• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Ne čitaj ovo prije odlaska u restoran: 7 istina o kuharima Anthonyja Bourdaina koje su iznenadile

Čuli ste ovo sigurno već sto puta: ne naručujte u restoranu dobro pečeni odrezak. Kvalitetan komad mesa šteta je uništiti predugom termičkom obradom, no restoransko osoblje presretno je kada se nađe gost koji želi baš tako pripremljen odrezak.
Punkufer avatar placeholder
S.L. 11.06.2018 14:56 komentari
viber Created with Sketch.
Anthony Bourdain
Anthony Bourdain (Foto:Getty Images)

Galerija Anthony Bourdain 1 Slike i poruke za Anthonyja Bourdaina ispred nekadašnjeg restorana Brasserie Les Halles u New Yorku 1 Anthony Bourdain autor je nekolicine uspješnih knjiga 1 Anthony Bourdain - 2 1

U trendu Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Focaccia di Recco Focaccia di Recco Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom Sarma Prva sarma festivala Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju


Prije nego što je postao autor knjižnih bestselera i lice hvaljenih gastroputopisnih televizijskih serija kao što su "Okus", "Upoznavanje nepoznatog" i "Bez rezervacije", Anthony Bourdain za kruh je zarađivao perući suđe po njujurškim restoranima.

U hektičnom svijetu profesionalne kuhinje ovaj ljubitelj rock 'n rolla, cigara i kamenica prošao sve što se proći može, a od pomoćnog radnika u kuhinji uz mnogo strpljenja, truda i rada došao je do pozicije glavnog kuhara u prestižnom francuskom bistrou Brasserie Les Halles.

Tek tada je odlučio podijeliti svoje mišljenje o restoranskom poslu s ostatkom svijeta. U danas već kultnom tekstu "Don't Eat Before Reading This" (Ne jedi prije čitanja ovoga teksta) koji je 1999. objavljen u The New Yorkeru Bourdain je otkrio prljave tajne koje skriva svaki kuhar.

Tekst je razotkrio Bourdainov oštar um, ciničan stav prema životu (i vegetarijancima), ali i brojne tajne restoranskog posla (u New Yorku) koje su šokirale čitateljstvo.

Donosimo vam sedam istina Anthonyja Bourdaina iz kultnog novinskog članka "Don't Eat Before Reading This" iz The New Yorkera, u kojem se samoproglasio izdajicom vlastite profesije.

1. Ne naručujte ribu u ponedjeljak navečer
Anthony Bourdain je tvrdio da naručivanje ribe u njujorškim restoranima u ponedjeljak navečer nije pametan potez, čak i ako se na jelovniku nalazi po akcijskim cijenama. Većina restorana u Velikoj Jabuci morske plodove naručuje u četvrtak, a svježu pošiljku dobiva u petak. Kuhari žele "utopiti" svježe namirnice najkasnije do subote navečer.

"Mnogi ribari ne dostavljaju robu u subotu, pa su velike šanse da se tuna s jelovnika od ponedjeljka nalazi u kuhinji još od petka ujutro u Bog zna kakvim uvjetima. Ako želite jesti ribu staru četiri dana, slobodno." Anthony Bourdain autor je nekolicine uspješnih knjiga Anthony Bourdain autor je nekolicine uspješnih knjiga (Foto: Getty Images)
2. Ako je u restoranu gužva, namirnice vjerojatno nisu dobro pohranjene
Kada kuhinja radi punom parom, kao što je to slučaj za vikend, odgovarajuće hlađenje namirnica gotovo je nemoguće. Kuhari mahnito otvaraju i zatvaraju vrata od hladnjaka tijekom gužvi, pa je nemoguće održati željenu temperaturu u hladnjaku.

3. Utorak je najbolji dan za odlazak u restoran
Kuhari u New Yorku s najvećim guštom rade usred radnog tjedna, odnosno od utorka. Ne čudi stoga što lokalni foodieji jedu po restoranima u to vrijeme, dok turisti rezerviraju stolove za vikend. Većina kuhara ponedjeljkom ima slobodan dan, pa dolaze u utorak na posao odmoreni i spremni za iskazivanje svoje kreativnosti. Svježe namirnice također dolaze utorkom u većinu restorana.

4. Ne naručujte u restoranu dobro pečeni odrezak
Čuli ste ovo sigurno već sto puta: ne naručujte u restoranu dobro pečeni odrezak. Kvalitetan komad mesa šteta je uništiti predugom termičkom obradom, no restoransko osoblje je presretno kada se nađe gost koji želi baš tako pripremljen odrezak. Naime, upravo za takve goste čuvaju tvrde i žilave komade mesa koje inače ne bi mogli nikome "podvaliti".

"Kuhar si misli, onaj tko naruči dobro pečeni odrezak vjerojatno neće primijetiti razliku," napisao je Bourdain u slavnom tekstu.

5. Kuhari preziru vegetarijance i vegane

Ozbiljni kuhari gledaju na vegetarijance i njihovu frakciju sličnu Hezbollahu – vegane, kao neprijatelje svega što je dobro i pristojno u ljudskom duhu. Živjeti bez teletine, piletine, ribljih obraza, kobasica, sira ili organskog mesa je izdajnički, napisao je Bourdain.

6. Nemoguće je izbjeći maslac u restoranima
Maslac se nalazi baš u svemu, čak i ako ne posjećujete samo francuske bistroe. Njima se povezuje tjestenina, obogaćuju umaci, karameliziraju luk i piletina. To je prva i zadnja stvar koju kuhari stavljaju u tavu, pa po jelu možete pojesti i do 100 grama maslaca a da toga uopće niste svjesni.

7. Ne jedite u restoranu ako ne želite da vam drugi dodiruju hranu
Što je restoran bolji, to prolazi više ruku prije nego što dođe do vašeg stola. Kuhari i pomoćno osoblje pipkaju, režu, provjeravaju i kušaju hranu. Prije nego što do vašeg stola dođe obrok s tri Michelinove zvjezdice, dodirnulo ga je šest pari ruku. I da, ne nose baš svi kuhari rukavice. Slike i poruke za Anthonyja Bourdaina ispred nekadašnjeg restorana Brasserie Les Halles u New Yorku Slike i poruke za Anthonyja Bourdaina ispred nekadašnjeg restorana Brasserie Les Halles u New Yorku (Foto: Getty Images)

  • #gdje sjesti
  • #Anthony Bourdain
  • #slavni kuhari
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Wellness odmor u Novigradu: Aminess Vival Maestral Hotel 4* nudi tri dana potpune relaksacije
Crno jaje
Uživancija u Novigradu: Aminess Vival Maestral Hotel nudi tri dana potpune relaksacije
Wellness vikend u Makarskoj: Odmor u Valamar Meteor Hotelu
Crno jaje
Wellness vikend u Makarskoj: Ponuda za odmor u Valamar Meteor Hotelu
Slavonija slavi svoju baštinu: drugi Pogača Fest u znaku 20 godina Veselih Šokica i okusa koji spajaju tradiciju i budućnost
Oglas
Slavonija slavi svoju baštinu: drugi Pogača Fest u znaku 20 godina Veselih Šokica i okusa koji spajaju tradiciju i budućnost
Dream Sky kučica u Gorskom kotaru za odmor, Airbnb
Još ljepše nego na fotografijama
Mir, tišina, planinski zrak… ma, savršenstvo: Ova kućica u Gorskom kotaru idealan je izbor za dubinski odmor
Najsočniji trokuti od lisnatog tijesta: Recept za koji vam treba 30 minuta i tek nekoliko sastojaka
Male pite
Najsočniji trokuti od lisnatog tijesta: Recept za koji vam treba 30 minuta i tek nekoliko sastojaka
Rovinj za pamćenje - odmor koji spaja more, tradiciju i vrhunski smještaj
Oglas
Rovinj za pamćenje - odmor koji spaja more, tradiciju i vrhunski smještaj
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Prva sarma festivala
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
Lazanje iz plitkog lima za pečnje recept
Ne morate kuhati tjesteninu!
Brži način za pripremu finih lazanja s mljevenim mesom – u plitkom limu za pečenje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policija u akciji: Od ranog jutra na adresama šefova dviju zdravstvenih ustanova, spominje se i župan
Milijunski iznosi
Cure detalji velike policijske akcije: Spominju se imena ravnatelja bolnica, češljaju se poslovi iz vremena Beroša
Greškom mu je isplaćeno 330 plaća, on dao otkaz i nestao. Sud kaže: "To nije krađa"
Tvrtka ga tuži
Greškom mu je isplaćeno 330 plaća, on dao otkaz i nestao. Sud kaže: "To nije krađa"
Vremenska prognoza: Vraća se sunce
VREMENSKA PROGNOZA
Vraća se sunce i toplo vrijeme: Meteorolog otkriva koliko će trajati
show
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača
postala klasik!
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača, a onda je u njegovim rukama postala hit!
Charles Spencer Crowe viđen u šetnji nakon dugo vremena
Jeste li pogodili?
Znate li čiji je ovo sin? Samo najveći fanovi prepoznat će crte lica njegova slavnog oca
Tko je sin Halida Bešlića, Dino Bešlić?
''Djelujem iz sjene...''
Tko je sin jedinac Halida Bešlića? Zadesila ga je slična sudbina kao i oca
zdravlje
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
Izvrsni izvori
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Često se nalaze na našim stolovima
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
zabava
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Izgleda poznato?
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Strah vas je sramote na kvizu? Ovdje provjerite kako stojite sa znanjem
Pokažite što znate!
Strah vas je sramote na kvizu? Ovdje provjerite kako stojite sa znanjem
Zlatnoj ribici priredio nevjerojatan provod, snimka skupila više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Zlatnoj ribici priredio nevjerojatan provod, snimka skupila više od 40 milijuna pregleda
tech
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Već se koristi u Ukrajini
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Pjongjang pokazao zube - novu hipersoničnu raketu koju će biti teško zaustaviti
Novo oružje
Pjongjang pokazao zube - novu hipersoničnu raketu koju će biti teško zaustaviti
VIDEO Muskov robot iznenadio sve svojim novim vještinama
Djeluje uvjerljivo
VIDEO Muskov robot iznenadio sve svojim novim vještinama
sport
Htio je završiti karijeru, a sada se neočekivano vratio u reprezentaciju
pala je odluka
Htio je završiti karijeru, a sada se neočekivano vratio u reprezentaciju
Teška ozljeda u prijateljskom susretu Hrvatske U-18 i Ukrajine U-18
Sudac izvukao crveni
Drama na utakmici Hrvatske U-18: Hajdukovac teško ozlijeđen, hitna pomoć na terenu
Gonzalo Garcia je bijesan i želi otići u siječnju, priča se da već ima novi klub
NIJE OVO OČEKIVAO
Gonzalo Garcia je bijesan i želi otići u siječnju, priča se da već ima novi klub
tv
Kumovi: Mislio je da spava – vidjela je gdje je novac
KUMOVI
Kumovi: Mislio je da spava – vidjela je gdje je novac
U dobru i zlu: Pokušala ga je spasiti od samoga sebe – je li joj to najveća pogreška?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušala ga je spasiti od samoga sebe – je li joj to najveća pogreška?
Skrivena sudbina: Majka ne podržava njenu odluku
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Majka ne podržava njenu odluku
putovanja
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Dream Sky kučica u Gorskom kotaru za odmor, Airbnb
Još ljepše nego na fotografijama
Mir, tišina, planinski zrak… ma, savršenstvo: Ova kućica u Gorskom kotaru idealan je izbor za dubinski odmor
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
novac
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Tržište u crvenom
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
Nije više na muci
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
lifestyle
Ponuda bordo haljina u trgovinama za jesen 2025.
POPULARNA BOJA
Za svaki dan i za svečane prigode: 15 bordo haljina u kojima ćete uvijek izgledati lijepo
Viktorija Rađa u kratkim hlačama i kratko rezanoj majici
IZDANJE ZA ODVAŽNE
Izdanje Viktorije Rađe je pun pogodak, ali nismo sigurni da bismo ga sami nosili ovih dana
Kolinda Grabar-Kitarović u plavoj haljini efektnog uzorka
STAJLING ZA RIJAD
Kolinda Grabar-Kitarović: Salonke u osvježavajućoj boji koje su "strogu" haljinu učinile još boljom
sve
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača
postala klasik!
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača, a onda je u njegovim rukama postala hit!
Ponuda bordo haljina u trgovinama za jesen 2025.
POPULARNA BOJA
Za svaki dan i za svečane prigode: 15 bordo haljina u kojima ćete uvijek izgledati lijepo
Charles Spencer Crowe viđen u šetnji nakon dugo vremena
Jeste li pogodili?
Znate li čiji je ovo sin? Samo najveći fanovi prepoznat će crte lica njegova slavnog oca
DoBar - 6
Izvan sezone

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Spomenik hrvatskoj himni - 1 Putovanja
    Dolina Zelenjak

    Ovdje je Hrvatska postala "Lijepa Naša": Mjesto za izlet u Hrvatskom zagorju na kojem ćete brzinski napuniti baterije

  • Allora Hrana i piće
    Okusi Mediterana

    Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close