Europsko prvenstvo u nogometu 2024 otvorit će domaćin Njemačka i Škotska u Münchenu 14. lipnja, a odmah dan kasnije, u subotu, Hrvatska i Španjolska igrat će na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Raspored svih utakmica prvenstva možete provjeriti ovdje, a vrijeme između njih iskoristite za otkrivanje zanimljivih činjenica o Njemačkoj. 

Više od 83 milijuna stanovnika

Njemačka je najmnogoljudnija zemlja Europe, naravno ako iz jednadžbe uzbacimo Rusiju i Tursku, koje se većino prostiru po azijskom kontinentu, ali definitvino je prva među zemljama Europske unije s više od 83 milijuna stanovnika.

Vožnja bez ograničenja

Autobahn ili Bundesautobahn njemačka je državna autocesta koja se grana na oko 13.000 kilometara u toj europskoj državi. Smatra se najbržom autocestom na svijetu te ujedno najpoznatijom cestom koja nema klasičnog ograničenja brzine.

Točnije, prije urbanih središta ili na mjestima gdje se održavaju građevinski radovi stoje table s ograničenjima brzine od 50 i 100 kilometara na sat, no nije ilegalno zanemariti ih dok god svojom vožnjom ne izazovete prometnu nesreću ili ne postanete njezin sudionik.

S druge strane, možete zaraditi paprenu kaznu ako vozite preblizu automobilu ispred sebe, a zabranjena je vožnja i automobilima koji ne mogu doseći brzinu od 60 kilometara na sat.

Autobahn, Njemačka - 5 Autobahn, Njemačka - 5 (Foto: Guliver / Thinkstockphotos)

Kakvo švercanje!

Maultasche su loptice od tijesta punjene kobasicama i špinatom te predstavljaju štutgartski specijalitet. Te su knedle, prema legendi, osmislili svećenici koji se u vrijeme posta nisu željeli odreći mesa te su zabranjenu hranu skrivali u valjuške od tijesta.

Najduži most

U Njemačkoj ćete naći najduži naseljeni most na svijetu. Trgovački most, odnosno Krämerbrückes nedaleko od grada Erfurta, sa zgradama s obje strane i svojih je 79 metara njemački je rekorder. Taj je fenomen u središnjoj Njemačkoj pokrajini Tiringiji sagrađen u 12. stoljeću. U svojim je počecima most bio tek drvena konstrukcija preko pritoka rijeke Gere, Breitstorma. Zbog opasnosti od požara, sto godina kasnije drvo je zamijenjeno kamenom.

Oktoberfest

Njemačka je po brojnim istraživanjima treća zemlja u svijetu po količini popijenog piva po glavi stanovnika nakon Češke i Austrije, a također, u Münchenu se svakog rujna već više od stoljeća održava i najpoznatiji festival piva na svijetu – Oktoberfest, koji se možda i ne bi trebao tako zvati Pitate se zašto? Iz jednostavnog razloga što se većina ovog festivala odvija u rujnu, tako da ovo listopadno ime vjerojatno služi samo kako bi zbunilo turiste.

Festival je star 214 godina, a koliko je stara ta tradicija možete si predočiti time da je postojao dok je svijetom još hodao Napoleon. U početku, nije bilo piva – festival je počeo kao svadbeno slavlje, i bio je način da se siromašnim ljudima dozvoli slavlje povodom vjenčanja bavarskog kralja Ludwiga i princeze Tereze.

Najprivlačniji jezik

Internetska stranica za upoznavanje PlentyOfDish prije koju godinu je napravila je veliko istraživanje o najprivlačnijem jeziku na svijetu i prvo mjesto je (vjerovali, ili ne) odnio njemački. Rezultati su pokazali da Amerikanke najviše privlače muškarci koji govore njemački, a s druge strane, Amerikance su najviše privlačile žene koje kao drugi jezik pričaju nizozemski.

Zakon o gorivu

Kad se nalazite na ponosu Njemačke, što njihove autoceste zasigurno jesu, dobro pazite da imate dovoljno goriva. Naime, zakonom je zabranjeno ostati bez goriva, što i nije najneobičnija stvar, imajući na umu da na taj način u opasnost možete dovesti i sebe i druge.

Poučak o smeću

Svi znaju kako Nijemci vrlo ozbiljno shvaćaju svoj sustav sortiranja smeća. Ako smeće nije pravilno razvrstano, vrećica će biti vraćena s odgovarajućom naljepnicom.

Kolijevka nudizma

"Kultura golog tijela" je izraz koji se u njemačkom jeziku označava skraćenicom FKK (Freikörperkultur) i ondje je poprilično raširen, osobito na plažama Sjevernog ili Baltičkog mora. Njemačka je i kolijevka naturizma koji se počeo širiti radi zdravlja. Kako bi što više boravili goli na suncu Nijemci su se svojedobno okupljali u unajmljenim kolibama gdje su se mogli sunčati i kupati bez ičega na sebi.

Turisti ponekad nisu svjesni činjenice kako se lokalno stanovništvo zna skinuti do gola, ne samo na plaži ili u privatnosti svojeg doma već i u gradskim parkovima. Vjerojatnost da ljeti sretnete Nijemce koji u parkovima Berlina i Münchena nose samo šešir je itekako izgledna.

FKK FKK (Foto: Profimedia)

Gdje je nastao hamburger?

Njemačkim i austrijskim imigrantima koji su došli u Ameriku možemo zahvaliti tanke kobasice u pecivu (frankfurter odnosno wiener) od kojih je nastao hot dog, no što je s Hamburgom i hamburgerom? Poveznica nije posve jasna, ali Online Etymology Dictionary sugerira da je proizvod od mesa svoj naziv dobio 1880. godine po njemačkom gradu Hamburgu.

Muzej kobasica

Ulična hrana ima posebnu tradiciju u Berlinu. Stanovnici prijestolnice osobito su ponosni na kobasicu s curryem – Currywurst na kiosku Konnopke (Schönhauser Allee, Prenzlauer Berg) još od 1930. godine. Taj Kultni berlinski specijalitet ima čak i svoj muzej.

Vrh Njemačke

Zugspitze, najviši vrh Njemačke, uzdiže se 2962 metra iznad razine mora i ističe se kao vrhunsko mjesto za zabavu na velikim visinama i rekreaciju tijekom cijele godine. Žičara Wankbahn radi od travnja do listopada i dovodi posjetitelje na planinu Wank na domaći doručak u Sonnenalmu i dalekosežne panorame. Pješačenje je također popularno tijekom toplijih mjeseci, dok zima donosi prilike za skijanje, sanjkanje i ture po ledenjaku.

Uskrsni zec

Uskrsni zec se prvi put spominje u knjigama u Njemačkoj u 15. stoljeću. Njemačka je proizvela i prvog jestivog uskršnjeg zeca, napravljenog od peciva i šećera, i to početkom 1800-ih. U to su vrijeme djeca počela praviti mala gnijezda od trave kako bi ih uskrsni zec mogao napuniti jarko obojenim jajima tijekom noći.

Zemlja dvoraca

Dvorac Neuschwanstein iz 19. stoljeća smjestio se na brdu nedaleko od očaravajućeg grada Fussena u Bavarskoj. Kralj Ludwig II. naručio je palaču u čast njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, a konačni rezultat ispao je nevjerojatan. Zapravo, ovaj dvorac korišten je kao osnova za čuveni dvorac Trnoružice Walta Disneya u Disneylandu, koji danas možemo vidjeti na početku svakog Disneyevog filma.

Osim već spomenutog dvorca Neuschwanstein, smatra se da u Njemačkoj postoji više od 25 tisuća dvoraca, a mnoge od njih je u srednjem vijeku izgradilo europsko plemstvo. Ova brojka također uključuje i palače, koje su dizajnirane s fokusom na dekoraciju, dok su dvorci građeni za obranu – ali oboje mogu biti prilično veličanstveni. Palača Sanssouci, palača Schwerin i dvorac Cochem neki su od najpoznatijih.

Neuschwanstein Neuschwanstein (Foto: Shutterstock)

Nema do mjehurića

Gazirana voda u Njemačkoj je posvuda. Naručite li u kafiću 'wasser', najvjerojatnije ćete dobiti upravo mineralnu. Brojni Nijemci tvrde i da im je od obične vode – muka.

Vrtni patuljci

Izrađeni od gipsa, gline, keramike ili obične plastike, vrtni patuljci često se smatraju oličenjem kiča. Među drugima, pak, imaju kultni status. Nije ni čudo budući da patuljci imaju bogatu povijest. U Njemačkoj su osobito popularni, a nadaleko poznati bili su još u 18. stoljeću. Nemački književnik Johann Wolfgang von Goethe pisao je u građanskom epu 'Hermann i Dorothea' o vrtu s “obojenim patuljcima“ koji je bio poznat “po cijeloj regiji“.

Bez prekidanja

Nikad ne prekidajte Nijemce dok govore. Jedan je od razloga taj što je glagol u njemačkom jeziku na kraju rečenice, pa biste mogli propustiti smisao. Osim toga, mnogi će Nijemci zašutjeti ako ih prekinete, čak i ako 'uletite' s upadicama poput 'Stvarno?', 'Super!' ili 'Ne mogu vjerovati'.

Müller

Najčešće prezime u Njemačkoj je Müller, te se više od 900 tisuća stanovnika odaziva na njega. Ostala česta i popularna prezimena su Schmidt, Schneider, Fischer, Weber, Wagner, Becker… Što se tiče imena, muška su najčešća Alex, Lukas i Michael, a ženska, Lea, Julia i Laura.

Koliko šuma!

Njemačka je na više od 11,4 milijuna hektara prekrivena šumama. To iznosi otprilike 32 posto njemačkog tla. Ako ste ljubitelj prirode i volite provoditi vrijeme u prirodi, nemojte preskočiti putovanje u Njemačku. Postoji golemo prostranstvo prekrasnih šuma koje možete posjetiti, što vam otvara bezbroj mogućnosti za kampiranje kakvo ne možete doživjeti kod kuće.

Smisao za humor

Nijemci imaju specifičan smisao za humor; sarkastičan je i ponekad brutalan, a ironija im je kao 'dobar dan'. Apsurdne šale koje zabavljaju Francuze i Britance u Njemačkoj ne prolaze – poput primjerice djetinjastih viceva ili onih u kojima se poigrava s različitim značenjima riječi koje zvuče isto.

Hladni pas

Na spomen„hladnog psa ili kalter hunda mnogi Nijemci se prisjete omiljenog jela iz djetinjstva. Bez obzira na to što ime djelomično dijeli s omiljenom brzom hranom, hladni pas nema veze s hrenovkama. Pa niti sendvičima. Radi se o popularnom desertu od keksa i čokolade.

Albert Einstein - 2 Albert Einstein - 2 (Foto: Profimedia)

Grad Alberta Einsteina

Einstein je rođen 14. ožujka 1879. u Ulmu njemačkom gradu na Dunavu, koji mu je bio dom svega 15 mjeseci, nakon čega je njegova obitelj preselila u München. Iako je voliko svoj rodni grad, Einstein je titulu počasnog građanina uoči 70. rođendana ipak ljubazno odbio. Nije mogao prihvatiti takvu nagradu svjestan svega što se događalo u njegovoj zemlji, gradu i sugrađanima tijekom Drugog svjetskog rata, ni kao Židov, ni kao čovjek.

Gradske vlasti odale su mu priznanje na druge načine, a on je izrazio da u tim tragičnim i zbunjujućim vremenima cijeni njihove humane geste. Njegovu rodnu kuću nećete imati prilike vidjeti jer je srušena tijekom Drugog svjetskog rata, no postoje drugi sadržaji: škole koje nose njegovo ime, izložbe i spomenici posvećene njemu.

Najuža ulica

Spreuerhofstrasse u njemačkom gradu Reutlingenu je najuža ulica na svijetu. Ili tako barem tvrdi znamenita Guinnessova knjiga rekorda od 2006. godine. Riječ je zapravo o uskom prolazu između dvije zgrade u ovom gradiću u njemačkoj saveznoj državi Baden-Württemberg koji je na najužem dijelu širok tek 31 centmetar.

Na najširem dijelu ulica ima 50 centimetara dok je prosjek ulice oko 40 centimetara širine. Spreuerhofstrasse je duga tek 3,8 metara i njome stvarno nije lako proći. Ne samo da je uska već je i dosta niska, a lokalci tvrde da ćete se morati sagnuti kada njome prolazite ako ste viši od 180 centimetara.

Pssst!

Postoji pravilo koje se tiče vožnje liftovima u Njemačkoj – ne gleda se u druge ljude, a pogotovo se ne priča s drugim ljudima. Čak i ako ste u liftu s prijateljima, šutnja nije neuobičajena.

Mirisni njemački grad: Moderan i šarmantan dom za milijun stanovnika u kojem želimo da igraju Vatreni Köln Koln Köln +1 Köln

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju