Otkako je otvoren 2017. godine, Apple Park ne prestaje izazivati divljenje. Zbog svojih specifičnih pogodnosti mnogi ga nazivaju i najboljim radnim mjestom na svijetu, ali mnogi nisu radili na Punkuferu. ;) Evo što treba znati o njemu.

1. Apple Park sjedište je kompanije Apple Inc. koja je smještena u One Apple Park Wayu u Cupertinu u Kaliforniji, a ima oblik kruga. Neki taj simbol beskonačnosti koji je dizajnirao arhitekt Norman Foster uspoređuju s divovskim donutom, a drugi tvrde da iz ptičje perspektive izgleda poput svemirskog broda.

Santo Stefano di Sessanio - 2 Aktualno Talijansko selo koje će vam platiti 400.000 kuna da se preselite u njega

2. Kružna četverokatnica ima oko 260.000 četvornih metara poslovnog prostora. Zgrada se nalazi na zemljištu veličine 71 hektara, a većina – oko 80 posto – prekrivena je travom, stablima i drugim zelenilom. U sklopu parka nalazi se i umjetno jezerce.

3. Ovo je jedna od najodrživijih zelenih zgrada u svijetu – krov zgrade prekriven je solarnim pločama koje mogu proizvesti 75 posto potrebne energije za funkcioniranje svih sustava. Ostatak se dobiva preko ekoloških rješenja Bloom Energy Server.

Yosemite nacionalni park u Kaliforniji Aktualno Šef istraživanja nacionalnih parkova s mjesečnom plaćom od 53.000 kuna plus troškovi

4. Ovdje svi imaju mjesta za svojeg limenog ljubimca. Iako u parku radi oko 12.000 zaposlenika, napravljeno je više od 14.000 parkirališnih mjesta ispod zemlje. Također, ona su udaljena od ulaza u zgradu oko deset minuta hoda kako bi potaknuli zaposlenike na fizičku aktivnost.

5. Zgrada ima sedam kafića, od čega je najveći namijenjen za 3000 zaposlenika. Tu je i restoran s 1750 slobodnih mjesta koji svakoga dana može poslužiti 15.000 porcija. U sklopu parka nalazi se i wellness-centar s teretanom, a zaposlenicima je na raspolaganju i 1000 bicikla za kretanje po posjedu.

Maldivi Aktualno "Rad od kuće" na rajskom otočju za 148.000 tjedno

6. U sklopu parka nalazi se kinodvorana koja nosi ime pokojnog osnivača tvrtke Stevea Jobsa, a ima 1000 slobodnih mjesta. Tu Apple predstavlja sve svoje nove uređaje svijetu. Steve Jobs bio je detaljno uključen u odabir dizajna zgrade i materijala koji će se koristiti u njemu, no nije doživio postavljanje temeljca.

7. Pretpostavlja se da je u izgradnju Apple Parka utrošeno oko 5 milijardi dolara, od čega je samo 160 milijuna potrošeno na kupnju zemljišta u Cupertinu. Inače, to sjedište udaljeno je od bivšeg Appleova sjedišta svega 2 kilometra.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju