Kad putujemo u neku stranu zemlju, često griješimo te se dovoljno ne raspitamo o lokalnim tradicijama i načinu života. Pritom smetnemo s uma, da neke stvari koje shvaćamo zdravo za gotovo u našoj zemlji, u drugoj zemlji izazivaju čuđenje. Kako biste izbjegli kulturni šok, evo nekih stvari koje su u drugim zemljama, za razliku od Lijepe Naše – uobičajene.

Japanci ne daju imena ulicama

U Zemlji izlazećeg sunca se umjesto imena ulica često koriste brojevi blokova ili kvartova. Tako da, ne treba vam biti čudno kad netko kaže kako radi u bloku 6 ili živi u kvartu 3. Iako ovo zna stvarati problem turistima, kad se naviknete, zapravo se vrlo jednostavno orijentirati.

Nizozemci žive bez zavjesa

U Nizozemskoj gotovo nikad nećete vidjeti zavjese na prozorima. Naime, Nizozemci jednostavno ne skrivaju unutrašnjost svog doma, pa prolaznici mogu slobodno pogledati što se odvija unutar četiri zida. Stvar je u tome da Nizozemci ne gledaju drugima u dom, jednostavno ne pada im na pamet zaviriti u tuđi prostor. Tako da ako vidite nekog da gleda, vrlo vjerojatno nije iz zemlje tulipana.

Nizozemska Zanimljivosti Europski narod koji nema ništa protiv ako im želite zaviriti u privatnost doma

U Singapuru se rublje suši na - štapovima

Iz ove azijske zemlje već smo navikli na razne neobičnosti, pa evo još jedne. Poznato je kako u Dalmaciji dobar dio ljudi još rublje suši na tiramolu (uže za sušenje rublja), e pa, i u Singaporu postoji nešto slično, samo što tiramol zamjenjuju – štapovi bambusa!

Turci stavljaju piletinu u desert

Čini se kako pileća prsa nisu sjajan odabir samo za Cezar salatu ili pohano meso, već se od njih, ako pitate Turke, može složiti i sasvim dobar desert. Jelo tavuk gogsu to jasno i dokazuje, a riječ je o desertu napravljenom od nasjeckanih pilećih prsa, mlijeka, riže, šećera i cimeta. Ovo jelo prilično je popularno, pa ako ćete uskoro u Istanbul, odvažite se probati ga...

Slika nije dostupna Putovanja Najveća noćna mora: Europski narod koji ne voli kad stanete kraj njih na autobusnoj stanici

Kolumbijci piju vruću čokoladu sa sirom

Kolumbijci imaju neobičan stav prema vrućoj čokoladi, tako da je najčešće serviraju i konzumiraju sa sirom! Ipak, iako na prvu zvuči suludo, prema riječima turista, ovakva čokolada prilično je ukusna i poželjna.

U Južnoj Koreji se crvenom bojom označava osoba koja više nije živa

U Južnoj Koreji pisanje imena osobe crvenom bojom tradicionalno znači kako ta osoba više nije među živima. Stoga, ako slučajno šaljete pismo Koreancima, pripazite na boju, crvena nikako nije dobrodošla.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju