Zovu ga još i glavnim gradom Skandinavije! Stockholm je grad umjetnosti i kulinarstva, a unatoč svojoj veličini zadržao je prijateljsku i opuštenu atmosferu. Nevjerojatan spoj starinskih građevina i najmodernije arhitekture mami brojne turiste iz cijelog svijeta, a krajem kolovoza njegov se arhipelag polako počinje opuštati nakon vrhunca ljetne turističke sezone.

Što vidjeti?

Tvrtka Our Way Tours nudi pješačke ture kroz stari dio grada uz privatnog vodiča, turu „švedske mode“, turu biciklom kroz gradske zelene površine i arhitektonske ture. Guide Stockholm je kompanija koja također nudi raznovrsne ture poput ture vrtovima Carla Linnea u Uppsali.

Što jesti?

U Stockholmu se nalazi nekoliko restorana koje krasi Michelinova zvjezdica, a znameniti Frantzen 2018. ušao je u stockholmsku povijest kao njihov prvi restoran sa sve tri zvjezdice. Osim klasičnih zvjezdica, Michelinov vodič izbacio je i posebnu listu „samoodrživih restorana“ kojih je u Stockholmu čak 5. To su Agrikultur, Etoile, Fotografiska, Gastrologik i Oaxen Krog.

Gdje kupovati?

Bibliotekstan je najpoznatiji kvart za kupnju te se tamo mogu naći dućani najpoznatijih i najluksuznijih skandinavskih i svjetskih brendova. Nakon napornog šopinga obavezno je sjesti i prezalogajiti nešto u krugu tržnice Östermalmshallen.

 

 

Što raditi?

Iduće godine otvara se Avicii Experience, muzej koji je ime dobio prema prerano preminulom svjetski poznatom DJ-u Timu Berglingu poznatom pod scenskim imenom Avicii. Interaktivna izložba nabijena emocijama pratit će njegov put od najranijih početaka, preko vrhunca slave do smrti. Posjetitelji će, između ostaloga, moći poslušati dosad neobjavljenu Aviciijevu glazbu.

Izložba će biti postavljena u zgradi SPACE koja bi svoja vrata trebala otvoriti 2021. u samom centru Stcokholma a zamišljena je kao centar za digitalnu kulturu, videoigre, glazbu i medijsku kulturu.

Nadalje, isplati se otisnuti i na otok Grinda, koji je jedan od najdostupnijih otoka u arhipelagu zbog čega je jako popularan i među lokalcima. Na otoku se nalazi prirodni rezervat i odlično je mjesto za obiteljske aktivnosti.

Gdje spavati?

Ellery Beach House je jedini stockholmski resort na plaži, a inspiriran je 60-tim i 70-tim godinama. Smješten je na otoku Lidingö na kojem se ne osjeća gradska vreva iako je udaljen samo 18 minuta vožnje od centra.

Hotelski restoran poslužuje mediteransku kuhinju, a u baru gosti mogu uživati u jutarnjoj kavi, ručku i koktelima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju