Santo Stefano di Sessanio u talijanskoj regiji Abruzzo nudi strancima priliku života – da se presele u njihovo idilično selo na 1250 metara nadmorske visine, pokrenu posao i za to prime pomoć u vrijednosti i do 400.000 kuna.

Ovo planinsko mjestašce na jugu Italije ima svega 115 stanovnika, a većina ima između 60 i 70 godina. Manje od 20 osoba je mlađa od 13 godina zbog čega gradonačelnik Fabio Santavicca strahuje za njihovu budućnost.

Slika nije dostupna Aktualno "Rad od kuće" na rajskom otočju za 148.000 tjedno

Baš zato osmislili su plan naseljavanja i gospodarskog oporavka prostora. Santo Stefano di Sessanio traži nove stanovnike iz Europske unije, odnosno iz mjesta s populacijom većom od 2000 stanovnika. Ne žele, naime, iseliti ljude s prostora koji također oskudijevaju mladom radnom snagom.

Odabrani kandidati trebaju biti stariji od 18 i mlađi od 40 godina te trebaju biti spremni zadržati se u selu najmanje pet godina. Gradska upravo obvezuje se svakom novom stanovniku isplatiti mjesečni iznos od oko 5000 kuna, odnosno maksimalno 60 tisuća kuna godišnje u prve tri godine boravka.

Slika nije dostupna Aktualno Šef istraživanja nacionalnih parkova s mjesečnom plaćom od 53.000 kuna plus troškovi

Bit će im dodijeljena i kuća za život s minimalnom stanarinom.

Najvažniji uvjet je da su novi stanovnici spremni pokrenuti vlastiti posao za što mogu primiti jednokratnu pomoć u visini od maksimalno 20.000 eura, odnosno oko 150.000 kuna. Posebice se traže ljudi koji bi otvorili ljekarnu, prodavaonicu hrane, servis za čišćenje i popravak, odnosno radili kao turistički promicatelji područja.

Selo za početak traga za 10 novih stanovnika, ili pet bračnih parova. Natječaj je otvoren do 15. studenog ove godine, a više informacija o uvjetima možete naći preko službenih stranica općine Santo Stefano di Sessanio.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju