Honoré de Balzac, Georges Bizet, Frédéric Chopin, Isadora Duncan, Max Ernst, Molière, Jim Morrison, Édith Piaf, Marcel Proust i Oscar Wilde samo su neka od poznatih imena koja možete vidjeti u jednom od najposjećenijih mjesta u Parizu. Radi se o groblju Père-Lachaise koje predstavlja muzej na otvorenom - godišnje ga posjeti više od 3 milijuna ljudi. Iako biste mogli pretpostaviti da se radi o turobnom komadiću Pariza, Père-Lachaise je živo mjesto. Između ostalog, omiljen je za romantične šetnje jer naići možete na ljubavne, pa čak i erotske skulpture.

Kameni anđeo raširenih krila krasi grobnicu irskog pisca Oscara Wildea, koji je krajem 19. stoljeća došao u Francusku nakon što ga se rodna zemlja odrekla zbog homoseksualnog zločina. Tijekom godina obožavatelji su prekrili grobnicu poljupcima od ruža za usne i grafitima s porukama ljubavi, a više o tome možete pročitati ovdje.

Na popisu poznatih osoba s burnim ljubavnim životom koji su pokopani u Père Lachaiseu je i Félix Faure, nekadašnji francuski predsjednik koji je život završio u krevetu svoje ljubavnice.

Francuski pjesnik Guillaume Apollinaire leži samo nekoliko metara od svoje ljubavnice Marie Laurencin koja je pokopana s njegovim ljubavnim pismima na srcu. Ondje je sahranjena i Edith Piaf, kao i četvero od njezinih brojnih ljubavnika.

Vječni san još jednog pokojnika na pariškom groblja sve je samo ne umirujući - Victor Noir zasigurno ima više akcije na groblju nego što je imao za života. Francuski novinar rođen kao Ivan Salmon živio je u 19. stoljeću, a njegova grobnica postala je simbolom plodnosti nakon što ga je ustrijelio princ Pierre Bonaparte, rođak francuskog cara Napoleona III tijekom Pariške komune - radničke socijalističke revolucije.

Victorova grobnica prikazuje točan položaj u kojem je njegovo tijelo pronađeno, ali istaknuta izbočina u hlačama njegove statue prolaznike je navela da povjeruju kako će dodirivanje tog mjesta donijeti sreću u ljubavi i plodnost. Tijekom godina toliko je posjetitelja dodirnulo Victorov ponos da je izbočina izgubila boju, baš kao i njegove usne i brada koji također nisu prošli neokrznuti.

Morissonov grob Morissonov grob (Foto: Profimedia)

Iako groblje Père-Lachaise može djelovati kao da je oduvijek bilo popularno, to i nije tako. Dok je danas na tom mjestu pokopano više od milijun ljudi, no prve se godine (1804.) ondje moglo obići tek 13 grobova. Parižanima je teško padalo pokopati svoje najmilije na groblju koje se nalazi u dijelu grada rezerviranom za radničku klasu. Tek nakon što su ondje pokopani neki slavni ljudi, kao što su primjerice Molière i Jean de La Fontaine, Père-Lachaise je postao stvar prestiža.

I dok je grob Jima Morrisona najposjećeniji, onaj Allana Kardeca, osnivača suvremenog spiritizma, zasigurno ima najviše cvijeća. Prema legendi, dotaknete li vrat njegove biste i zaželite želju ona će vam se ispuniti. No zauzvrat se trebate vratiti i ostaviti mu cvijeće.

Zeleno srce Europe: Gradi se nevjerojatno naselje od 10 tisuća domova opremljeno futurističkom tehnologijom Ellinikon - 1 Ellinikon - 2 Ellinikon - 3 +5 Ellinikon - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju