Nakon odigrane tri utakmice i tri pobjede, te osiguranog prvog mjesta, vrijeme je za selidbu u novi grad – Köln. Ako scenarij doista bude takav, ovdje će se naša reprezentacija susresti s trećeplasiranom reprezentacijom iz skupina D, E ili F, te po prvi put u povijesti, nadajmo se – proći eliminacijsku utakmicu na Europskom prvenstvu.

S obzirom na tri medalje sa svjetskih prvenstava, ovo zvuči i malo nerealno, ali nažalost, na Euru nismo nešto previše uspješni. Kad se vratimo u prošlost, sigurno najviše boli poraz u Beču 2008., u produžetku protiv Turske, kad nas je pogotkom i 120. minuti šokirao Semih Senturk nakon čega smo ispali na penale. No, tradicije su da se ruše, pa vjerujemo da je konačno došlo vrijeme i da Hrvatska prođe prvu eliminacijsku utakmicu na EP – u…

No, vratimo se mi samom gradu i na koji način ovdje, išli gledati utakmicu ili nekad kasnije u životu – u njemu najbolje provesti vrijeme.

Kako do Kölna?

Dobra je vijest, za sve one koji žele potrošiti manje vremena na putu i doći što prije, kako je Köln sa Zagrebom povezan direktnom zrakoplovnom linijom. Kad sjednete u avion u Zagrebu, na aerodromu u Kölnu „stvorit“ ćete se za otprilike sat i 45 minuta, a to zadovoljstvo će vas stajati 190 ili više eura. Prijevoznik je Eurowings, a ako bude „ludila“ oko igre naših, znajte da će karte na kraju stajati i skuplje.

Naravno, druga opcija je stara dobra cesta. Köln se smjestio na samom zapadu zemlje, da zapadnije teško može. Iz Zagreba ćete stići za 11 i pol sati, prevalivši pritom nešto više od tisuću kilometara. Krećete već dobro „poznatim i uhodanim“ putem preko Graza, ali ovaj put skrećete na zapad, te prolaskom kroz Nurnberg i Frankfurt stižete do odredišta. Sve u svemu, ne zvuči loše.

A čega tu sve ima?

Pa jednostavno rečeno – svega. Radi se o četvrtom najvećem gradu Njemačke i najvećem gradu pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija. U samom gradu živi 1,1 milijun stanovnika, a u okolnoj regiji, ako pribrojimo i nekadašnji glavni grad Njemačke Bonn, ovdje „diše“ više od 3 milijuna duša.

Gradom dominira katedrala, koja je u 19. stoljeću jedno vrijeme čak i bila najviša zgrada na svijetu. Kad govorimo o katedralama, danas je zadržala status najviše, a o kad je riječ o crkvama, radi se o trećoj najvišoj crkvi na svijetu. Zanimljivo da se i najviša crkva na svijetu također nalazi u Njemačkoj, u Ulmu, te u vis „dobacuje“ do 161 metra. Ova u Kölnu samo je 4 metra kraća.

Köln Köln (Foto: Shutterstock)

Grad je i ekonomski div, te su ovdje središte našle broje kompanije, među kojima je i Lufthansa. O galerijama i muzejima bespredmetno je i pričati jer ih je nemoguće spomenuti u samo jednom članku. Ali za sve one želje lijepih mirisa valja izdvojiti Muzej parfema, u kojem ćete naučiti što je točno „Eau de Cologne“ (poznatija kao kolonjska voda) i biti važni pred drugima. Ono što je zanimljivo jest i veliki broj nebodera viših od 100 metara, ukupno njih 10, ali nemoguće je ne primijetiti arhitektonski zaokret. Naime, tek su dva sagrađena početkom dvije tisućitih, a svi ostali u rasponu od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Iako je oko Rajne doslovno „sagrađen“ život, ona je par puta i dovela do velikih poplava, ali sustavi protiv poplava ovdje su dovedeni na visoke razine. Pokraj Rajne se naravno nalazi mali milijun kafića i restorana pa nećete ostati ni gladni ni žedni. Za sve one koji žele probati vrhunsku gastronomiju, grad i okolica, koliko smo uspjeli naći – nude čak 47 restorana ovjenčanih Michelinovom zvjezdicom. NeoBiota, Hanse Stube, Ox & Klee izgledom i prezentacijom jela prilično su spektakularni, a ako pak ne želite završiti večeru s potrošenih par stotina eura, alternativa je i više no dovoljno.

Saznajte što raditi u Berlinu dok ne gledate nogomet: "Ako ne nađeš nešto za sebe, problem je u tebi" Spomenik žrtvama holokausta Berlin - 5 Berlin - 4 +4 Berlin

Vratimo se nakratko i nogometnim fanovima. Svi koji se ovdje zateknu bez ulaznice i žele gledati utakmicu s drugim navijačima, fan zona će biti postavljena u samom centru, u Heumarktu.

Kretanje Kölnom

Iako je grad najljepše upoznavati šetnjom, nekad čovjek to jednostavno ne stigne. Tramvaji, autobusi i sjajna mreža brzih vlakova koja grad i povezuju s okolicom, ali koji su zaslužni i za lagano kretanje gradom, pobrinut će se da se krećete bez brige. Gradom „operiraju“ i servisi kao Uber i Bolt, ali s obzirom da je javni prijevoz toliko dobar, za istima i nema previše potrebe. A svi oni kojima pedaliranje nije strano, mogu unajmiti bicikl i na taj način kretati se gradom.

Uglavnom, posjetite li Köln za vrijeme prvenstva, za 5 mjeseci ili 5 godina, neće vam biti dosadno. Nije velik kao Berlin ni lijep kao Hamburg, ali da ga se isplati vidjeti – isplati.

Vodič za navijače: Što vidjeti, raditi i jesti u Hamburgu? Hamburg - 1 Hamburg - 2 Hamburg - 3 +1 Hamburg - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju