"Poljubac može upropastiti ljudski život", napisao je jednom Oscar Wilde, irsko-engleski književnik, poznat u književnim krugovima po svojoj duhovitosti i osebujnom stilu. A osim života, izgleda da poljupci mogu srušiti i nadgrobni spomenik. Njegova grobnica nije izdržala teret silnih poljubaca obožavatelja koji godinama posjećuju grob slavnog pisca na pariškom groblju Père Lachaise.

Neka od najpoznatijih djela koja je ostavio za sobom su: Sretni kraljević i druge priče, Slika Doriana Graya i Važno je zvati se Ernest.
Oscar Wilde umro je u Parizu 1900. u dobi od 46 godina, nedugo nakon odslužene kazne u zatvoru. Njegova homoseksualna veza s lordom Alfredom Douglasom dovela je do skandala, suđenja i dvogodišnje zatvorske kazne. Posljednje godine života proveo je u Francuskoj.

Wildeovi poklonici najprije su posjećivali grobnicu s nježnim divljenjem, a od devedesetih godina prošlog stoljeća počeli su ostavljati tragove poljubaca na kamenu.

No uskoro niti ruž za usne nije bio dovoljan – pojavili su se grafiti kojima su obožavatelji izražavali svoju ljubav i naklonost. Merlin Holland, Wildeov unuk, upozorio je na ozbiljan problem jer masnoće iz šminke oštećuju kamen, kao i na čišćenje grobnice.

Bez obzira na upozorenja i visoke kazne od 9000 eura, vandali nisu prestajali s poljupcima. Većina počinitelja su turisti koji su uspijevali izbjeći kazne.

Kako bi se Oscarova grobnica sačuvala, pariške vlasti ponudile su pokriti dio troškova restauracije spomenika, a Irci su priskočili u pomoć s novcem za radikalno čišćenje i "odmašćivanje" grobnice. Oko grobnice je u konačnici postavljena barijera od pleksiglasa kako bi se spriječila daljnja šteta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju