„Poljaci i Mađari, dva dobra prijatelja. Poljaci i Mađari su braća, dobra za svađu i dobra za veselje. Oba hrabra i puna života, neka ih Bog blagoslovi“ – tako otprilike idu stihovi kojima naši susjedi i njihovi nedaleki susjedi opisuju svoj odnos kroz stoljeća.

Izrazi koji opisuju njihovo prijateljstvo potječu još iz 16. stoljeća, a odražavaju savezništvo u ratu i miru. Ovo je djelomično proizašlo iz sličnih političkih okolnosti u kojima su se kroz povijest zaticali, a koje su se često „prelijevale“ u dvorište onog drugog. Zajedno su se borili u bitci kod Varne i na Kosovu u 15. stoljeću, a i kasnije su njihove vlasti uglavnom dobro surađivale i gradila veze.

Tako je primjerice tijekom Rata za neovisnost protiv Austrije 1703., Poljska pobunjenim Mađarima poslala potrebne ratne zalihe i pružila im zaklon. Kada je pobuna propala, Francis II Rakoczi koji ju je predvodio, zajedno sa svojim suborcima pobjegao je na sjever gdje ih je zaštitio poljski kraljevski sud.

Tijekom Mađarske revolucije 1848. godine (one koju je naš ban Jelačić pohitao ugušiti, pa nismo baš mogli pjevati o prijateljstvu s Mađarima), poljski general Jozef Bem postao nacionalni heroj u obje zemlje. Drugom prilikom su Mađari tijekom Poljsko-sovjetskog rata 1919. godine poslali konjicu u pomoć Poljacima.

Kada je u jesen 1939. godine Hitler zatražio mađarske vlasti da puste njemačke snage preko mađarskog teritorija da bi ubrzali napad na Poljsku, mađarski admiral Miklos Horthy je to odbio, jer bi kršilo mađarsku čast. Ovaj potez omogućio je Poljacima da dobiju na vremenu i tisuće poljskih vojnika i pilota uspjeli su pobjeći i regrupirati se kako bi nastavili bitku na novim frontovima. Kasnije su Poljaci podržali Mađare u revoluciji 1956. godine masovno doniravši krv i humanitarnu pomoć preko poljskog Crvenog križa.

Pritom je zanimljiva činjenica da Poljska i Mađarska nisu susjedne zemlje (između njih se ispriječila Slovačka), a ni ne govore istim jezikom. Štoviše, mađarski i poljski jezik pripadaju potpuno različitim „obiteljima“ – poljski je slavenski jezik, a mađarski uralski kao i primjerice finski ili estonski. Unatoč tome, zbog prisnih odnosa i isprepletenih povijesti mogu se pronaći neke sličnosti.

Ove formalne razlike ih nisu spriječile da slave svoje prijateljstvo, pa je tako 23. ožujak dan poljsko-mađarskog prijateljstva. Tako su 2007. godine dogovorili parlamenti obaju zemalja, a danas se ono slavi kroz brojne ceremonije, kulturna događanja i partnerstva.

Čudo zakopano pod zemljom: Mjesto koje zovu nultom točkom u povijesti čovječanstva Sanliurfa muzej, Turska - 7 Gobeklitepe, Turska - 2 Gobeklitepe, Turska - 3 +31 Karahantepe, Turska - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju