Prije gradnje Raketa na Trnju, Mamutice u Travnom ili Zagrepčanke u Savskoj ulici, zagrebačka panorama već je imala jedan važan neboder. Onaj izgrađen u samom središtu grada...

1. Najstariji drveni neboder u Zagrebu smjestio se u središtu grada na Iblerovu trgu, točnije na uglu Smičiklasove i Martićeve ulice.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Beograđanka vs. Zagrepčanka: Koja je legendarna zgrada iz bivše Jugoslavije viša?

2. Nadimak drveni dobio je zbog drvenih dasaka koje su korištene za izgradnju središnjeg okomitog elementa (stubišta) na fasadi zgrade, ali i za izgled balkona.

3. Projektirao ga je hrvatski arhitekt Drago Ibler, po kojem ime nosi zgrada, ali i trg na kojem se nalazi.

Najviše zgrade na prostoru bivše Jugoslavnije - 3 Zanimljivosti Giganti od betona i stakla: 7 najviših zgrada na prostoru bivše Jugoslavije

4. Zgrada je građena od 1956. do 1958. godine, a originalno je bila namijenjena kao za mjesto za smještaj zaposlenike Autocentra. U međuvremenu je imala nekoliko poznatih stanara, uključujući i pjesnika Juru Kaštelana.

5. Neboder ima 10 katova, točnije sastoji se od poluograđene poslovne dvokatnice s osmokatnim stambenim tornjem.

Guangzhou Circle, Kina - 3 Zanimljivosti 138 metara visoka! Znate li gdje se nalazi najveća okrugla zgrada na svijetu?

6. Prema Iblerovoj zamisli, neboder je nekoć imao tri zajedničke prostorije – sobu za zajedničko gledanje televizije, vešeraj i krovnu terasu za druženje sa spektakularnim pogledom na Zagreb.

7. Ovaj je neboder od 2004. godine uvršten na popis zaštićenog kulturnog dobra u Hrvatskoj, a prije pet godina dobio je prijeko potrebnu sanaciju fasade i krovišta kako bi stara ljepotica dobila novi sjaj.

Drveni neboder nalazi se Iblerovom trgu u Zagrebu Drveni neboder nalazi se Iblerovom trgu u Zagrebu (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju