posljedice proizvodnje različitih industrija, od čega trećina tog broja pripada kožarskoj industriji.

Onečišćenje rijeke negativno utječe na zdravlje pojedinaca koji žive u njezinoj blizini. Unatoč tome, ljudi i dalje njom plove jer nemaju drugog izbora, koriste je za pranje rublja i suđa.

Mrežnica Putovanja 5 rijeka Lijepe Naše u kojima se Hrvati vole kupati tijekom ljeta

Bangladeš je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, a teška industrija zapošljava mnogo ljudi. Upravo zato lokalne su vlasti bile neuspješne u regulaciji pitanja sanacije otpada. Neki čak tvrde da Burigangi nema pomoći.

Kako izgleda jedna od najzagađenijih rijeka u svijetu, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju