Živa bića, a osobito mikroorganizmi imaju zavidnu sposobnost prilagođavanja ekstremnim uvjetima na Zemlji, ali ipak postoje surovi uvjeti s kojima gube bitku.

Europski stručnjaci potvrđuju da je jedan od takvih lokaliteta, gdje ne žive niti mikroskopski sitni organizmi, krater Dallol u Etiopiji. Nalazi se u Danakilskoj pustinji u Afarskoj depresiji, gdje se u ljetnim mjesecima temperature penju preko 50 ili čak 60 stupnjeva.

Ta je pustinja je jedno od najtoplijih i najaktivnijih vulkanskih područja na svijetu. Vruća, slana i kisela voda koja se prostire vulkanskim kraterom punom soli i otrovnih plinova uništava i najotpornija bića.

Danakilska pustinja - 2 Danakilska pustinja - 2 (Foto: Profimedia.hr)

Nedavno objavljena studija pokazuje da mikroorganizmi mogu preživjeti u ekstremnim uvjetima, ali u Dallolu nisu pronađeni. Znanstvenici tvrde da ni na drugim planetima s biokemijom poput Zemljine, u ekstremnim uvjetima, ne očekuju da će naći bilo kakav oblik života.  Još fotografija Danakilske pustinje pronađite na linku ispod teksta. 

Temperature više od 50 Celzijevih stupnjeva: Je li ovo najokrutnije mjesto za život na Zemlji? Danakilska pustinja - 2 Danakilska pustinja - 6 Danakilska pustinja - 5 +2 Danakilska pustinja - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju