Ljupki grad bogate povijesti mami s poluotoka koji okružuju niska cesta s pješčanim nanosima, ljekovito blato, močvarno područje i solane. Tijekom ranog srednjeg vijeka Nin je bio središte stare hrvatske države. Nešto ranije njime su upravljali Liburni i Rimljani, kada se još zvao Aenona. U 9. stoljeću osnovana je Ninska biskupija, a njezin najpoznatiji biskup bio je Grgur Ninski, čiji je spomenik sagradio Ivan Meštrović, a stoji uz crkvu svetog Anzelma.

U spomen na to vrijeme stoji i lijepa crkvica Svetoga Križa, koju je poznati engleski arhitekt Thomas Jackson prozvao najmanjom katedralom na svijetu. Crkvica Svetoga Križa u Ninu važan je spomenik starohrvatskog crkvenog graditeljstva. Taj simbol Nina jedini je sakralni objekt u Ninu koji je ostao netaknut od građenja do danas.

Ninske ljepote prepoznao je i britanski portal express.co.uk, koji obasipa komplimentima njegove plaže, šarmantne ulice, kao i pogled na planine te dodaje kako je rijetko koji britanski turist čuo za taj stari hrvatski grad s bajkovitim ugođajem.

"Blizina Nina drugim odredištima kao što je Zadar, s poznatim Morskim orguljama i rimskim ruševinama te prekrasnim otocima zadarskog arhipelaga, čini ga idealnom bazom za istraživanje regije", dodaje express.co.uk, a osobito hvali Kraljičinu plažu. Najduža i najpoznatija plaža u Ninu dugačka je tri kilometra, a smjestila se na zapadnom kraju lagune, odakle se proteže se u smjeru Sabunike.

U blizini plaže nalazi se najveći poznati lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj, a tu su i plaže Ždrijac, Prodorica i Bilotnjak. Svakog ljeta u Ninu se održavaju brojne manifestacije. U kolovozu su to obično Festival pijeska, Dan otvorenih vrata Solane Nin, Dan otvorenih vrata Crkvene riznice, blagdani sv. Marcele i Anselma, zaštitnika Nina, besplatna kostimirana vođenja Zoranićeve vile i druga događanja vrijedna dolaska u Nin. 

Susrećemo ih svakodnevno: Najotrovnije biljke u Hrvatskoj čija konzumacija može biti kobna Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 18 Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 17 Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 16 +14 Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 15

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju