Automatski strojevi za hranu za životinje koje je razvila Turska ne samo da će pomoći hraniti lutalice, kojih u ovoj zemlji ima znatno više nego u Hrvatskoj, već će istovremeno pomoći i prikupljanju otpada koji se može reciklirati. Svatko tko je bar jednom posjetio Istanbul ili neki drugi grad u Turskoj zna da ovdje vlada poseban odnos između pasa i mačaka lutalica te stanovništva.

No Kill – No Capture

Turska ima politiku „No Kill – No Capture“ kad su u pitanju ulične životinje. Umjesto da ih stavlja u skloništa za životinje, vlada brine o više milijuna uličnih životinja koje kao da su sastavni dio svake ulice. Cijepi ih te starilizira/kastrira, čipira te u kontroliranim uvjetima "drži" na ulici. Zanimljivo je to što svaka životinja ima svoj kvart ili ulicu te tamo obitava, a stanovnici se rado brinu o njima. Hrane ih te se brinu da imaju svježu vodu, a gotovo nikad na ulici nećete vidjeti mršavog ili pothranjenog psa, češća je slika pretilih.

Turska vlada i stanovnici brinu se o tome da životinje ovdje zaista imaju sve što im treba. Diljem gradova možete vidjeti strojeve koji u zamjenu za 1 liru (manje od 1 kune) ili plastičnu bocu ispuste hranu i nahrane neku od životinja.

Aplikacija koja prati svaku životinju lutalicu

Poželite li "zapratiti" neku određenu životinju, tu je i aplikacija SemtPati, koja ima mapirane u svojoj bazi apsolutno sve mačke i pse lutalice koje lutaju gradskim ulicama. Aplikacija ima cilj - bolje upravljanje zdravljem i brigom o životinjama pomažući lokalnim upravama u donošenju odluka kada su u pitanju njihove politike prema životinjama.

U bazi podataka vlasti mogu nadgledati stanje lutalica u Istanbulu i koordinirati mjere poput sterilizacije. Aplikacija omogućuje brže prisustvo životinjama u hitnim situacijama, poput ozljeda ili bolesti, kao i pomoć u pronalaženju nestalih životinja i životinja koje su vlasnici napustili. Korisnici mogu prijaviti hitne slučajeve u aplikaciji, a volonteri će o tome biti i ažurno obaviješteni.

Novi film „Stray“ prati tri psa lutalice na ulicama Istanbula

Istanbul je metropola ispunjena mnogim čudima i iznenađujućim detaljima. Psi lutalice koji tumaraju ulicama grada sa slavnom prošlošću nešto su posebno, pogotovo za turiste. Te lijepo odgojene, slatke životinje postale su tema novog dokumentarca koji se mora naći na playlisti svakog ljubitelja životinja.

Zeytin voli šetati se noću ulicama Istanbula, Nazar se lako sprijatelji sa strancima, dok Kartal živi na gradilištu u užurbanom turskom gradu. Trio je u fokusu filma „Stray", koji prati svakodnevni život kroz oči triju psa koji lutaju njegovim ulicama tražeći hranu, lutajući Bosporom i nailazeći na marš ženskih prava. Inspirirana tugom za svojim ljubimcem iz djetinjstva, rođena hongkonška redateljica Elizabeth Lo rekla je kako joj je cilj bio snimiti film o psima, a da ju je posebno fascinirao zakonu iz 2004. godine koji u Turskoj koji štiti lutalice od okrutnosti i nalaže iznimno dobar tretman prema njima.

Ni tijekom nacionalnog lockdowna za vrijeme COVID pandemije ulične lutalice nisu bile zaboravljene. Aktivisti za prava životinja, zajedno s novoosnovanom policijskom jedinicom, naizmjenično su hranili četveronožne stanovnike zemlje. Priča koja zaista inspirira i stvara pozitivnu sliku o Turskoj.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju