Na sam spomen Berlina odmah se možete sjetiti par stvari. Ako vam netko spomene München stvar je jednaka. No, kad vam netko spomene Düsseldorf znate li išta o tom gradu osim da zvuči prilično „njemački“? Što povezujete s njim? Na prvu teško išta, jedino će se bolji poznavatelji povijesti i arheologije sjetiti kako se ovdje, otprilike desetak kilometara od granica grada nalazi dolina Neandertal. Ako vam još ne zvoni, recimo da je riječ o mjestu gdje su sredinom 19. stoljeća otkriveni ostatci jednog našeg davnog rođaka – Neandertalca.

A što se tiče samog nogometa, ako smo dobro provjerili, više ne postoji šansa da u ovom gradu zaigra naša reprezentacija. Doduše, sigurno ćemo krajičkom oka gledati dvoboj Španjolske i Albanije, koji će se ovdje održati 24. lipnja, u isto vrijeme kad ćemo mi pokušati dokazati da još možemo, i dati sve od sebe protiv Italije.

Dolazak u Düsseldorf

Iako, kako smo rekli, ovdje nećete gledati Hrvatsku, nije loše znati put do Düsseldorfa, jer čudni su putevi turistički i nikad ne znate u kojem gradu možete završiti. E pa, ako sjednete u auto, do ovdje ćete se bome itekako navozati. Uz već „standardni“ prolaz preko Austrije, put vas vodi kroz nekoliko većih i značajnijih njemačkih gradova, tako da vam putem neće biti dosadno. Možete proći kroz Nurnberg, Frankfurt te Koln, prije nego (gledano iz Zagreba) prođete preko 1100 kilometara i završite u Düsseldorfu. Vrijeme provedeno u autu? Prava „sitnica“, tek nešto više od 12 sati. No, uz usputna „izletovanja“ u navedenim gradovima, put može biti sasvim interesantan…

A znate li možda što povezuje Zadar, Pulu, Split, Dubrovnik, Rijeku i Zagreb s Düsseldorfom? Direktni avionski letovi! Teško je valjda pronaći bolje povezano europsko odredište zračnim putem s Lijepom Našom, no Ryanair ima veliki broj letova, posebno sada, kad je u pitanju ljetna sezona.

Düsseldorf - 5 Düsseldorf - 5 (Foto: Getty Images)

Kako provesti vrijeme u Düsseldorfu?

U gradu koji broji oko 630 tisuća stanovnika sadržaja ne nedostaje. Obilazak je najbolje započeti iz starog grada, koji broji preko 250 barova, restorana i kafića. U nekom od njih zastanite i uživajte u pivu, s obzirom da tradicija pivarstva ovdje seže još i u rimsko doba. Jasno, i ovdje se živi uz rijeku, u ovom slučaju – Rajnu.

Oni kojima je arhitektura bliska, svakako će posjetiti kompleks zgrada Neuer Zollhof. Riječ je o tri zasebne zgrade koje je krajem devedesetih projektirao slavni (možda i najslavniji živući) arhitekt Frank Gehry. Zgrade su zaobljene i pune kontrasta, a sve one željne papice, razveselit će vijest da se u njima nalaze dva vrlo dobra restorana – Meerbar i Rocca.

Pišući o njemačkim gradovima, primijetio sam da im je gotovo svima zajednička jedna stvar – ljubav prema zelenilu. Niti Düsseldorf po tom pitanju nije iznimka. Uz sjajni botanički vrt gdje vas čekaju biljke iz cijelog svijeta i u koji je ulaz besplatan, tu su i Rheinpark, Nordpark, Japanski vrt… Uglavnom, mjesta za odmor uz cvrkut ptica ovdje nimalo ne fali.

A nekad je čovjeku potrebno i onih „prizemnih“ stvari, koje uključuju želju za trošenjem teško zarađenog novca na skupe „krpice“. Za sve takve, tu je Königsallee, odnosno „Kraljeva aleja“, jedna od najpoznatijih ulica za šopingiranje u Njemačkoj općenito. Ponuda je ogromna i „blještava“, pa tako uključuje brendove kao što su Louis Vuitton, Gucci, Zegna, Burberry… Ima i trgovina za one "plićeg" džepa, ali ipak, dominiraju ovakve i slične.

Düsseldorf - 1 Düsseldorf - 1 (Foto: Getty Images)

Gastro ponuda

Kad je riječ o gastro sceni, moramo se vratiti na priču o pivu. Ovdje se rado pije altbier (doslovni prijevod je „staro pivo“), kombinacija lagera i alea. Pivo postoji od 19. stoljeća, a ima poseban proces fermentacije.

Od jela popularno je „Himmel und Ad“ (Nebo i zemlja), koje je ime dobilo po krumpirima i jabukama. Jednostavno, jabuke u ovom slučaju predstavljaju nebeske plodove, a krumpiri – zemlju. No, zastanite na trenutak i nemojte misliti kako je ovo vegetarijansko jelo. Pire i jabuke ovdje samo služe kao prilog za glavno jelo koje ljudi obično ili jako vole ili nikako ne vole – krvavice.

Zanimljiva je i posebna vrsta palačinke – speckpfannkuchen. I dok palačinke obično jedemo punjene raznim marmeladama i krem namazima, ova je punjena – špekom. Tako da, nakon posjete ovom gradu, možda i vi počnete drukčije pripremati palačinke.

Generalno – restorana ima mali milijun, i onih s Michelinovim zvjezdicom i onih bez nje, pa s ovom gastro avanturom teško možete biti nezadovoljni.
Javni prijevoz

Iz samog grada vlakom ćete začas svugdje, s obzirom da je Düsseldorf važno željezničko središte. A po samom gradu, kretanje je također njemački precizno. A kako i ne bi bilo imajući u vidu kako su vam na raspolaganju podzemna, nadzemna, tramvaji, autobusi

Sve o Euru 2024. potražite na našem portalu gol.hr

Dom Žutog zida: Zeleni njemački grad koji je centar moćne industrije Dortmund - 1 Dortmund - 2 Dortmund - 3 +1 Dortmund - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju