Prije gradnje Raketa na Trnju, Mamutice u Travnom ili Zagrepčanke u Savskoj ulici, zagrebačka panorama već je imala jedan važan neboder. Onaj izgrađen u samom središtu grada...

1. Najstariji drveni neboder u Zagrebu smjestio se u središtu grada na Iblerovu trgu, točnije na uglu Smičiklasove i Martićeve ulice.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Beograđanka vs. Zagrepčanka: Koja je legendarna zgrada iz bivše Jugoslavije viša?

2. Nadimak drveni dobio je zbog drvenih dasaka koje su korištene za izgradnju središnjeg okomitog elementa (stubišta) na fasadi zgrade, ali i za izgled balkona.

3. Projektirao ga je hrvatski arhitekt Drago Ibler, po kojem ime nosi zgrada, ali i trg na kojem se nalazi.

Najviše zgrade na prostoru bivše Jugoslavnije - 3 Zanimljivosti Giganti od betona i stakla: 7 najviših zgrada na prostoru bivše Jugoslavije

4. Zgrada je građena od 1956. do 1958. godine, a originalno je bila namijenjena kao za mjesto za smještaj zaposlenike Autocentra. U međuvremenu je imala nekoliko poznatih stanara, uključujući i pjesnika Juru Kaštelana.

5. Neboder ima 10 katova, točnije sastoji se od poluograđene poslovne dvokatnice s osmokatnim stambenim tornjem.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 138 metara visoka! Znate li gdje se nalazi najveća okrugla zgrada na svijetu?

6. Prema Iblerovoj zamisli, neboder je nekoć imao tri zajedničke prostorije – sobu za zajedničko gledanje televizije, vešeraj i krovnu terasu za druženje sa spektakularnim pogledom na Zagreb.

7. Ovaj je neboder od 2004. godine uvršten na popis zaštićenog kulturnog dobra u Hrvatskoj, a prije pet godina dobio je prijeko potrebnu sanaciju fasade i krovišta kako bi stara ljepotica dobila novi sjaj.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju