Između kebaba i baklava, posebno mjesto u gastronomskoj ponudi Istanbula ima burger čije ime, a niti naziv ne obećavaju puno. No mokri burger, odnosno islak burger omiljen je zalogaj u svako doba dana, a pomama kreće u vrijeme noćnih izlazaka kada se domaći i turisti slijevaju na Taksim, trg načičkan kioscima brze hrane, restoranima, trgovinama i hotelima.
Slikoviti trg u jednom od turistima najprimamljivijih gradova svijeta (koji broji oko 16 milijuna stanovnika) nikada ne spava, a upravo je ondje nastao popularni burger prije otprilike pedeset godina.
Mokri burger - 3 (Foto: Shutterstock)
Svoje ime islak duguje načinu pripreme koji traži da se meko pecivo natopi umakom od rajčice i češnjaka, a potom dodatno omekšava na pari, u posebnom spremniku – malom turskom krušnom hamamu.
Mokri burger, većinom od junetine ili janjetine dodatan kick okusa duguje i začinima poput papra. Malotko kupuje samo jedan mokri burger jer je tog mališana lako dokrajčiti u samo nekoliko zalogaja. Odvede li vas put na Taksim, dajte mu priliku, a do tada možete pripremiti i domaću verziju prema uputama u videu koji se nalazi ovdje.
Slasno iznenađenje blizu zagrebačkog aerodroma: Nikad bolja plata, sočno meso i fantastični kolači +8