Kod nas je prije nekog vremena produljena dob za odlazak u mirovinu, pa sad žene idu sa 65, a muškarci sa 67 godina. Naravno, ima i onih koji se umirove prije. No, koje su države najbolje za odlazak u mirovinu, tj. gdje vam ostaje najviše vremena za uživanje u istoj?

Grčka

U ovoj južnoeuropskoj zemlji i žene i muškarci u mirovinu odlaze s prosječno navršene 62 godine. S obzirom na očekivani životni vijek, koji za žene iznosi 83,5 godina, a za muškarce pet godina manje, lako je izračunati da Grcima ostaje sasvim solidan broj godina koji će proživjeti kao umirovljenici. Kad to spojite sa sjajnom klimom i hranom, ako vam je mirovina dobra, život je i više no lijep.

Luksemburg

U jednoj od najbogatijih država na svijetu službeno se u mirovinu ide sa 65 godina, ali u praksi i muškarci i žene to rade tri godine ranije. Prijateljsko okruženje, visoka kvaliteta života, sigurnost i sjajno funkcioniranje javnog zdravstva dovode između ostalog do toga da žene u prosjeku žive 84, a muškarci 81 godinu.

Luksemburg - 4 Luksemburg - 4 (Foto: Shutterstock)

Italija

Iako smo u bespućima interneta pronašli da je dob za odlazak u mirovinu 67 godina, Talijani se u prosjeku uspiju umiroviti s pet godina manje. Uzevši u obzir klimu, gastronomiju i ostalo, i ovdje se, baš kao u Grčkoj, jako lijepo mogu provesti umirovljenički dani. Što se tiče životnog vijeka, Talijani žive jednako kao Luksemburžani, a Talijanke u prosjeku dožive godinu više nego „kolegice“ iz Luksemburga.

Japan

U državi gdje žene žive 87 godina, a muškarci 81,5 – vremena za uživanje u umirovljeničkim danima ne manjka. Ljepši spol zadnje radne dane odrađuje s 64 godine, a muškarci s napunjenih godinu više. Japanci jedu zdravo a i puno putuju, tako da nije neobično vidjeti japanske umirovljenike u turističkoj posjeti popularnim europskim destinacijama.

Japan Japan (Foto: Unsplash)

Kostarika

U ovoj zemlji, iako se službeno radi do 65 - e, mirovinu je moguće dočekati i s deset godina manje. Žene se u prosjeku umirovljenicama počnu nazivati s 60 godina, a muškarci s dvije godine više. S obzirom da muškarci žive prosječnih 78, a žene 83,5 godine – nije teško zaključiti kako ženama ostaje nešto više od 23 godine mirovine u prosjeku.

Južna Koreja

I žene u muškarci u prosjeku odlaze u mirovinu s 62 godine. Kad to stavite u kontekst da žene dožive 86, a muškarci 80 – zlatno doba u ovoj azijskoj državi traje „razmjerno“ dugo. Ono što je uz zdravu ishranu od najranijih dana zaslužno za životni vijek, svakako je i zdravstveni sustav, koji je prema zadnjim istraživanjima – drugi najkvalitetniji na cijelom svijetu.

Brazil

Žene se prosječno umirove s 57, a muškarci s pet godina više. Ipak, ogroman je nesrazmjer u očekivanom životnom vijeku kod različitih spolova. Muškarci žive 73 godine, a žene 10 godina dulje. Iako Brazil nudi svašta, od prirodnih ljepota do urbanih centara, velika je i nesigurnost na mnogim mjestima, tako da sigurno ima i boljih mjesta za uživanje u mirovini.

Nepristojno je doći na vrijeme na dogovor? Neobični običaji iz drugih zemalja koji će vas zbuniti Običaji - 1 Običaji - 2 Običaji - 3 +1 Običaji - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju