Amelia Earhart je trebala biti prva žena koja će preletjeti svijet, ali to se na veliku nesreću nikada nije dogodilo. U povijesnom su pothvatu 1937. godine, Amelia i njezin navigator Fred Noonan netragom nestali iznad Tihog oceana.

Njihova tijela, kao niti letjelica nikada nisu pronađeni, a Amelia Earhart će se zauvijek pamtiti kao pionirka avijacije. Amelia i Fred krenuli su na kobno putovanje 2. srpnja 1937. godine iz Miamija. Stigli su do Nove Gvineje, a potom su krenuli do otočja Howland u Tihom oceanu. Kako bi prešli dionicu dugu 2000 kilometara i napravili mjesta za rezervno gorivo, iz aviona su izbacili sve nepotrebne stvari. Snašlo ih je nevrijeme, a u posljednjoj poruci Amelia je upozorila na tamne oblake i curenje goriva. Kontakt s avionom je izgubljen, a Amelia i Fred su nestali. Za potragu su potrošeni milijuni dolara, ali nije bilo uspjeha. Tijela Amelije i Freda nikada nisu pronađena i 5. siječnja 1939. službeno su proglašeni mrtvima, a oko njihovog nestanka počele su se nizati razne teorije.

Turankamonova grobnica Zanimljivosti Potraga za Kleopatrom: Nalazi li se posljednje počivališta legendarne kraljice na kraju kilometar dugog tunela?

Najnovija istraživanja, prenosi CNN ukazuju da to da bi istraživanja podvodnih arheologa i stručnjaka za pomorsku robotiku iz Deep Sea Visiona, tvrtke za istraživanje oceana sa sjedištem u Charlestonu, (Južna Karolina) urodila plodom. Naime, novi dokazi bi mogli rasvijetliti jedan od najvećih misterija 20. stoljeća – ili „najveći misterij svih vremena“, kako kaže Tony Romeo, pilot i bivši obavještajni časnik američkih zračnih snaga.

Deep Sea Vision skenirao je više oko 13.500 četvornih kilometara oceanskog dna pomoću naprednog podvodnog vozila, autonomnog uređaja poznatog kao Hugin 6000, koje mapira morsko dno pomoću sonarne tehnologije – i pronašao anomaliju.

Aleksandar Veliki - 5 Zanimljivosti Svjetski misterij koji ne mogu riješiti generacije znanstvenika: Gdje se nalazi grob Aleksandra Velikog?

Podvodni arheolog Andrew Pietruszka za CNN kaže kako bi se moglo raditi o letjelici, možda čak i Amelijinoj, no još je prerano za zaključke. Jesu li istraživači doista na tragu otkrića koji bi razriješio veliki misterij, ili se tek radi o šumu u podacima sonara, geološkoj prepreci ili nečem drugom – još ćemo vidjeti…

Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili Planšarsko jezero zimi Planšarsko jezero ljeti Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije +7 Radionica vune na Šenkovoj domačiji

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju