Galerija
Nakon velikog potresa 1348. godine i pomicanja ledenjaka voda je s vremenom otekla, no život se nastavio. U Jezerskom danas živi 660 stanovnika, a bave se uglavnom poljoprivredom, stočarstvom i – turizmom.
Za razliku od drugih razvikanijih hit-destinacija za zimski odmor u okolici, u Jezerskom nema gužvi, kolona automobila ni nervoze. Ovamo se i stres dolazi odmoriti od samog sebe.
Kako doći?
Zgornje Jezersko središte je općine Jezersko na sjeveru Slovenije – u pokrajini Gorenjska te na samoj granici s Austrijom.
Do toga čarobnog mjestašca koje se izdiže na 889 metara nadmorske visine potrebno vam je tek oko dva i pol sata vožnje automobilom iz Zagreba.
Do Zgornjeg Jezerskog možete i autobusom – iz Kranja, primjerice, vozi autobus više puta dnevno do tog idiličnog mjestašca.
Kada doći?
Zgornje Jezersko idealna je destinacija za odmor tijekom cijele godine, a pogotovo za ljubitelje aktivnog turizma.
S obzirom na to da se nalazi podno Kamniško-Savinjskih Alpa i ima spektakularni pogled na ostatke moćnog ledenjaka – odlično je mjesto za hiking i planinarenje.
Ovdje možete iznajmiti bicikle i istražiti spektakularnu okolicu i na dva kotača.
U zimi se pak pretvara u mali zimski raj s najljepših razglednica koji obiluje sportsko-rekreativnim sadržajima.
Što raditi?
Općina Jezersko savršeno je mjesto za zimske sportove poput skijanja i skijaškog trčanja. Na raspolaganju vam je i 800 metara duga staza za sanjkanje koja u svakome budi ono nestrpljivo dijete koje nije moglo dočekati da napadne snijeg kako bi se spustilo s obližnjeg brda na improviziranim ili pravim sanjkama.
Zapravo, ne morate ni ponijeti sanjke kad dolazite ovamo – Sportski park Jezersko će vam ih iznajmiti, a zajedno s ulaznicom za stazu tu ćete uslugu platiti 18 eura.
Nađete li se u Jezerskom tijekom zime, morate isprobati i krpljanje. Aktivnost hodanja na krpljama nekoć je bila jedini učinkoviti način kretanja po netaknutom dubokom snijegu u divljini, a danas je sjajan način za istraživanje zimskih krajolika. I veliki je hit u Sloveniji.
Imamo samo dva savjeta – dižite visoko noge dok krpljate i ne okrećite glavu unatrag ako vas netko zaziva dok imate krplje na nogama. Ignorirate li oba savjeta, "neplanirano"t ćete zaplivati u snijegu.
Stanovnici Jezerskog ludi su i za kuglanjem na ledu. Ne, ne mislimo na curling – kuglanje na ledu zaseban je sport koji u ovoj alpskoj zemlji ima sve veći broj štovatelja. Između prosinca i veljače svake večeri na lokalnom klizalištu u Zgornjem Jezerskom održavaju se treninzi kuglanja na ledu u kojima je glavni cilj dovesti svoj ledeni čunj što bliže zadatoj točki (zecu) te izbaciti suparnički iz igre.
Gdje odsjesti?
Prespavajte u Šenkovoj domačiji (Zgornje Jezersko 140) koja je izgrađena prije više od 500 godina, a koja je danas zaštićena i proglašena nacionalnim spomenikom kulture. Na samom ulazu te samoodržive farme sastavljene od osam gospodarskih zgrada, a koja ima 30-ak raspoloživih kreveta, pozdravit će vas dobrodušni čuvar – monumentalni pas Medo – i osvojiti vas na prvi pogled.
Vlasnica imanja Polona napravit će sve da se osjećate kao kod svoje kuće – posuditi vam papuče, pokazati vam svoju farmu i sve njezine životinjske stanovnike, organizirati tečaj prerade vune autohtone jezersko-solčavske ovce, ali i zamijesiti svoje prvo vegansko tijesto za buhtle (ispale su savršeno!) kako ne biste bili uskraćeni za uživanje u tom kućnom specijalitetu uz ostale goste naviknute na uobičajene deserte od jaja, mlijeka i maslaca.
Što kušati?
Tijekom istraživanja Zgornjeg Jezerskog put će vas sigurno dovesti i do Planšarskog jezera. To umjetno jezero u obliku srca popularna je lokacija za fotografiranje. Kada dođete do njega – shvatit ćete i zašto. Spoj vode, šume i planina u istom kadru ostavljaju bez daha – i ljeti i zimi.
Na samom jezeru nalazi se pak Gostišče ob Planšarskem jezeru (Zgornje Jezersko 125a). Iako restoran nudi različita jela popularna u ovom dijelu Europe – od bečke šnicle do ćevapa, odvažite se ipak na lokalne specijalitete poput divljači u umaku od brusnica i s knedlima od kruha ili pak domaće kobasice s heljdinim (ajdinim) žgancima.
Obvezno kušajte i slovenske štruklje – na slano ili slatko – koje gazdarica ručno radi, a koje su mekane poput oblaka i tope se u ustima.
Uputite se i nekoliko kuća dalje, gdje se nalazi mala kušaonica Cvet gora Tanje Rebolj, koja nudi likere i rakije oplemenjene ljekovitim biljem. U dolini Jezerskog raste više od 1200 biljnih vrsta, pa ne čudi što svaka boca alkohola ovdje predstavlja lijek za neku boljku – od antivirusa preko antiživčeka do brisača uspomena.
Niste doživjeli Ljubljanu dok niste vidjeli i isprobali ovih 10 stvari

