Arhipelag na sjeveru Norveške je zbog svoje blizine Arktičkom krugu (svega 170 km) jedno od najsjevernijih naseljenih mjesta na Zemlji. No unatoč opravdanim pretpostavkama ima humanije klimatske uvjete koji čine zime blagima.

Lofotski otoci jedno su od najpoznatijih i najposjećenijih mjesta u Norveškoj te pravi raj za ljubitelje prirode, fotografe i aktivne izletnike.

Njegovu panoramu čine prekrasne planine i vrhovi, otvoreno Sjeverno more i plaže na kojima se možete kupati. Stoga, idući put kad naiđete na pitoreskne prizore skandinavskih crvenih kućica (tj. ribarskih kabina) kraj obale i zadivljeno gledate galerije putnika iz Norveške, možete pretpostaviti da su bili baš ovdje.

Lokalna mjesta još uvijek su svjedok ribarskoj prošlosti (pa i sadašnjosti) koja je prisutna još od doba Vikinga. Ovo je mjesto za biti u doba zimskih praznika jer cijelo mjesto miriši po bakalaru! Mnogi će istaknuti kako je selo Reine najljepše ribarsko selo koje ćete vidjeti na svom putu, stoga pobrinite da vam ne promakne.

Tijekom ljeta ovdje ćete doživjeti 24 sata dnevne svijetlosti, a otoci su također odlična lokacija s koje možete promatrati fenomen Aurora Borealis.

Na samom jugu arhipelaga nalazi se mjesto koje redovito ulazi na popise destinacija s najčudnijim imenima. Naime, zove se: Å. Iako je zabavna ideja otići samo da biste rekli kako ste bili u Åu, bez brige, tamo isto ima sadržaja u obliku muzeja, restorana, vidikovaca, lijepe prirode…

Spomenuli smo kako klima nije ona tipična kakvu biste očekivali od Norveške, ali zato je tu nešto drugo „norveškije“ što možete iskusiti: Muzej Vikinga! Nalazi se na mjestu koje je ujedno i arheološko nalazište, u malom selu Borg.

Norveška, kao simbol sređene države, jednako brine i za svoj turizam kao i za okoliš, lokalnu zajednicu i svoju kulturu, pa je i turizam područja usmjeren prema zadovoljstvu posjetioca ali i potreba domaćeg stanovništva i prirode.

Ljubitelji grijanja uz kamin i snijeg na prozoru, sjevernjačke atmosfere i prirode sigurno su ga već stavili na svoju kartu, a ostalima ostaje misao: kad već treba prebroditi zimske dane, nije li ljepše doživjeti ih u pravoj skandinavskoj bajci?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju