Otkako je izgrađen 2013. godine, Guangzhou Circle (Guangzhou krug) smatra se najvećom okruglom zgradom na svijetu. Smješten je u istoimenom južnokineskom gradu u pokrajini Guangdong uz obalu Biserne rijeke (Zhu Jiang).

Guangzhou Circle prostire se na 83.000 četvorna metra, izdiže se na 138 metara visine te sveukupno obuhvaća 33 katova. Izdvaja se od sličnih okruglih građevina u svijetu po rupi u sredini zgrade promjera 48 metara.

Bailong Putovanja Najviši vanjski lift na svijetu: Stakleno čudo u koje će usuditi zakoračiti samo najhrabriji

Iako izgleda poput divovske američke krafne, njezin je oblik simbolički povezan s kineskom poviješću i tradicijom. Prije svega, izgleda poput drevne kineske kovanice, što ne čudi ako je poznato da se u zgradi nalaze dvije važne financijske institucije – sjedište utjecajne korporacije Hongda Xingye i jedno od najvećih mjesta za trgovanje plastikom u svijetu – Guandong Plastic Exchange.

Oblik zgrade podsjeća i na drevne kineske diskove od žada po imenu bi, koji su se smatrali simbolom raja i jednim od prvih religijskih artefakta na ovom području, a koji datiraju iz 3000. godine prije Krista.

Most Pingtang Putovanja Ovako mostove grade Kinezi! Cestovni gigant koji oduševljava svijet

Talijanski arhitekt Joseph di Pasquale uključio je mnoštvo simboličkih detalja u izgled zgrade. Primjerice, promatrate li odsjaj zgrade u Bisernoj rijeci, izgledat će poput osmice – kineskog broja koji simbolizira prosperitet, a koji u zapadnjačkoj kulturi predstavlja i beskonačnost.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju