Najpoznatija pilotkinja svih vremena imala je 34 godine kada je 20. svibnja 1932. godine u jednomotornom zrakoplovu Lockheed Vega poletjela iz Harbour Gracea. No Sjeverna Irska nije bila njezin cilj – željela je sletjeti u Pariz, baš kao što je to učinio Charles Lindbergh, na prvom transatlantskom letu pet godina ranije.

Kurs su joj pokvarili jaki sjeverni vjetrovi i tehnički problemi, zbog čega se morala prijevremeno zaustaviti. Njezin impresivni podvig trajao je točno 14 sati i 56 minuta, a iako službeno nije oborila nijedan svjetski rekord, niti joj je Svjetska zrakoplovna federacija uručila priznanje, bio je to važan trenutak u zrakoplovstvu. Prije nego što je i sama preletjela Atlantik, Amelia je preletjela tim putem u zrakoplovu kojim je upravljao Wilmer Stultz.

Na letu za pamćenje, nakon gotovo 15 sati leta, Amelia Earhart je sletjela u blizini Londonderryja na polje obitelji Gallagher i ostavila vlasnike imanja u čudu. Nešto kasnije, gospođa Gallagher je u razgovoru s BBC-jem ispričala što se dogodilo tog vrućeg subotnjeg poslijepodneva kada je nedaleko od njene kuće sletjela nepozvana gošća, bez novca i prtljage.

Amelia Earhart - 3 Amelia Earhart - 3 (Foto: Profimedia)

Gospođa Gallagher se prisjetila kako je njezina obitelj ugledala avion kako kruži vrlo nisko iznad njihove kuće prije nego što je sletio u veliko polje. Dok su njezin muž i djeca jurili prema zrakoplovu zajedno s radnicima koji su radili na imanju, gospođa Gallagher nije obraćala previše pozornosti na događanja vani. Kasnije je doznala kako je prvi do aviona stigao jedan od radnika i ugledao ženu, koju je upitao  odakle dolazi. Amelia je odgovorila: "Iz Amerike".

Kada ju je konačno savladala znatiželja, i gospođa Gallagher je izašla iz kuće kako bi vidjela što se događa i ugledala „raščupanu djevojku u hlačama i kožnom kaputu koja nije djelovala nimalo uzbuđeno."

Nakon dugačkog putovanja, Amelia Earhart je zamolila za poziv kako bi javila suprugu da je sigurno sletjela, a domaćini su joj osim telefona osigurali i novac jer nije ništa imala sa sobom.

Olupina Zanimljivosti Olupine koje kao da su isparile s lica zemlje: Svi znaju da moraju biti tu negdje, ali nitko ih dosad nije pronašao

Pet godina nakon tog događaja, Amelia Earhart je odlučila da će postati prva žena koja će letjeti oko svijeta, ali to se na veliku nesreću nikada nije dogodilo. U tom su pothvatu 1937. godine, Amelia i njezin navigator Fred Noonan netragom nestali iznad Tihog oceana. Njihova tijela nisu pronađena, a Amelia je službeno proglašena mrtvom godinu i pol kasnije.

Amelia Earhart će se zauvijek pamtiti kao jedna od najznačajnijih pilotkinja, pionira avijacije i aktivisticom koja se borila za ženska prava. 

Nedovršeni obelisk u Asuanu: Trebao je biti najviši na svijetu, ali povijest mu je ipak namijenila drugačiju ulogu Nedovršeni obelisk u Asuanu - 1 Nedovršeni obelisk u Asuanu - 2 Nedovršeni obelisk u Asuanu - 8 +4 Nedovršeni obelisk u Asuanu - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju