Rasprave o tome kako prehrambene navike utječu na klimu dotakle su i svijet visoke gastronomije. Bilo je to i očekivano, pogotovo nakon što su Ujedinjeni narodi u kolovozu ove godine preporučili kako bi očuvanju planeta doprinijelo konzumacija manjih količina mesa i općenito, izbjegavanje bacanja hrane.

Tako je i slavna Dominique Crenn, kuharica koja se može pohvaliti s tri Michelinove zvjezdice kraj svog imena, odlučila da neće više servirati meso u svojim restoranima u San Franciscu. „Meso je komplicirano“ – izjavila je u intervjuu za CNN. „Moramo misliti na naš svijet i ekosistem u kojem živimo i ne uništavati ga zbog trenutačnog zadovoljstva i zahtjeva drugih“ – dodala je.

Anthony Bourdain Hrana i piće Ne čitaj ovo prije odlaska u restoran: 7 istina o kuharima Anthonyja Bourdaina koje su iznenadile

Ova odluka nije došla iznenada. Popularni restorani kojima Crenn upravlja, najpoznatiji su po tome što spremaju povrće i i ribu te su usredotočeni na tradicionalnu francusku kuhinju.

"Otkad sam 2015. otvorila Petit Crenn, u njemu se mogu jesti samo riba i vege obroci. Nikad nismo imali mesa, no kako to nisam reklamirala, nitko nije nikad ni spominjao da je riječ o vege restoranu“ – objašnjava Crenn. Sljedeće godine otvoriti će novi restoran u San Franciscu i pogađate, na njemu ponovno neće biti meso.

Kao netko tko je odrastao na farmi u Bretanji, Crenn je naučila da je važno znati odakle dolazi svaka namirnica, tako da i dan danas sama bira povrće, ribu, meso i sve ostalo što se sprema u njenim restoranima. Veliki broj namirnica uzgaja i na svojoj farmi. „Nisam vegetarijanka, ali sam svjesna osoba i pokušavam ne štetiti planeti. Također, moguće je da u budućnosti u restoranima neću više imati ni ribu, već samo vege stvari“ – kazuje.

Salt Bae Zanimljivosti Salt Bae: 7 stvari koje niste znali o turskom kralju začinjavanja mesa

Jednostavno, iako se ove stvari nekad čine radikalnima, možda bismo i svi mi mogli na trenutak razmisliti o svojim prehrambenim navikama, pa ako već nećemo slijediti Dominique Crenn, pokušajmo naći način kako što bolje sačuvati planet na kojem živimo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju