Ako ste ikada bili u Nizozemskoj, vjerojatno ste primijetili da kuće u toj europskoj zemlji nemaju zavjese. Lagana šetnja stambenim dijelom, primjerice Amsterdama, omogućit će vam da zavirite u privatnost brojnih domova željeli to ili ne.

Čak i oni vlasnici domova koji imaju zavjese nemaju ih potrebu navući te blokirati znatiželjne poglede. U kulturi ovoga naroda to je duboko ukorijenjeno ponašanje koje se tumači na nekoliko načina.

Slika nije dostupna Putovanja Najveća noćna mora: Europski narod koji ne voli kad stanete kraj njih na autobusnoj stanici

Većina povezuje tu naviku s protestantskom, odnosno kalvnističkom praksom pokazivanja svoga doma. Dobri ljudi nemaju što sakriti, pa se zato ne koriste zavjesama, reći će protestanti. Upravo zato manjak zavjesa vidljiv je i u Skandinaviji, u dijelovima Francuske, Engleske i Švicarske.

Drugi pak ističu da je nedostatak zavjesa na prozorima samo još jedan način da pokažu svijetu koliko su uspješni, odnosno što sve posjeduju u svojem domu – od najnovijeg modela televizora do skupocjenog kauča.

Antropolozi Hilje van der Horst i Jantine Messing istraživali su taj fenomen u 2006. godini te su zaključili da je manjak navučenih zavjesa u Nizozemskoj veći u blisko povezanim zajednicama nego u "otuđenim" susjedstvima.

Kava Zanimljivosti Najbolji švedski rituali: Znate li što Šveđani rade srijedom?

Također, oni koji nisu navlačili zavjese više su se trudili urediti svoj životni prostor, a prozore su kitili cvijećem te umjetničkim djelima.

U konačnici Nizozemci ne vole zavjese i jer ne žele da im išta blokira pogled u svijet. To je još više izraženo u posljednje vrijeme kada su brojne zemlje uvele karantenu zbog pandemije koronavirusa, a zbog koje je ograničeno kretanje na otvorenom na samo najnužnije aktivnosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju