Uz svjetsku mrežu satelita, bezbrojne brodske rute i radarske stanice moglo bi se pomisliti da su svi otoci na planetu zabilježeni, ali ipak nije tako. Kako stručnjaci otkrivaju nove otoke i otočiće, njihov se broj neprestano mijenja, a povećavaju ga i erupcije vulkana.

Primjerice, 2011. Norveška je nakon novih satelitskih snimaka povećala broj svojih otoka za nevjerojatnih 240 tisuća. Filipini, koji su s ponosom prijavili 7107 otoka u zastarjelom turističkom vodiču, također neprestano bilježe nove. 2016. taj je broj službeno povećan na 7641 otoka. Hrvatska pak ima 1244 otoka, otočića, hridi i grebena, a nalazi se na 22. mjestu na svijetu prema broju otoka, navodi WorldAtlas.

Na svijetu su stotine tisuća otoka, a najveći od njih je Grenland. Među većim i manjim komadima kopna u vodi postoje manje i više izolirani, a udaljeni otoci razvili su vlastiti biljni i životinjski svijet koji se ne može naći nigdje drugdje. Neke su pak zemlje uglavnom ili u potpunosti sačinjene od arhipelaga, odnosno skupine otoka. No znate li koje su to zemlje prvakinje u broju otoka koje omeđuju njihove granice?

Švedska

Iako je Švedska država s najviše otoka na svijetu, naseljeno ih je manje od tisuću, a ukupno ih 267.570 pripada toj ljepotici sa sjevera Europe, potvrđuje WorldAtlas.com. Najpoznatiji je Stockholmski arhipelag, koji se sastoji od gotovo 30 tisuća otoka, otočića i stijena između Öregrunda na sjeveru i Landsorta na jugu. Arhipelag Bohuslän, koji se sastoji od više od 8000 otoka, neumorno puni liste najljepših na svijetu zbog svoje divlje, ali divne prirode.

Noveška

Norveška je poznata po stotinama tisuća otoka (239.057), od kojih su najpoznatiji Lofotski otoci, nedaleko od Arktičkog kruga. Ti su otoci proglašeni održivom destinacijom u kojoj se čuvaju prirodni okoliš i kultura, jačaju društvene vrijednosti i ekonomska vitalnost te ublažavaju negativni utjecaji turizma.

Klima na Lofotskim otocima nije toliko surova kao u Arktičkom krugu zahvaljujući toploj i brzoj Golfskoj struji. Otoci su poznati po bogatstvu ribom, ponoćnom suncu tijekom ljeta i Aurori borealis - svjetlosnom spektaklu tijekom zimskih mjeseci. Lofotski oduvijek su meta umjetnika i mjesto koje donosi inspiraciju slikarima, pjesnicima, fotografima i piscima.

Finska

Baš kao njihovim susjedima, ni Finskoj ne nedostaje otoka. Finska ih ima 178.947, a najviše je stjenovitih primjeraka razbacanih uz obalu zemlje. Finski arhipelag uključuje Alandske otoke, na ulazu u Botnijski zaljev. Zbog strateških su se razloga oko tih otoka neprestano sukobljavale baltičke zemlje. Isprva su oni pripadali Švedskoj, zatim su se našli i u sastavu Ruskoga Carstva, a tijekom Krimskoga rata zauzela ih je britansko-francuska flota. Odlukama Lige naroda 1921. otoci su dodijeljeni Finskoj pod uvjetom da osigura njihovu neutralnost i razvojačenje te samoupravu za mjesno pučanstvo. Nakon toga Alandski otoci dobili su poseban parlament i samoupravu.

10 zemalja s najviše otoka

1. Švedska - 267.570
2. Norveška - 239.057
3. Finska - 178.947
4. Kanada - 52.455
5. SAD - 18.617
6. Indonezija - 17.504
7. Australija - 8222
8. Filipini - 7641
9. Japan - 6852
10. Čile - 5000

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju