Autobahn ili Bundesautobahn njemačka je državna autocesta koja se grana na oko 13.000 kilometara u toj europskoj državi. Smatra se najbržom autocestom na svijetu te ujedno najpoznatijom cestom koja nema klasičnog ograničenja brzine.

Točnije, prije urbanih središta ili na mjestima gdje se održavaju građevinski radovi stoje table s ograničenjima brzine od 50 i 100 kilometara na sat, no nije ilegalno zanemariti ih dok god svojom vožnjom ne izazovete prometnu nesreću ili ne postanete njezin sudionik.

S druge strane, možete zaraditi kaznu i od 375 eura (2800 kn) ako vozite preblizu automobilu ispred sebe, a zabranjena je vožnja i automobilima koji ne mogu doseći brzinu od 60 kilometara na sat. Preporuke za vozače Preporuke za vozače (Foto: Guliver / Thinkstockphotos)
Na ravnim dionicama "usred ničega" preporučuje se vožnja od 130 kilometara na sat, no Nijemci se rijetko kad drže tih preporuka. Oni vole testirati izdržljivost svojih njemačkih limenih ljubimaca i stisnuti gas do 200 ili čak 250 kilometara na sat.

> Želimo ga u roku odmah! Pogledajte kako izgleda genijalni Panov kamper koji svi žele osvojiti

Nesreće se događaju na Autobahnu, ali tri do sedam puta rjeđe nego na gradskim i seoskim cestama. Štoviše, statistike su pokazale da se broj nesreća na njemačkim autocestama od sedamedestih godina prošlog stoljeća do 2010. smanjio za 80 posto.

Razlog za to skriva se u činjenici što Nijemci puštaju na autocestu samo najiskusnije vozače, ali i traže mnogo vještine te sate iza volana prije nego što mladima daju vozačku dozvolu. 

Spasimo srce Europske Amazone! Jednim potezom žele uništiti jednu od naših najljepših rijeka Proljetni spust - 4 Proljetni spust - 3 Proljetni spust - 2 +3 Proljetni spust - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju