Kad putujemo u neku stranu zemlju, često griješimo te se dovoljno ne raspitamo o lokalnim tradicijama i načinu života. Pritom smetnemo s uma, da neke stvari koje shvaćamo zdravo za gotovo u našoj zemlji, u drugoj zemlji izazivaju čuđenje. Kako biste izbjegli kulturni šok, evo nekih stvari koje su u drugim zemljama, za razliku od Lijepe Naše – uobičajene.

Japanci ne daju imena ulicama

U Zemlji izlazećeg sunca se umjesto imena ulica često koriste brojevi blokova ili kvartova. Tako da, ne treba vam biti čudno kad netko kaže kako radi u bloku 6 ili živi u kvartu 3. Iako ovo zna stvarati problem turistima, kad se naviknete, zapravo se vrlo jednostavno orijentirati.

Nizozemci žive bez zavjesa

U Nizozemskoj gotovo nikad nećete vidjeti zavjese na prozorima. Naime, Nizozemci jednostavno ne skrivaju unutrašnjost svog doma, pa prolaznici mogu slobodno pogledati što se odvija unutar četiri zida. Stvar je u tome da Nizozemci ne gledaju drugima u dom, jednostavno ne pada im na pamet zaviriti u tuđi prostor. Tako da ako vidite nekog da gleda, vrlo vjerojatno nije iz zemlje tulipana.

Nizozemska - 2 Zanimljivosti Europski narod koji nema ništa protiv ako im želite zaviriti u privatnost doma

U Singapuru se rublje suši na - štapovima

Iz ove azijske zemlje već smo navikli na razne neobičnosti, pa evo još jedne. Poznato je kako u Dalmaciji dobar dio ljudi još rublje suši na tiramolu (uže za sušenje rublja), e pa, i u Singaporu postoji nešto slično, samo što tiramol zamjenjuju – štapovi bambusa!

Turci stavljaju piletinu u desert

Čini se kako pileća prsa nisu sjajan odabir samo za Cezar salatu ili pohano meso, već se od njih, ako pitate Turke, može složiti i sasvim dobar desert. Jelo tavuk gogsu to jasno i dokazuje, a riječ je o desertu napravljenom od nasjeckanih pilećih prsa, mlijeka, riže, šećera i cimeta. Ovo jelo prilično je popularno, pa ako ćete uskoro u Istanbul, odvažite se probati ga...

Autobusna stanica Putovanja Najveća noćna mora: Europski narod koji ne voli kad stanete kraj njih na autobusnoj stanici

Kolumbijci piju vruću čokoladu sa sirom

Kolumbijci imaju neobičan stav prema vrućoj čokoladi, tako da je najčešće serviraju i konzumiraju sa sirom! Ipak, iako na prvu zvuči suludo, prema riječima turista, ovakva čokolada prilično je ukusna i poželjna.

U Južnoj Koreji se crvenom bojom označava osoba koja više nije živa

U Južnoj Koreji pisanje imena osobe crvenom bojom tradicionalno znači kako ta osoba više nije među živima. Stoga, ako slučajno šaljete pismo Koreancima, pripazite na boju, crvena nikako nije dobrodošla.