U središnjem dijelu Amazonske prašume u Peruu sakrila se uzavrela rijeka ili Shanay-timpishka, čija voda dostiže nevjerojatnu temperaturu od 93 Celzijeva stupnja. U toj rijeci možete poširati jaje, a gurnete li u nju ruku, za svega nekoliko sekundi dobit ćete ozbiljne opekline.

Okružena je obojenim kamenjem i bogatom vegetacijom visokom i do 18 metara, a lokalno stanovništvo vjeruje da je riječ o svetoj rijeci s ljekovitim moćima. Štoviše, o uzavreloj rijeci u Južnoj Americi pričaju se brojne legende.

Moderna znanost “otkrila” je ovu rijeku tijekom ekpedicije koja je provedena u studenom 2011. godine na čelu s Andresom Ruzom.

Ovaj stručnjak za termalne izvore krenuo je automobilom kroz prašumu iz grada Pucallpe vozeći se oko dva sata. Nakon toga je veslao u kanuu 45 minuta te se još sat vremena probijao kroz šumu da bi došao do Shaney-timpishke.

Rijeku čuva šaman iz skrivenog spritualnog centra Mayantuyacu, koji je Ruzou dao dopuštenje da ispita vodu te ga proveo uz njezin tok dug oko šest kilometara.

Rijeka na dijelovima dostiže dubinu od oko pet metara. Temperatura vode varira pak od 48 do 93 Celzijeva stupnja, a mulj uz njezinu obalu toliko je vruć da po njemu ne možete hodati bosih nogu.

Visoke temperature uništavaju sve što se nađe na njezinu putu, pa ne čudi da je puna tijela malenih životinja poput žaba.

Uzavrele rijeke nisu neobična pojava u svijetu, no obično se nalaze u blizini vulkana. Shaney-timpishke posebna je rijeka jer je najbliži vulkan udaljen čak 640 kilometara od nje.

Iako se porijeklo njezina nastanka još istražuje, znanstvenici pretpostavljaju da voda prodire u zemlju, tamo se zagrijava te ponovo izvire kroz pukotine.

Detaljne informacije o uzavreloj rijeci možete čitati u Ruzinoj knjizi The Boiling River: Adventure and Discovery in the Amazon. U videu Great Big Storyja pogledajte kako izgleda ova misteriozna rijeka u Amazonskoj prašumi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju