Rasprave o tome kako prehrambene navike utječu na klimu dotakle su i svijet visoke gastronomije. Bilo je to i očekivano, pogotovo nakon što su Ujedinjeni narodi u kolovozu ove godine preporučili kako bi očuvanju planeta doprinijelo konzumacija manjih količina mesa i općenito, izbjegavanje bacanja hrane.

Tako je i slavna Dominique Crenn, kuharica koja se može pohvaliti s tri Michelinove zvjezdice kraj svog imena, odlučila da neće više servirati meso u svojim restoranima u San Franciscu. „Meso je komplicirano“ – izjavila je u intervjuu za CNN. „Moramo misliti na naš svijet i ekosistem u kojem živimo i ne uništavati ga zbog trenutačnog zadovoljstva i zahtjeva drugih“ – dodala je.

Anthony Bourdain Hrana i piće Ne čitaj ovo prije odlaska u restoran: 7 istina o kuharima Anthonyja Bourdaina koje su iznenadile

Ova odluka nije došla iznenada. Popularni restorani kojima Crenn upravlja, najpoznatiji su po tome što spremaju povrće i i ribu te su usredotočeni na tradicionalnu francusku kuhinju.

"Otkad sam 2015. otvorila Petit Crenn, u njemu se mogu jesti samo riba i vege obroci. Nikad nismo imali mesa, no kako to nisam reklamirala, nitko nije nikad ni spominjao da je riječ o vege restoranu“ – objašnjava Crenn. Sljedeće godine otvoriti će novi restoran u San Franciscu i pogađate, na njemu ponovno neće biti meso.

Kao netko tko je odrastao na farmi u Bretanji, Crenn je naučila da je važno znati odakle dolazi svaka namirnica, tako da i dan danas sama bira povrće, ribu, meso i sve ostalo što se sprema u njenim restoranima. Veliki broj namirnica uzgaja i na svojoj farmi. „Nisam vegetarijanka, ali sam svjesna osoba i pokušavam ne štetiti planeti. Također, moguće je da u budućnosti u restoranima neću više imati ni ribu, već samo vege stvari“ – kazuje.

Salt Bae Zanimljivosti Salt Bae: 7 stvari koje niste znali o turskom kralju začinjavanja mesa

Jednostavno, iako se ove stvari nekad čine radikalnima, možda bismo i svi mi mogli na trenutak razmisliti o svojim prehrambenim navikama, pa ako već nećemo slijediti Dominique Crenn, pokušajmo naći način kako što bolje sačuvati planet na kojem živimo.