Iako su karavane legendarnog Puta svile davno prošle, umijeće pregovaranja i trgovine u Istanbulu i dalje živi, pogotovo na Velikom Bazaru, najstarijoj natkrivenoj tržnici na svijetu – i jednoj od najvećih.

Stoljećima je Veliki Bazar bio središte trgovine, rukotvorina i financija na Mediteranu i Bliskom Istoku. Danas mu neki predbacuju da je zamka za turiste, ali oni koji se znaju cjenkati mogu povoljno kupiti keramiku, tepihe, srebro i zlato.

Grand Bazaar potječe iz 15. stoljeća, vremena vladavine sultana Mehmeta II, koji je započeo izgradnju natkrivenih bazara namijenjenih prodaji tkanina i svile, a postupno su stizali i novi proizvodi. Sve do sredine 19. stoljeća, golemoj tržnici nije bilo ravne zahvaljujući obilju, raznolikosti i kvaliteti proizvoda.

Veliki Bazar - 5 Veliki Bazar - 5 (Foto: Shutterstock)

Napuhane cijene 

Sadašnji izgled sa svojih 45.000 četvornih metara površine, rezultat je obnove nakon potresa 1984. godine. No trgovine Velikog Bazara nekoć su bile puno više od mjesta za trgovanje – služile su za susrete, razgovore i druženje. Trgovci i kupci su sjedili ispred polica i razgovarali uz šalicu čaja ili kave. Običaj razgovora s trgovcima, kao i pregovaranje oko cijena i danas se zadržalo, zbog čega su cijene napuhane 20 do 30 posto.

Sarma s bulgurom Hrana i piće Sarma, ali siječanjska: Recept za turski specijalitet koji morate isprobati

Jeste li u braku?

Odlučite li se cjenkati, bonton nalaže da sjednete s trgovcem na čaj i izmijenite nekoliko ljubaznih riječi prije nego što se bacite na posao, ali prethodno istražite kako se kreću cijene proizvoda koje želite kupiti. Nemojte se iznenaditi ako vam trgovac postavi pitanje jeste li u braku i imate li djece, jer Turci su izrazito obiteljski orijentirani. Ako to učine, uzvratite protupitanjem. Mnogi će trgovci spremno početi pričati o supružniku i djeci, što je dobar način za probijanje leda.

Koliko ste spremni potrošiti?

Prije nego što krenete pregovarati o cijeni, odlučite koliko vam se proizvod doista sviđa – i koliko ste spremni potrošiti. Turski trgovci su nerijetko profesionalni pregovarači koji iza sebe imaju godine prakse. No bez obzira na sve, nemojte imati pritisak da nešto morate kupiti: čaj i ljubazan razgovor su besplatni. Vaša prva ponuda trebala bi sniziti početnu cijenu za 50-60 posto.

Djelujte razočarano

Trgovac će se nasmijati, uvrijediti se ili reći da je zbunjen – sve je to dio rituala. Zatim će dati svoju ponudu koja je 80–90 posto cijene. Tada je na vama red da djelujete razočarano, objasnite kako ste našli taj proizvod po povoljnijoj cijeni i reći da niste spremni platiti taj iznos. Tada biste trebali ponuditi oko 70 posto cijene. U toj fazi pregovora i vi i trgovac ste vjerojatno već procijenili jedan drugoga. Oni će navesti cijenu po kojoj je spremni prodati i ako želite, možete pristati na dogovor. Ako ne, trebali biste se nasmiješiti, rukovati se i otići.

Niste li sigurni želite li kupiti proizvod ili ne, slobodno uzmite posjetnicu i nakratko se udaljite da razmislite o ponudi, ali nemojte se nadati drugoj rundi cjenkanja. U svakom slučaju, ako želite imati uspjeha, morate imati dovoljno vremena, strpljenja, kao i uživati u tom prastarom ritualu.

Banksy u Ljubljani: Jako dobar povod za izlet na kojem se ne morate baviti samo umjetnošću Banksy - 10 Banksy - 9 Banksy - 8 +6 Banksy - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju