Na prvi pogled možda ćete pomisliti kako su ovi prizori neonski žuto-zelenog krajolika s kakva drugog planeta, ali zapravo je riječ o krateru Dallol (zeleni kiseli ribnjak na afarskom jeziku), koji se nalazi u Danakilskoj pustinji u Afarskoj depresiji.

Danakilska pustinja zapravo je presušeni rukavac Crvenog mora, a brojni istraživači nazivaju je opasnim i okrutnim mjestom za život.

To i nije tako čudno kada je poznato da je riječ o jednom od najaktivnijih vulkanskih područja na svijetu gdje su podrhtavanje tla i erupcije lave vulkana Erta Ale gotovo svakodnevna pojava. Prostor je pun sumpornih jama, otrovnih plinova i bara s kiselom soli. Prizori kao s druge planete Prizori kao s druge planete (Foto: Profimedia.hr)

Povrh svega, temperature su u pustinji iznimno visoke. Prosječna temperatura iznosi 34,4 Celzijeva stupnja tijekom cijele godine, a u ljetnim mjesecima penju se preko 50 ili čak 60 stupnjeva.

Unatoč tome, u sklopu pustinje živi oko 130.000 stanovnika – najčešće Afara i Tigraja, a i brojni su turisti koji žele posjetiti ovo mjesto i prepustiti se nesvakidašnjoj pustolovini.

Kako izgleda život u Danakilskoj pustinji, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Od Vinkovaca do Ogulina: Jezera u kojima Hrvati traže spas od vrućina Jezero Jarun Sabljaci kod Ogulina Šoderica kod Koprivnice +1 Jezero Motičnjak

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju