Kleopatra je jedna od najpoznatijih osoba u povijesnim knjigama. Često nazivanakraljicom kraljeva“ i „kraljicom Nila“, jedna je od vladarica o kojoj se najviše govori, čak i stoljećima nakon njezine smrti.

Potraga za pronalaskom Kleopatrine grobnice ostala je jedna od misterija modernog doba, i iako se nekoliko puta tijekom godina tvrdilo da je njezina grobnica otkrivena, to još uvijek nije u sto posto sigurno, a ovo su neka od trenutnih saznanja i nagađanja o grobnici legendarne egipatske vladarice.

Povijesno, Kleopatra je bila posljednja kraljica Egipta. No, koliko se govorilo i pisalo o njoj, ona je bila mnogo više od samo još jednog monarha. Kleopatra je stupila na prijestolje kada je imala 18 godina i vladala je kraljevstvom zajedno sa svojim bratom, Ptolemejem XIII.

Bila je na zlom glasu zbog svoje mistične ljepote, inteligencije i šarma koji je uljuljkao većinu muškaraca u njezinoj prisutnosti, uključujući i samog Cezara.

Kleopatra Kleopatra (Foto: Profimedia)

Nakon njegove smrti, bila je partnerica Marka Antonija oko 11 godina, a zajedno su imali troje djece. Vjeruje se i da su njih dvoje pokopani zajedno, međutim, točan položaj njihovih grobnica nikada nije bio do kraja poznat. Arheolozi i znanstvenici poduzeli su nebrojene pokušaje da otkriju grobnice Kleopatre i Marka Antonija. Iako nisu uspjeli pronaći grob, nekoliko ih se navodno približilo pronalasku.

Većina najmoćnijih egipatskih vladara pokopana je na kraljevskom groblju u Aleksandriji, koje je danas puno ruševnih ostataka zgrada i jednog znamenitog stupa. Naravno, nagađalo se da bi se tamo mogla nalaziti i Kleopatrina grobnica. Međutim, značajan dio ovog lučkog grada leži na dnu mora, uključujući i palaču egipatske kraljice.

Arheologinja Kathleen Martinez jedno je od imena koja su prednjačila u pronalaženju izgubljene grobnice Kleopatre. Jedno od najznačajnijih otkrića Martinez i njezinog tima je pronalazak tunela ispod hrama Taposiris Magna. Ovaj je tunel dugačak više od kilometra i nalazi se 15 – ak metara ispod zemlje, a pretpostavlja se da vodi do grobnice neke važne osobe – pretpostavlja se čak i same Kleopatre.

Kad je Kleopatra vladala Egiptom, Izida je bila jedno od najpoznatijih božanstava. Također se vjerovalo da je i sama Kleopatra bila impresionirana Izidom, te često nosila odjeću u kojoj je prikazivana i Izida, što je sve prikazano na gravurama u hramu Taposiris Magna.

Kleopatra je također štovala i kult Ozirisa, zajedno sa svojim ljubavnikom Markom Antonijem. Značaj ovog kulta bio je u tome što je davao besmrtnost. Kraljica je navodno svoj život sama okončala i to ugrizom zmije otrovnice, a nagađa se da bi mogla biti pokopana uz svog ljubavnika u Izidinom hramu.

Ipak, unatoč pronalasku tog hrama, traga se za još dokaza koji bi pokazali da je Kleopatra zbilja tu i pokopana. Hoće li se ikad naći, teško je reći, ali zasad se kao najvjerojatnija teorija uzima da legendarna kraljica počiva u Aleksandriji.

Tajna starih Egipćana: Kako i zbog čega su se bavili mumificiranjem? Mumificiranje - 1 Mumificiranje - 2 Mumificiranje - 3 +1 Mumificiranje - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju