Salt Bae i njegov neobičan stil soljenja mesa bio je viralni hit u siječnju 2017. godine. Zahvaljujući videu turski mesar i kuhar postao je planetarno popularan preko noći, a mnoge slavne osobe počele su posjećivati njegove restorane te u znak potpore nositi majice s njegovim likom.

No što zapravo znate o ovom pojedincu?

1. Bio je “prisiljen” postati mesar
Salt Bae ili pravim imenom Nusret Gökçe rođen je u siromašnoj obitelji u Erzurumu 1983. godine. Zbog nedostatka novca bio je prisiljen napustiti školu te je s 14 godina počeo izučavati mesarski zanat.

2. Radio je besplatno
Između 2007. i 2010. godine volontirao je u raznim restoranima u Argentini i Sjedinjenim Američkim Državama kako bi stekao iskustvo u kuhanju i restoranskom poslu. Navodno ne govori niti jedan strani jezik.

3. Ima restorane po cijelom svijetu
Vratio se u Tursku 2010. godine i otvorio svoj prvi restoran. Danas je vlasnik lanca restorana po imenu Nusr-Et koji su otvoreni i u Istanbulu, Miamiju, New Yorku, Dohi, Abu Dhabiju i Dubaiju. Uskoro bi trebao otvoriti restoran i u Londonu.

4. Njegovi su restorani namijenjeni samo mesoljupcima
U ponudi restorana Nusr-Eta uglavnom se nalazi – meso. Na jelovniku je sve od tatarskog bifteka, preko odrezaka do mesnih okruglica i hamburgera. Kao prilog mesu možete naručiti salatu, pire od krumpira, krokete, luk, špinat ili pečene gljive te se zasladiti tradicionalnim turskim desertom poput baklave.

5. Izbirljiv je
Gökçe tretira meso s ljubavlju, pa ne čudi što je vrlo izbirljiv kod odabira za svoje restorane. Menadžer njegova restorana otkrio je da je uvijek u potrazi za savršenim komadima te da od dobavljača nekad uzme tek 100 kilograma mesa od ponuđenih 5 tona.

6. Kritičari ga (ne) vole
Salt Bae i nije baš omiljen među gastrokritičarima. Nakon otvaranja restorana u New Yorku jelovnik slavnog turskog kuhara nazvan je precijenjenim. Kritičarima su zaključili da su mu hamburgeri prepečeni, a odresci neinspirativni. No isto tako zaključili su da okus hrane pada u drugi plan ako ste dovoljno sretni da vam jelo servira i soli Salt Bae. Unatoč kritičarima, njegov broj obožavatelja neprestano raste, a trenutačno ga na Instagramu prati oko 25 milijuna ljudi iz cijelog svijeta.

7. Radi 18 sati na dan
Salt Bae ima impresivnu radnu etiku. U jednom od rijetkih intervjua priznao je kako radi 18 sati na dan te kako nikad nije uzeo ni dan godišnjeg odmora.

Odlično zdravstveno i puno godišnjeg: 6 država u kojima se dobro živi Švicarska Island - 2 Švedska - 1 +2 Japan - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju