• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Ne čitaj ovo prije odlaska u restoran: 7 istina o kuharima Anthonyja Bourdaina koje su iznenadile

Čuli ste ovo sigurno već sto puta: ne naručujte u restoranu dobro pečeni odrezak. Kvalitetan komad mesa šteta je uništiti predugom termičkom obradom, no restoransko osoblje presretno je kada se nađe gost koji želi baš tako pripremljen odrezak.
Punkufer avatar placeholder
S.L. 11.06.2018 14:56 komentari
viber Created with Sketch.
Anthony Bourdain
Anthony Bourdain (Foto:Getty Images)

Galerija Anthony Bourdain 1 Slike i poruke za Anthonyja Bourdaina ispred nekadašnjeg restorana Brasserie Les Halles u New Yorku 1 Anthony Bourdain autor je nekolicine uspješnih knjiga 1 Anthony Bourdain - 2 1

U trendu Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu? Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Begovo razdolje - 1 Jedinstveno Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi


Prije nego što je postao autor knjižnih bestselera i lice hvaljenih gastroputopisnih televizijskih serija kao što su "Okus", "Upoznavanje nepoznatog" i "Bez rezervacije", Anthony Bourdain za kruh je zarađivao perući suđe po njujurškim restoranima.

U hektičnom svijetu profesionalne kuhinje ovaj ljubitelj rock 'n rolla, cigara i kamenica prošao sve što se proći može, a od pomoćnog radnika u kuhinji uz mnogo strpljenja, truda i rada došao je do pozicije glavnog kuhara u prestižnom francuskom bistrou Brasserie Les Halles.

Tek tada je odlučio podijeliti svoje mišljenje o restoranskom poslu s ostatkom svijeta. U danas već kultnom tekstu "Don't Eat Before Reading This" (Ne jedi prije čitanja ovoga teksta) koji je 1999. objavljen u The New Yorkeru Bourdain je otkrio prljave tajne koje skriva svaki kuhar.

Tekst je razotkrio Bourdainov oštar um, ciničan stav prema životu (i vegetarijancima), ali i brojne tajne restoranskog posla (u New Yorku) koje su šokirale čitateljstvo.

Donosimo vam sedam istina Anthonyja Bourdaina iz kultnog novinskog članka "Don't Eat Before Reading This" iz The New Yorkera, u kojem se samoproglasio izdajicom vlastite profesije.

1. Ne naručujte ribu u ponedjeljak navečer
Anthony Bourdain je tvrdio da naručivanje ribe u njujorškim restoranima u ponedjeljak navečer nije pametan potez, čak i ako se na jelovniku nalazi po akcijskim cijenama. Većina restorana u Velikoj Jabuci morske plodove naručuje u četvrtak, a svježu pošiljku dobiva u petak. Kuhari žele "utopiti" svježe namirnice najkasnije do subote navečer.

"Mnogi ribari ne dostavljaju robu u subotu, pa su velike šanse da se tuna s jelovnika od ponedjeljka nalazi u kuhinji još od petka ujutro u Bog zna kakvim uvjetima. Ako želite jesti ribu staru četiri dana, slobodno." Anthony Bourdain autor je nekolicine uspješnih knjiga Anthony Bourdain autor je nekolicine uspješnih knjiga (Foto: Getty Images)
2. Ako je u restoranu gužva, namirnice vjerojatno nisu dobro pohranjene
Kada kuhinja radi punom parom, kao što je to slučaj za vikend, odgovarajuće hlađenje namirnica gotovo je nemoguće. Kuhari mahnito otvaraju i zatvaraju vrata od hladnjaka tijekom gužvi, pa je nemoguće održati željenu temperaturu u hladnjaku.

3. Utorak je najbolji dan za odlazak u restoran
Kuhari u New Yorku s najvećim guštom rade usred radnog tjedna, odnosno od utorka. Ne čudi stoga što lokalni foodieji jedu po restoranima u to vrijeme, dok turisti rezerviraju stolove za vikend. Većina kuhara ponedjeljkom ima slobodan dan, pa dolaze u utorak na posao odmoreni i spremni za iskazivanje svoje kreativnosti. Svježe namirnice također dolaze utorkom u većinu restorana.

4. Ne naručujte u restoranu dobro pečeni odrezak
Čuli ste ovo sigurno već sto puta: ne naručujte u restoranu dobro pečeni odrezak. Kvalitetan komad mesa šteta je uništiti predugom termičkom obradom, no restoransko osoblje je presretno kada se nađe gost koji želi baš tako pripremljen odrezak. Naime, upravo za takve goste čuvaju tvrde i žilave komade mesa koje inače ne bi mogli nikome "podvaliti".

"Kuhar si misli, onaj tko naruči dobro pečeni odrezak vjerojatno neće primijetiti razliku," napisao je Bourdain u slavnom tekstu.

5. Kuhari preziru vegetarijance i vegane

Ozbiljni kuhari gledaju na vegetarijance i njihovu frakciju sličnu Hezbollahu – vegane, kao neprijatelje svega što je dobro i pristojno u ljudskom duhu. Živjeti bez teletine, piletine, ribljih obraza, kobasica, sira ili organskog mesa je izdajnički, napisao je Bourdain.

6. Nemoguće je izbjeći maslac u restoranima
Maslac se nalazi baš u svemu, čak i ako ne posjećujete samo francuske bistroe. Njima se povezuje tjestenina, obogaćuju umaci, karameliziraju luk i piletina. To je prva i zadnja stvar koju kuhari stavljaju u tavu, pa po jelu možete pojesti i do 100 grama maslaca a da toga uopće niste svjesni.

7. Ne jedite u restoranu ako ne želite da vam drugi dodiruju hranu
Što je restoran bolji, to prolazi više ruku prije nego što dođe do vašeg stola. Kuhari i pomoćno osoblje pipkaju, režu, provjeravaju i kušaju hranu. Prije nego što do vašeg stola dođe obrok s tri Michelinove zvjezdice, dodirnulo ga je šest pari ruku. I da, ne nose baš svi kuhari rukavice. Slike i poruke za Anthonyja Bourdaina ispred nekadašnjeg restorana Brasserie Les Halles u New Yorku Slike i poruke za Anthonyja Bourdaina ispred nekadašnjeg restorana Brasserie Les Halles u New Yorku (Foto: Getty Images)

  • #gdje sjesti
  • #Anthony Bourdain
  • #slavni kuhari
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Proteinski brownie recept
Samo 5 sastojaka!
Ove čokoladne kocke jako su fine, a možete ih pojesti prije ili nakon treninga umjesto proteinskog shakea
Leti, leti - plaća: Mjesta na kojima vas hranjenje golubova može koštati i do 9 tisuća eura
Mrvice k sebi
Leti, leti - plaća: Mjesta na kojima vas hranjenje golubova može koštati i do 9 tisuća eura
Morska farma za uzgoj ribe Genghai No 1, Kina
50 tisuća posjetitelja
Morska farma za uzgoj ribe i škampa postala je turistički hit u Kini, a evo i zašto
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Zašto svi vole čips? Pravi razlog zbog kojeg je tako lako smazati cijelu vrećicu
Točka užitka
Zašto svi vole čips? Pravi razlog zbog kojeg je tako lako smazati cijelu vrećicu
Omiljeno nedjeljno pečenje: Recept za bavarsku svinjetinu u slasnom tamnom umaku
Nježno za budžet
Omiljeno nedjeljno pečenje za manje od 10 eura za 4 osobe
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Boris Jokić o požaru Vjesnika i utjecaju društvenih mreža na mlade
Za Dnevnik Nove TV
Jokić o opasnim izazovima i Vjesniku: "Požar nije slučajan, nego je rezultat dvije stvari"
Ženu u Indiji napao medvjed
HOROR
Žena krvava i teško ozlijeđena pronađena u šumi: "Čuli su se očajnički vapaji..."
Trojica braće čistila tavan nakon majčine smrti: Ono što su pronašli u kutiji donijelo im je milijune
zaboravljen desetljećima
Trojica braće čistila tavan nakon majčine smrti: Ono što su pronašli u kutiji, šokiralo ih je
show
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda sa suprugom Jurom
''nikad nismo skrivali''
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda kojim je šokirala Hrvatsku: ''Pustili smo jedno drugo u tom trenutku...''
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru
svi su to htjeli!
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru!
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Vratna kralježnica: Simptomi koji otkrivaju da je problem puno veći nego što mislite!
Jedan od najosjetljivijih dijelova tijela
Vratna kralježnica: Simptomi koji otkrivaju da je problem puno veći nego što mislite!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Kad su mačke vidjele što im je vlasnica poslužila za objed, nastao je tajac…
LOL
Kad su mačke vidjele što im je vlasnica poslužila za objed, nastao je tajac…
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Neočekivano otkriće u Kuiperovu pojasu mijenja pogled na povijest Sunčeva sustava
Nakon novih analiza
Neočekivano otkriće u Kuiperovu pojasu mijenja pogled na povijest Sunčeva sustava
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
Tehnologija iz prirode
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
sport
Na Skupštini Reala "pojavio" se Modrić, cijela dvorana erumpirala: "On pripada srcu kluba"
"Dragi Luka..."
Na Skupštini Reala "pojavio" se Modrić, cijela dvorana erumpirala: "On pripada srcu kluba"
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu: Znate li zbog čega?
RESPECT!
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu na velikom derbiju: Znate li zašto?
Luka Modrić uvršten u najbolju momčad 21 stoljeća: Pogledajte prvih 11
kakva imena!
Luka Modrić uvršten u najbolju momčad 21. stoljeća: Pogledajte prvih 11
tv
MasterChef: Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
ŠTO SE DOGAĐA?
Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
Kumovi: Iskre frcaju na sve strane - tko će se sve zaljubiti ne propustite saznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Iskre frcaju na sve strane - tko će se sve zaljubiti ne propustite saznati u novim epizodama serije "Kumovi"
U dobru i zlu: Svi imaju skrivene osjećaje – hoće li ih oni skupo koštati ne propustite otkriti u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Svi imaju skrivene osjećaje – hoće li ih oni skupo koštati ne propustite otkriti u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
putovanja
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
lifestyle
Mirela Holy u Steve Madden Cobra gležnjačama s neobičnim kišobranom 2025.
Uvijek privlači poglede
Gležnjače Mirele Holy hrabar su izbor za skliske zagrebačke ulice, ali ipak ih je zasjenio – kišobran
Ulična moda Zagreb čupavi zimski kaput
Najveći zimski trend
Brineta sa zagrebačke špice zna dobar trik za naglašavanje figure – čak i kad nosi čupav zimski kaput
Ella Dvornik i The Pounch torba Bottege Venete 2025.
Uz tenisice i štikle
Uz ovu torbu nemoguće je ostati nezamijećen, Ella Dvornik nosi je već tri godine – i baš je posebna
sve
Mirela Holy u Steve Madden Cobra gležnjačama s neobičnim kišobranom 2025.
Uvijek privlači poglede
Gležnjače Mirele Holy hrabar su izbor za skliske zagrebačke ulice, ali ipak ih je zasjenio – kišobran
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda sa suprugom Jurom
''nikad nismo skrivali''
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda kojim je šokirala Hrvatsku: ''Pustili smo jedno drugo u tom trenutku...''
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Restoran 1444, Mokrice
Doživljaj za nepce

Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!

Za one koji žele uživati u povijesnom ambijentu i vrhunskoj kuhinji, dvorac Mokrice s restoranom 1444 pruža jedinstven spoj kulture, povijesti i gastronomije. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kod Cvokonje - 4 Hrana i piće
    Do isteka zaliha

    Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...

  • Pizzeria 14 Hrana i piće
    Sretna četrnajstica

    Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

  • Restoran 1444, Mokrice Aktualno
    Doživljaj za nepce

    Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close