Mnoge turiste koji dođu u Hrvatsku iznenade prirodne ljepote, a ali i zanimljive činjenice o kojima pišu na forumima. Neke od njih ne znaju niti Hrvati.

Plaža koja mijenja oblik

Zlatni rât je vjerojatno najpoznatija plaža na Jadranu, smještena u Bolu, na južnoj obali otoka Brača. Zbog svoje je neobičnosti i ljepote poznat je simbol hrvatskog turizma, a turisti se iznenade kada čuju kako plaža mijenja svoj oblik i položaj. Vršak te glasovite plaže stalno mijenja oblik pod utjecajem valova i morskih struja.

Najmanja katedrala na svijetu

Crkvica Svetoga Križa u Ninu važan je spomenik starohrvatskog crkvenog graditeljstva. Taj simbol Nina jedini je sakralni objekt u Ninu koji je ostao netaknut od građenja do danas. Poznati engleski arhitekt Thomas Jackson prozvao ju je najmanjom katedralom na svijetu, a svojom titulom čudi turiste.

Otac daktiloskopije

Za daktiloskopiju, metodu identifikacije pomoću otiska prsta, zaslužan je Hrvat, Ivan Vučetić. Hvaranin koji se rodio 1858. godine odselio je u Argentinu i promijenio ime u Juan Vucetich Kovacevich. Zaposlio se u Centralnom uredu policije u La Plati, gdje preuzeo je ured za identifikaciju u kojem je izumio opremu za uzimanje i arhiviranje otisaka prstiju te drvenu spravu - daktilonom s otvorima za prste u koji se umetao karton. Argentinska policija je usvojila uspješnu metodu otkrivanja kriminalaca, a ubrzo se daktiloskopija počela primjenjivati u cijelom svijetu.

Hum Hum (Foto: Shutterstock)

Najmanji grad na svijetu

Slikoviti Hum u središnjoj Istri, nedaleko od Umaga broji svega 20-ak stanovnika i poznat je kao najmanji grad na svijetu. Spomen-grad, jedan od rijetkih sačuvanih primjera urbanog razvoja isključivo unutar gradskih zidina ima dvije male ulice i tri reda kuća. Osim toga, poznat je i kao grad biske, rakije s imelom, čiji recept navodno potječe iz Huma.

Delfi Zanimljivosti Kviz općeg znanja koji nikoga ne štedi: Možete li odgovoriti na sva pitanja točno - iz prve?

Hrvatski pas

Samo ime dalmatinskih pasa otkriva kako su porijeklom iz Dalmacije. Bilježe to i stare slike i zapisi iz crkvenih kronika iz 16. stoljeća, a franjevački samostan u Zaostrogu čuva dokaz kojeg danas svi mogu pogledati. U tom se samostanu nalazi slika Posljednje večere na kojoj je uz apostole i dalmatinski pas. Osim kao lovački psi, pratili su konjanike u ratu, čuvali su granice u konjačkim odredima i pratili su karavane. U 17. stoljeću pratili kočije koje su prevozile razne proizvode i dobra i čuvali kočije od kradljivaca i drugih napada.

Splitske sfinge

Jedna od posebnosti Dioklecijanove palače su egipatske sfinge, a najviše pozornosti plijeni najveća i najbolje očuvana ona koja se nalazi na Peristilu. Za vrijeme cara Dioklecijana sfinge su stigle u Split iz Egipta. Vrijedne skulpture su jedan od najstarijih predmeta u Splitu, stare su oko 3000 godina.

Borbe gladijatora

Pula je jedno od rijetkih preostalih mjesta na svijetu gdje posjetitelji mogu gledati simulaciju gladijatorskih borbi. Tisuće gledatelja dolazi na Spectacvli Antiqvi, manifestaciju koja se od lipnja do rujna održava u amfiteatru. Zanimljive kao i u doba starog Rima, borbe ipak imaju puno više milosti - ne završavaju smrću kao ondašnje. Današnji gladijatori bore se pravim oružjem i u pravoj odori, replikama starorimskih koje sami izrađuju.

Pustinja na Čiovu Putovanja Može i bez trajekta: Predivan otok nedaleko od Splita na kojem ćete pronaći pustinju, čisto more i rajske plaže

Izumitelj Penkala

Eduard Slavoljub Penkala se rodio u Slovačkoj, a u Zagreb je stigao 1902. godine. Četiri godine kasnije prijavio je važan izum - automatsku mehaničku olovku koja je značila revoluciju među pisaćim priborom. Do Penkalina izuma, grafitne olovke bile su ili drvene (koje su se morale šiljiti) ili mehaničke s vrlo složenim načinom mijenjanja i namještanja grafitnog uloška. Automatsku olovku nije trebalo šiljiti, a njezin tanki grafitni uložak, kako se trošio pisanjem, izlazio bi iz tijela olovke pritiskom na papir.

Grad torpeda

Kada je kao zapovjednik fregate Bellona Riječanin Giovanni Biagio Luppis 1860. dobio zadatak da nadzire primorsku i dalmatinsku obalu te je morao više zimskih mjeseci provesti na brodu, imao je priliku smišljati novo oružje koje bi mu omogućilo obaviti zadaću s kopna. Luppis je tako osmislio brodicu napunjenu eksplozivom, koju je uz pomoć suradnika razvio u oružje koje je uronio u vodu. Njegov torpedo je 1866. predstavljen u Rijeci. Sedamdesetih godina devetnaestog stoljeća počele prve isporuke diljem svijeta, a Tvornica torpeda 'Whitehead' bitno je pridonijela ugledu Rijeke i naših stručnjaka

Izlet u Žitomisliće: Mjesto na kojem možete "namirisati more" Žitomislići - 11 Žitomislići - 10 Žitomislići - 9 +7 Žitomislići - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju