Kako se izmjenjuju plima i oseka, visina Temze drastično varira. U jednom danu rijeka može pasti ili narasti čak sedam metara. Kada oseka otkrije obale, skupe se ljudi koji magnetima pregledavaju riječni mulj kako bi pronašli vrijedne predmete. Osim mobitela, kovanica, satova, nakita i najrazličitijih vrijednih sitnica zalomi se katkad i kakav povijesni artefakt.

Tragači za izgubljenim blagom nazivaju se mudlarks, a oni koji žele švrljati uz Temzu i loviti u mutnom za to trebaju imati dozvolu od londonske lučke uprave. Uz minimalnu naknadu, koja pokriva tri godine, smije se pretraživati mulj Temze i kopati do 7,5 cm dubine. Sve što se otkrije mora se prijaviti službenicima i pripada londonskoj luci, ali ako se ne smatra od povijesnog značaja, možete zadržati ono što pronađete.

Mudlark nije naziv modernog doba, potječe iz gregorijanskog i viktorijanskog razdoblja, kada se Temzom roba prevozila u grad. U to doba londonske obale vrvjele su ljudima, uglavnom siromašnim ženama i djecom koji su pokušavali preživjeti skupljajući sve što su mogli prodati, uključujući užad koja bi slučajno pala s broda ili komade ugljena.

Mudlarks su tada uglavnom bili londonski fenomen jer je malo lučkih gradova imalo tako velike, otvorene obale rijeka na koje se lako moglo spustiti i obaviti posao. Osim toga, u blatu Temze razine kisika su niske i savršene za očuvanje materijala, koji sporije trune. U posljednje vrijeme londonski se mudlarksi vraćaju u velikom stilu, a ljudima nikada nije bilo lakše istraživati Temzu.

Mudlarks - 1 Mudlarks - 1 (Foto: Profimedia)

Grupe povjesničara, volontera i najrazličitiji vodiči vode obilaske tijekom kojih tko želi, može zagrebati ispod površina. Uostalom, Temza je jedno od najvećih arheoloških nalazišta na svijetu, a cijela povijest Britanije može se ispričati iz predmeta pronađenih na obali.

Mnogi predmeti u Londonskom muzeju nose oznaku "nađeno u Temzi", a ne fascinira samo njihova količina, nego i očuvanost. Artefakti od olova, kože i kosti na kopnu mogu propasti, ali anaerobne kvalitete obalnog blata Temze ih čuvaju.

Trend lova na skriveno blago Temze aktivnost je kojom se bavi sve više ljudi, ali ne nužno zato da se obogate, nego uživaju u danu, maknu misli od problema i provode vrijeme na svježem zraku. 

Najskuplja na svijetu: Superjahta od zlata, meteorita i kosti dinosaura za 4,47 milijardi eura History Supreme, - 4 History Supreme, - 3 History Supreme, - 2 +0 History Supreme, - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju